Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pospisz to prawda nie pochwaliłem się ,bo tak naprawdę nie mam czym się pochwalić .Kocioł pracuje mniej ale spała około 25 kg pelletu na dobę ,przy temperaturze w domu 21-21.5 C w dzień i 20.5 C w nocy .Teraz ustawiłem aby na grzejniki szła temperatura 32C ,wolę aby grzejniki były dłużej Ciepłe .Najbardziej jestem zdziwiony tym że bufor krótko trzyma ,jego energia starcza na około 30 min i ponownie załącza się kocioł .Odrazy napiszę że miałem też ustawione aby na grzejniki szła wyższa temperatura 43C ,ale efekt był taki ,że mniejszy komfort w domu a spalanie też wynosiło 25 kg na dobę .

Opublikowano

Robiłeś to obniżenie na mieszaczu po dogrzaniu. Spróbuj z histereza regulatora pokojowego. Możliwe jest też że masz za mocno skręcone termostaty a na regulatorze wyzsza temperaturę i nie może dogrzac. Grzejniki są w punkt czy lekko przewymiarowane. 

Opublikowano

Tak zmiany na mieszaczu robiłem po dogrzaniu.Grzejniki są przewymiarowane ,nie ma na nich głowic termostatycznych .

Opublikowano

Czyli musisz zmniejszyć przepływ na grzejniki. Woda zasuwa i nie zdąża oddać ciepła i tylko się wychladza. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam kocioł ferroli biopelet pro.

Od dwóch miesięcy korzystam i wszytsko było ok aż do dziś , rano włączyłem rozpalanie -> rozpoczął sie proces .

Jak wróciłem za 10min to już kocioł kompletnie nie działał , a w palniku już się tliło i dymiło.

Kontakt sprawdziłem jest prąd ale na piecu kompletnie brak prądu. Dzwoniłem do serwisu ale powiedzieli żebym sprawdził bezpiecznik .

Szukam i nie mogę znaleźć , czy ktoś wie gdzie on jest ?

Edytowane przez gość2
Opublikowano

Witam,

Dzięki Paweł1979 za podpowiedź.

Mogę Cię jeszcze poprosić o pomoc? Czy możesz mi podesłać zdjęcie w którym miejscu jest to STB i co powinienem z nim zrobić ?
Sorry kompletnie nie wiem w którym miejscu tego szukać . Rozumiem że tam gdzie jest elektronika, ale nic nie kojarzę tam takiego.

Witam,

"Pospisz" - również dzięki za reakcje .

Ja tu nie widzę dojścia do bezpiecznika.

Od środka mam kostkę i tam są białe przewody chyba 6 podłączonych ( coś jakby mostkowane ). Ale tam tez nie widzę bezpiecznika.

IMG_0061.JPG

Opublikowano

Witam,

Paweł, dzięki teraz zauważyłem ten STB , ale bezpiecznika przy włączniku nie widzę.

Co powinienem zrobić z tym STB ?

Jeśli chodzi o diodę w włączniku to jest dziwna sytuacja bo jak działał to dioda się świeciła tylko w pozycji "ON" . A teraz świeci się w pozycji tylko "OFF" .

Bad Hunter ,

Dzięki za zdjęcie , sprawdzę dziś i dam znać .

Opublikowano
5 minut temu, gość2 napisał:

Jeśli chodzi o diodę w włączniku to jest dziwna sytuacja bo jak działał to dioda się świeciła tylko w pozycji "ON" . A teraz świeci się w pozycji tylko "OFF" 

Raczej wcześniej nie zwrociles na to uwagi. Dioda świeci po włożeniu wtyczki do zasilania, niezależnie od pozycji włącznika.

Opublikowano
2 godziny temu, BadHunter napisał:

Raczej wcześniej nie zwrociles na to uwagi. Dioda świeci po włożeniu wtyczki do zasilania, niezależnie od pozycji włącznika.

W tym momencie świeci jak jest OFF i jak ON to nie świeci.

Opublikowano

Wyciągnąć cały wyłącznik. Od środka będzie widać miejsce w którym jest. Trzeba podważyć zabezpieczenie  i wypchnąć do tyłu. Stb raczej nie wyrzuciło. Jest źle podpięta faza i zero zamienić miejscami przewody w plycie głównej od włącznika dwa białe. 

Jeżeli dalej nie odpala to w plycie głównej jest drugi bezpiecznik. 

Opublikowano

pospisz - nie wydaje mi się aby źle była faza podpięta. Do wczoraj rana pracował normalnie ( już ponad 600 godzin ).

