Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znasz tego kotła - sonda lambda dba o płomień w tym kotle - brak płomienia - zatrzymanie kotła - poziom tlenu powyżej 20 przy 0,8 kW poziom docelowy O2 to 18% masz to na zał. powyżej screenie.

W RTB waży się pellet przez 6 minut i to pisałem

Opublikowano
32 minuty temu, seles napisał:

trener40 podawanie 6min. widać na screenie (1100 g)

Mało mnie interesuje co komputerek pokazuje... Zrób rzetelnie test paliwa i podaj. 

Opublikowano
7 minut temu, Puławiak napisał:

Zastanów się skąd się bierze moc? I co ta moc daje zobacz jaka jest kaloryczność pelletu nawet średnia i sobie to przelicz. 

Nie interesuje mnie pisanie doktoratów z tych kotłów i bicie rekordów w obniżeniu mocy - interesuje mnie małe spalanie, wygaszanie tylko na żądanie nieprzekraczanie temp. zadanej .

To mi napisz jak wyregulować V16 dmuchawą i tlenem

Opublikowano

1kg pelletu to ~5kw czyli 0.5kg pelletu to ~2.5kw, a nie 0.8kw

Opublikowano
8 minut temu, seles napisał:

Nie znasz tego kotła - sonda lambda dba o płomień w tym kotle - brak płomienia - zatrzymanie kotła - poziom tlenu powyżej 20 przy 0,8 kW poziom docelowy O2 to 18% masz to na zał. powyżej screenie.

00:13 / 01:00
LIVE

An error occurred. Please try again later

Tap to unmute
Learn more

Advertisement

W RTB waży się pellet przez 6 minut i to pisałem

Znaczy ja nie znam Feniksa ? He He He He

Opublikowano
2 minuty temu, Trener40 napisał:

Mało mnie interesuje co komputerek pokazuje... Zrób rzetelnie test paliwa i podaj. 

Nie widzę potrzeby podawania Tobie wydajności 15 minutowej - zwarzyłem pellet którym palę w ciągu 6 minut i to wprowadziłem.

Przeczytaj o tych kotłach - wydajność podajnika nie podaje komputerek tylko wprowadza się wartość osobiście zwarzoną.

Opublikowano
3 minuty temu, bioly napisał:

1kg pelletu to ~5kw czyli 0.5kg pelletu to ~2.5kw, a nie 0.8kw

Bliżej będzie z 1kg pelletu 4KW..., tam coś ten komputerek miesza koledze w głowie... I spalanie jest większe. A te czyszczenie co 15kg, to też "chłyt martetingowy" 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Puławiak napisał:

Znaczy ja nie znam Feniksa ? He He He He

to było do kol. Trener40 - taki ruch się zrobił że nie nadążam a jak znasz Feniksa to proszę odpowiedz na moje proste pytanie o regulację.

4 minuty temu, Trener40 napisał:

Bliżej będzie z 1kg pelletu 4KW..., tam coś ten komputerek miesza koledze w głowie... I spalanie jest większe. A te czyszczenie co 15kg, to też "chłyt martetingowy" 

Naprawdę poczytaj o tych kotłach albo pisz w forum o mini bio

Edytowane przez seles
Opublikowano

Zapytam się ostatni raz. Robiłeś test wagowy podajnika? Bo coś tam pisałeś, że ileś tam podaje, ale ile rzeczywiście podaje...

Opublikowano

Regulacja tego kotła jest prosta jak podawanie pelletu jest na zawartość tlenu resztkowego czyli im wieksza ilość tlenu przy poszczególnej mocy tym wiecej pelletu jest podawane tak by zgadzała się ilość tlenu która jest wprowadzona dla poszczególnej mocy. 

Opublikowano

@seles to się teraz zastanów, miał byś temperaturę 82* przy mocy 0,9KW?

Opublikowano

U siebie co prawda inny kocioł ale 0,7kg przy dobrych 3KW.

Opublikowano

Wydajność 11 kg /h podczas testu. Wychodzi na to, że przy podawaniu 0.5 kg/h kocioł pracuje z mocą ok 2, 5KW.  I tu jest jeszcze taka szansa, że kocioł się nie wygasza i coś tam bździ z tego palnika utrzymując temp kotła. .. A to, że Ty sobie ustawiasz na 0.8 KW, to tylko bzdury. 

