Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.  Założyłem konto ponieważ mam problem z piecem . Kocioł defro komfort eko na ekogroch , w kotłowni wymiennik cwu 120 litrów,  3 pompki,  jedną na podlogówkę około 70 metrów,  jedna na 4 grzejniki i jedna na obieg cwu,  zawór 3 D do podlogówki.  Problem jest z zarastającym sadzą lub pyłem węglowym piecem. Czasem do tego stopnia że zatyka się już między szamotem nad deflektorem i piec gaśnie bo nie ma ciągu kominowego . Pył jest łatwy do usunięcia bo nie zajmuje to pół dnia ale czyszczenie pieca co 2 dni nie jest chyba normalne . Piec kupiony 2 miesiace temu i użytkowany w nowo wybudowanym budynku.  Ekogroch 28 MJ . Ktoś coś podpowie?

Opublikowano

Witaj!

Uzupełnij:

Zdjęcia, wersja oprogramowania, ustawienia. Wysokość i przekrój komina, wentylacja kotłowni. Wartość opałowa węgla. PID czy dwustan. 

Wtedy podpowiemy.

Opublikowano

Piec dzisiaj wyczyszczony więc zdjęć póki co nie wyślę,  Wysokość komina około 6 metrów,  fi 16 cm . Komin systemowy,  wentylacja kanałem przy kominie,  eko groszek 28 MJ , palę na dwustanie.  Ustawienia podawania podeślę jutro 

Opublikowano

W dwustanie to musi być sadza, pal na PID. 

Opublikowano

Jaka jest temperatura zadana na kotle? Bo coś czuję że tu może być problem.

Opublikowano

Więcej wiary w ludzi, na tym kotle jest ogromna nalepka 65C :-)

Opublikowano

Taką mam ustawioną zadaną  temp. na kocioł i taką samą na cwu 

Opublikowano (edytowane)

Doprowadzenie powietrza bez zarzutu? Czopuch wyczyszczony i drożny? Ustawienia fabryczne (bez dłubania w menu serwis)?

Jeśli 3xtak, to:

- ustaw PID

- jeśli nadal będzie sadził, dodaj powietrza w "Korekta powietrza"

Mam taki sam kocioł i gdy zostałem zmuszony awarią halotronu do pracy w dwustanie to sadzy miałem od cholery.

Edit:

i pozwól mu popracować w PID ze 2 cykle grzania cwu, zanim zaczniesz regulować powietrze.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Poza samym palnikiem i konstrukcja kotła jest kwestia doboru mocy oraz samego paliwa na dane zapotrzebowanie.

28MJ a jaki to ekogroszek?

Na danym palniku masz szansę na szary wymiennik przy słabszych paliwach takich jak husky, czarna perła czy Stabek. Tyle, że nie każdy palnik to trawi.

Ewentualnie średnia półka, często są to ekogroszki z nazwą silver takie 25 do max 27MJ. Wcześniej był Sobianek silver teraz to się chyba pantera nazywa.. czy ekogroszek o nazwie bardzo mocny... Wujka Google zapytać, to wyskoczą linki.

Opublikowano

Mam tek kocioł i spokojnie testowałem najmocniejsze ekogroszki  na rynku bez sadzy nawet w trybie letnim, ale musi chodzić w PID i złoże jest spokojnie wychłodzone na minimalnej mocy, zanim wyłączy sie dmuchawa. Nie ma potrzeby stosowania badziewnych groszków na lato. O ile palnik by je pewnie spalił, to już sterownik pracuje idealnie bez korekt na węglach >28MJ/kg. Ale jeśli w dwustanie palnik idzie na mocy maksymalne, jest masa rozgrzanego węgla na retorcie i nagle dmuchawa staje, to sadzy jest tyle, że po podświetleniu latarką widać kłaczki sadzy unoszące się w kotle. Nawet ceramiczny deflektor robi się czarny. Tyle amatorskich obserwacji, zapewne analizator by wystudził mój optymizm, no ale sadzy jednak nie ma.

Opublikowano

Takie ustawienia podawania: czas pod. 12 s , czas przerwy 78 s , nadmuch 30 % , podtrzymanie 15 s , przerwa 30 min , wentylator w podtrzymywaniu 15 s , przerwa 12 min . Sterownik o ile dobrze pamiętam K1Pv4 . 

Opublikowano (edytowane)

Lepiej zrobić częste podawanie 2 /13, będzie to samo. Po drugie też można chyba ustawić przedmuch co min 2 minuty. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Upierasz się na tym dwustanie, w dodatku dając absurdalne ustawienia jak w kotle 40kW, więc będziesz miał sadzę. Kropka.

Opublikowano (edytowane)

Kol. @HarryH ma rację pid, przedmuchy i częste podawanie oraz obniżenie mocy. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano
W dniu 21.05.2020 o 21:04, Zak33 napisał:

Ktoś coś podpowie

Tylko tyle ze jak zwiekszysz nastawe kotla i histereze rozpal/poczekaj to bedzie mniej przejsc w nadzor. PID lepszy ale musi byc odbior tego ciepla - jak nie ma to tez bedzie nadzor co chwile.

Opublikowano

Rozpale na PID ale dopiero w poniedziałek,  bo póki co jeszcze tam nie mieszkam.  A czy w trybie PID potrzebny jest czujnik spalin i czujnik zewnetrzny ? Bo póki co jeszcze nie podłączyłem.  Na razie palę eksperymentalnie żeby ogarnąć temat i zimą nie męczyć się z tym 

Opublikowano

Czujnik temperatury spalin jest konieczny. Zewnętrzny nie.

Opublikowano

Ok . W poniedziałek zacznę od podłączenia czujnika. 

Opublikowano

Raczej nie bo znalazł bym to do tej pory

A co do sterownika to pomyliłem się 

Mam sterownik K1v4

20200523_144222.jpg

Opublikowano

Raczej ten ster nie ma pida, nie znalazłem w opisie, więc musisz palić w dwustanie , a jak jest rozwiązana kwestia palenia latem , tylko  na cwu?.

Opublikowano

Na razie nie próbowałem . Budynek nowowybudowany jeszcze nie oddany do użytku. 

Więc skoro w dwustanie tylko to jakie ustawienia na początek? Bo fabryczne odpadają rozumiem 

Opublikowano

Ten sterownik ma jak widzę Adaptive Control (czyli regulator PID z pomiarem przepływu powietrza), węgiel masz w specyfikacji producenta więc tylko i wyłacznie ustawienia fabryczne w trybie PID. Nie rozumiem, czemu sie uparłeś na utrudnianie sobie życia. Czujnik spalin masz w komplecie, dziwne że nie zainstalowany jeszcze - przecież to 1 śrubka i 2 przewody w kostce, 15 sekund roboty.

Jeśli jakaś mroczna siła zmusza cię do kontestacji funkcji, za które zapłaciłeś, i powrotu do lat 90, to  w dwustanie:

- podawanie 2s

- przerwa 40 s

- wentylator na początek 20, a potem korekta wg wyglądu paleniska (za duży kopczyk - większy wentylator, za mały - mniejszy). 

Opublikowano

Pytanie czy aby ten sterownik ma PID ? BO menu jest trochę inne ( uboższe) niż przy sterowniku K1Pv4 

Opublikowano

Wejdź w menu ustawień, tam po winna być opcja palenia w pid ?. U mnie tak jest w sterowniku K1PRV4.