Nikt nic nie ruszał. Włączyłem proces rozpalania i nagle awaria , brak prądu na urządzeniu.

Sprawdzę te bezpieczniki i powiem co ustaliłem.

Opublikowano

Witam,

Wyciągnąłem ten bezpiecznik przy włączniku z diodą. Wygląda na zniszczony/przepalony. Jutro kupie drugi i powiem Wam czy udało się uruchomić ponownie.

Bezpiecznik jest z oznaczeniem F5AL250V - 5x20mm/5A/250V

Opublikowano

Wczoraj nad nim pracowałem . Oto jak mi się udało to rozwiązać.

1) Rzeczywiście , wyciągnąłem bezpiecznik przy tym włączniku głównym - spalony. Wymieniłem na nowy -> od razu włączył się tryb wygaszania . Wyglądało wszystko ok , tylko pojawił się error 15 ( błąd czujnika spalin, zapalarki albo podajnika pelletu ).

2) skasowałem błąd i włączyłem proces rozpalania i po 5sek. znów spalił się bezpiecznik -> ponownie wymieniłem bezpiecznik ( bo kupiłem 3 szt. ? przezornie ) . Włączył się piec i proces wygaszania  automatycznie który trwa trochę chyba ze 2min ( nie liczyłem ), ale tym razem zajrzałem do palnika żeby obejrzeć zapalarkę . Ładnie świeciła -> wiec problem nie mógł być w grzałce ani w czujniku . Podczas wygaszania się nie spalał bezpiecznik .

3) skupiłem się na sprawdzeniu czy coś nie zablokowało ślimaka - > rozkręciłem z tyłu dojście do zasobnika -> wybrałem pellet -> obejrzałem, nic nie znalazłem -> ponownie włączyłem ale tym razem dziwne dźwięki zauważyłem w tym podajniku i nie mógł ruszyć  -> szybko wyłączyłem ponownie

4) rozkręciłem od dołu gdzie jest silnik i wyciągnąłem całkiem ślimak ( przydał się klucz 13 płaski z grzechotką bo bardzo trudny dostęp ) , sporo się jeszcze wysypało pelletu-> próbowałem zakręcić ręką ślimak ale nie dało rady ruszyć. -> ponownie włożyłem ślimak i włączyłem piec -> wsypałem diw garście pelletu i włączyłem "Ladowanie" w piecu -> zaczął kręcić ślimak bez problemu

5) poprzykręcałem wszystko z powrotem -> włączyłem proces rozpalania i wszystko było już ok . 

Wniosek: zablokował się ślimak od pellet , co mnie dziwi (nic obcego nie znalazłem ). Pelet kupuje klasy A1 firmy Olczyk - chyba dobry.
Jeśli się to powtórzy to nie wiem co zrobić -> na gwarancje reklamować chyba będę .

Napisałem to wszystko żeby może komuś to pomogło w przyszłości .

Dziękuję również Wam za pomoc i wskazówkę z tym bezpiecznikiem -  szkoda że w instrukcji nie ma go pokazanego.

Dzięki Paweł1979 , pospisz i BadHunter!

Opublikowano

Paliłem olczykiem A1 w kipi właściwie to już go dopalam i faktycznie jest dość twardy i zdarzały się niepokojące dźwięki z podajnika 2 (tego w palniku ) . Słychać było kruszenie i zgrzytanie a nawet coś w rodzaju strzałów jak pelet się źle ułożył między ślimakiem i rurą podajnika . No ale spalał sie ok chociaż kaloryczność na worku chyba 4,6 kWh z kilograma .Możliwe że gdyby silnik słabszy  i przełożenie było mniejsze to mógł by się zablokować podajnik w takiej sytuacji . Teraz kupiłem lokalnie no/name sosnowy ale czyściutki a długość to może max 1 cm i zjawisko strzelania ani kruszenia  już nie występuje pali sie bardzo ładnie i nawet mniej popiołu jak z olczyka chociaż  z olczyka popiół również jak mąka tylko ciemniejszy . 

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zgadzam się. Też spalam Olczyka od około miesiąca i też słychać strzelanie i inne dźwięki. Wcześniej na "krótkiej 8-ce" tego nie było. 

Opublikowano

Witam ponownie,

Zauważyłem że grzałka/zapalarka cały czas jest rozgrzana. Chyba to nie jest normalny stan?

Bez względu czy pracuje czy nie. Nawet po wygaszeniu, następnego dnia patrze a zapalarka czerwona i ciepło tam jest w palniku.

Dopiero jak z tyłu wyłączę główny włącznik to gaśnie.

Co powinienem zrobić?