Ciekawe jak wygląda ten wymiennik skoro pisałeś w poście #405, że w większości czasu pracuje na minimum... 

Dobra... Mnie to rybka... Ważne, że masz ciepło. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, seles napisał:

Z tego co ja wiem to nie tak do końca a dmuchawa ?

No widać nie całkiem wiesz. Podstawą regulacji tego kotła jest zawartość tlenu resztkowego. Dlatego np to o czym kiedyś pisał @ŁukAshczyli mała ilość popiołu w popielniku i już zmiana pracy. 

Dobra odpuszczam @seles - sprawdz sobie jak tak na szybko na podstawie zużycia paliwa określić sobie orientacyjną moc kotła i sobie  na spokojnie przelicz może wtedy Ci się trochę rozjaśni

Opublikowano (edytowane)

1.Pisałem że nie interesuję mnie jaka jest faktyczna moc - interesuje mnie spalanie jak pisałem wyżej - czy to 2 czy 0,8 kW to dla mnie nieistotne -ważne jak pracuje.

2."No widać nie całkiem wiesz. Podstawą regulacji tego kotła jest zawartość tlenu resztkowego. Dlatego np to o czym kiedyś pisał @ŁukAshczyli mała ilość popiołu w popielniku i już zmiana pracy." - a jaśniej.

Ręce i nie tylko opadają
 To wytłumacz prosto jak wyregulować kocioł w przypadku popiołu jaki był u kol. Adrian949

I uważaj wkraczasz na śliski grunt.

Edytowane przez seles
Opublikowano (edytowane)

A to u tego kolegi zobaczysz jak to się robi. Zastanów się dlaczego pomimo tego że ustawiłeś go na 0,9 kW on generuje większą moc ? 

Zastanów się jak działa sonda np w samochodzie czy np nieszczelność w układzie nie zmieni parametrów 

Ale ok tak jak napisałem kończę tą dyskusję bo niedziela i trzeba trochę z rodziną spędzić czasu

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano (edytowane)

Jedyną ingerencją serwisu u ADRIAN949 było ustawienie 19.01.2021 najpierw dmuchawy z 30% na 10% i 2 minuty później z powrotem z 10% na 30% ` wytłumaczysz zasadę ?

Edytowane przez seles
Opublikowano

A tośce Panowie nawtykali :)

Opublikowano

No fakt ciekawie się robi i tłoczno na tym wątku  na forum .

Ale Panowie serwisanci i instalatorzy Duńczycy (na ich forach) też mają problem z V16 - za nowy kocioł i full automat - to nie V13

Opublikowano (edytowane)

Matematyki nie oszukasz... Poprzez wydajność podajnika można w przybliżeniu policzyć spalanie... Także Twoje 0.5 kg/h powinno dać wynik 12kg/d o ile palnik przez całą dobę pracowałaby z takim podawaniem + nadwyżke poprzez podniesienie mocy palnika względem zapotrzebowania w trakcie tej doby dało by wynik jakieś 15 kg. Ty masz wydajność zasobnika 11 kg co przy podawaniu 0.5kg/h podaje ok 0.7 kg/h, a to mnożąc przez 24h daje ok 17 kg /d o ile palnik pracowałby przez te 24h z jednakową mocą. Reasumując... Komputerek robi w balona... 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano (edytowane)

Do Puławiak

Jeśli to ironia to niepotrzebna - staram się zrozumieć ten kocioł i chyba jestem na dobrej drodze i jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam 

1 minutę temu, Trener40 napisał:

Matematyki nie oszukasz... Poprzez wydajność podajnika można w przybliżeniu policzyć spalanie... Także Twoje 0.5 kg/h powinno dać wynik 12kg/d o ile palnik przez całą dobę pracowałaby z takim podawaniem + nadwyżke poprzez podniesienie mocy palnika względem zapotrzebowania w trakcie tej doby dało by wynik jakieś 15 kg. Ty masz wydajność zasobnika 11 kg co przy podawaniu 0.5kg/d podaje ok 0.7 kg/d, a to mnożąc przez 24h daje ok 17 kg /d o ile palnik pracowałby przez te 24h z jednakową mocą. Reasumując... Komputerek robi w balona... 

Weź już przestań.

Edytowane przez seles