Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, prywatne wycieczki załatwiajcie przy piwie

nie interesuje mnie elektryka, nie patrze na dotację, liczę tylko na siebie

pisałem bezobsługowy - dla mnie znaczy to że czyszcze raz w tygodniu, dosypuje opału raz czy dwa w tygodniu. Raczej chodzi mi o to żebym nie siedział tygodniami przy piecu grzebiąc w sterowniku jak ustawić to ustrojstwo żeby paliło tak jak producent obiecuje

ten ferrolli jeżeli macie używacie i jesteście zadowoleni to dla mnie bomba, szczególnie za tą kase. Ci co go poleacją sami go mają i używają?

Kordjano - to jaki ty masz piec jak tak chwalisz?

nikt nie napisał nawet zdania opinii o tej kostrzewie co podlinkowałem

Gość berthold61
Opublikowano

Powiem ci tylko że kotłów w PL jest chyba z 5 mln a użytkowników kotłów a ilu użytkowników tego forum ilu ? każdy kociołek będzie dobry a zwłaszcza ten o którym praktycznie nikt nie pisze bo i po co skoro działa , tak ja to rozumuję , też mam na ekogroszek i nie mam co pisać bo i po co skoro wszystko działa jak ta lala , nie zawsze opinie internetowe są najlepsze bo każdy w pl powinien jeździć VW bo na ichszym forum twierdzą że to najlepsze auta , to sam z forami innymi.

Opublikowano
11 godzin temu, KarolBl napisał:

Panowie, prywatne wycieczki załatwiajcie przy piwie

nie interesuje mnie elektryka, nie patrze na dotację, liczę tylko na siebie

pisałem bezobsługowy - dla mnie znaczy to że czyszcze raz w tygodniu, dosypuje opału raz czy dwa w tygodniu. Raczej chodzi mi o to żebym nie siedział tygodniami przy piecu grzebiąc w sterowniku jak ustawić to ustrojstwo żeby paliło tak jak producent obiecuje

ten ferrolli jeżeli macie używacie i jesteście zadowoleni to dla mnie bomba, szczególnie za tą kase. Ci co go poleacją sami go mają i używają?

Kordjano - to jaki ty masz piec jak tak chwalisz?

nikt nie napisał nawet zdania opinii o tej kostrzewie co podlinkowałem

Bo o Kostrzewie było wiele już napisane ,wiec nie ma co pisać nikt Ci tego kotła nie poleci oprócz sprzedawcy .  Mój kocioł nie jest najwspanialszy są o wiele lepsze , chodziło mi tylko o to że tego typu kotły również zdają egzamin ,tak się składa że ja również liczyłem tylko na siebie nawet kocioł zamontowałem sam więc zmieściłem się w 10000 pln dla pana doktora się nie nada ,ale dla ludzi którzy palili przez lata w kopciuchach , czy ekogroszkowcach to przeskok ogromny i nauczenie się , czy grzebanie w sterowniku to dla mnie była przyjemność ,obecnie mi to już spowszedniało i rzadko kiedy tam zaglądam .

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał:

[..] grzebanie w sterowniku to dla mnie była przyjemność ,obecnie mi to już spowszedniało i rzadko kiedy tam zaglądam .

Śpisz w nocy zamiast przeglądać wykresy? Nie sprawdzasz odcieni sadzy i struktury popiołu? Nie korygujesz ustawień by zwalczać skoki zapotrzebowania? :D
Tak to właśnie wygląda - nie ma co się nad tym tak zmóżdzać. Idziemy do kotłowni, robimy co trzeba, trzaśniemy drzwiami a czy spalił dzisiaj czapkę mniej czy więcej pelletu - kogo to obchodzi jak ma święty spokój?

Biawara faktycznie widziałem kilka razy niezłe ceny, jak się uda wyrwać w fajnej  cenie to spoko opcja.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
W dniu 10.03.2020 o 19:38, KarolBl napisał:

kwota za kocioł okolice 10 kafli, za jakiś super polecany kocioł moge dorzucić ale nie do 15 za blackstara

dla przypomnienia: kompaktowe rozmiary i niska waga, moc 10-12Kw, bezobsługowość, nowoczesne sterowanie (PID, regulator pokojowy, netem nie pogardze)

musi dać sobie rade z wkładem kominowym fi 120 czyli dość małym

minimalna moc palnika jak najniżej, najlepiej około 3kW żeby się za często nie rozpalał

może takie coś z kostrzewy 12Kw? wydaje się spoko opcja

https://www.kostrzewa.com.pl/produkty/mini-bio-luxury-b

mam czas do września będę męczył dystrybutorów aż kogoś nie wymęczę na lepszą cenę niż katalogowa

Skam Klaster Pelet 5-11 mieści się w cenie a niebawem [może w przyszłym  tygodniu jak nie będzie obsuwy z okazji wirusa] wejdzie najnowszy Skam-PV 15 Peletowo - ekogroszkowy w podobnej cenie a z łatwiejszym czyszczeniem wajchami jak to w innych PV jest zrobione.

