Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalator ma w poniedziałek ma kończyć instalację kotła na pellet. Od początku kruszyłem z nim kopie o zawór. Ja chciałem czterodrożny, on się uparł na trójdrożny. Kocioł zainstalowany. Niestety przy temperaturze +13 st C grzejniki są ciepłe, jakieś 35-40 st. C. Nie jestem fachowcem. Na moje oko zawór wcale nie pracuje. Otwiera się jedynie, kiedy osiągnie temperaturę ochrony kotła. W dodatku zawór wpiety jest na zasilaniu, przed pompą. Wydaje mi się, że w tej sytuacji pompa CO część wody z powrotu, tłoczy znów w zasilanie. 

W razie czego mogę szybko naszkicować ten schemat. A moje pytanie brzmi, czy ma to szansę działać właściwie?

Opublikowano

Takie instalacje to robiło się do kotła zasypowego na węgiel z 15-20 lat temu.

Teraz do pelletowego powinna być ochrona powrotu na zaw termostatycznym , gwarantującym temp powrotu ok 55C.

Zaw -D do kotła na pelet to też złe rozwiązanie, ale na 100% lepsze niż to z rysunku.

Opublikowano

A co to znaczy normalnie ? jak chcesz żeby działało ile na kotle tyle na grzejniki cwu też grzejesz , głowice na grzejnikach masz ? jak chcesz pilnować temperatury w pomieszczeniach .

Opublikowano

Zawór i pompa są zamontowane poprawnie(jeśli w założeniu ma kontrolować temperaturę na CO). To że za zaworem jest nie taka temperatura jak powinna nie wynika z błędu montażu(chyba że źle podłączone króćce lub zwieradlo zaworu do przedstawienia)tylko podłączenia do sterownika/złego ustawienia jego funkcji w sterowniku. 

Daj fotki instalacji najlepiej- podłączenia przy kotle, zawór i pompa

Opublikowano
13 minut temu, przemmile napisał:

instalację kotła na pellet. Od początku kruszyłem z nim kopie o zawór. Ja chciałem czterodrożny, on się uparł na trójdrożny

ma rację

13 minut temu, przemmile napisał:

Czy jest szansa, aby ta instalacja działała właściwie, czyli cokolwiek ogrzała?

cokolwiek Ci przecież grzeje, ale ogólnie jest do bani.

Opublikowano
11 godzin temu, przemmile napisał:

Tak wygląda to na obiekcie.

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Oooo widzę DEFRO :) 

Opublikowano

Pewnie jak w 99% tego typu starych instalacji, jest poprowadzone od pionu. Tylko że teraz przy 3D jest tak, jakby zabezpieczenia nie było

Opublikowano

Generalnie @sambor postem nr 4 , dał Ci wyczerpującą odpowiedź.

16 godzin temu, hajtaler428 napisał:

Zawór i pompa są zamontowane poprawnie(jeśli w założeniu ma kontrolować temperaturę na CO). To że za zaworem jest nie taka temperatura jak powinna nie wynika z błędu montażu(chyba że źle podłączone króćce lub zwieradlo zaworu do przedstawienia)tylko podłączenia do sterownika/złego ustawienia jego funkcji w sterowniku.

Może ten magic co to montował załączył Ci ochronę powrotu  przy zaworze 3 D w sterowniku jak tak to ją wyłącz gdyż świadczy o tym Twój post

17 godzin temu, przemmile napisał:

Na moje oko zawór wcale nie pracuje. Otwiera się jedynie, kiedy osiągnie temperaturę ochrony kotła. W dodatku zawór wpiety jest na zasilaniu, przed pompą. Wydaje mi się, że w tej sytuacji pompa CO część wody z powrotu, tłoczy znów w zasilanie. 

Zawór wpięty prawidłowo i prawidłowo zasysa część wody z powrotu by określony czynnik temp  w sterowniku wtłoczyć w układ CO.

Opublikowano
5 minut temu, robin60 napisał:

Może ten magic co to montował załączył Ci ochronę powrotu  przy zaworze 3 D w sterowniku jak tak to ją wyłącz gdyż świadczy o tym Twój post

Otóż to ,na to wygląda .

Opublikowano
5 godzin temu, robin60 napisał:
21 godzin temu, hajtaler428 napisał:

Może ten magic co to montował załączył Ci ochronę powrotu  przy zaworze 3 D w sterowniku

Dokładnie o to mi chodziło. Dodatkowo ten czujnik za zaworem to zaizolować by należało

Druga sprawa to wspomniane zabezpieczenie kotła. Z pewnością jest naczynie wpięte do pionu bo widać że instalacja pracowała kiedyś na grawitacji (stara część instalacji na grubych rurach) i wtedy było ok. Obecnie przy montażu pompy i zaworu na zasilaniu zabezpieczenie nie jest zgodne z przepisami.