Opublikowano

Fajnie jak byście popełnili jakiś film z pracy kotła i jego możliwości. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

odkopuje bo wrzesień się zbliża

na 90% wybieram Ferroli Biopellet pro 12kW - tak jak tu polecano. pasuje mi cena, masa, gabaryty

na wyjściu z pieca mała rurka 80mm z wentylatorem na wyciągu spalin

Moje pytanie jaki najmniejszy wkład kominowy moge do niego zrobić? (komin 7 metrów)

Opublikowano

Zrob najwiekszy jaki mozesz czyli srednio 120.wychodzi. Do tego na dole dajesz rure 160 rewizje potem zwezenie na 120. Robisz po prostu duzy garnek na sadze. Mozna dolozyc kolano 45 stopni do czyszczenia od spodu i swiety spokoj z kominem... 

Opublikowano

Cześć,

Mam Defro Optima Komfort 10 Kw i jeszcze w pudełku Kipi 16  + Ecomax850 + Econet300. Za kilkanaście dni montaż (kotłownia schnie po nowych tynkach). Dam znać jak się sprawuje taki tandem. Myślę, że będzie OK. Ostatnio była promocja na zestaw palnika KIPI z zasobnikiem i sterownikiem (1000 zł taniej). Jeszcze można na allegro wyrwać taki promocyjny zestaw. 

Opublikowano

No i nadal będziesz miał tandem bez certyfikacji.

Opublikowano

to wracając do mojego tematu

plan mam taki:

ferroli nabija bufor ok 200-250litrów. żadnego ekstra sterowania nie potrzeba, na piecu ustawiam dobijanie np do 70 i ponowne załączenie przy 50 lub 55 stopniach (zależy od temp na dworze, przy sporym mrozie nawet te 55 stopni zasilania grzejników starczy)

z bufora ogrzewamy mały zasobnik CWU (80l) i grzejniki. Grzejniki przez zawór 3D? lub 4D? ze sterownikiem na którym będę mógł zadać jaką chce temp. na grzejnikach (np. jesienią/wiosną 48 lub 51 stopni - przykład). Tak żebym ja mógł tą temperature ustalać sam i możliwie dokładnie

do tego pompa która kula na grzejniki sterowana przez termostat pokojowy - dopóki temp w pomieszczeniu nie jest wyższa od zadanej (powiedzmy 21 stopni) to pcha wode po grzejnikach, potem wyłącza, i znowu po spadku np. o jeden stopień ponownie załącza

dobry plan? jakieś poprawki nanieść. Nie marudźcie na mały bufor, większy mi się nie zmieści, chodzi tylko o to żeby piec się rzadziej włączał/wyłączał

Pytanie dwa: na jakim ustawieniu mocy piec pracuje najefektywniej? lepiej grzać ten bufor długo małą mocą czy szybko dużą?

Gość Trener40
Opublikowano

Podałeś ( przykładowe) temp wiosna/jesień ok 50 st na grzejniki. 

Żeby cokolwiek napisać, to musisz podać realne temp jakich  potrzebujesz przy temp zewnętrznych +10 / 0/ - 10.

Jeżeli rzeczywiście potrzebujesz takich wysokich temp w okresie przejściowym ( w co wątpię), to daj sobie spokój z tym buforem. 

Dystrybucja energii z bufora na grzejniki musi być stała. Zatrzymywanie instalacji ( czyli termostat wył pompę) jest tylko stratą. 

Pytasz czy to dobry plan... No plan jakiś jest tylko ten bufor jakiś takiś mały jezyk_oko.gif

Tak czy siak i tak ten kocioł będzie się często wygaszał i rozpalał przy takich temp jakie podałeś i z takim sterowaniem pompy.

Opublikowano (edytowane)

Autorowi tematu, polecam zapoznać się z produktem marki Kotłospaw SlimKo - zalecana moc 12kW.

Jest to kocioł który przyjął się świetnie na rynku ze względu parametrów, pracy jak i serwisu. Na swoje gabaryty posiada spory zasobnik (103kg) który wystarczy w sezonie grzewczym na kilkadziesiąt godzin bezobsługowej pracy.

Kocioł w wersji podstawowej jest w stanie obsłużyć nam 4 obiegi grzewcze, posiada czujniki temperatury (4szt.) i czujnik pogodowy który w klasycznej instalacji z zaworem 4 drogowym z siłownikiem steruje nam temperaturą zadaną mieszacza.

Zachęcam do weryfikacji tego urządzenia:
https://kotlospaw.pl/slimko/

KOTLOSPAW_plakat_a1_scienny_594x840mm_makieta_SLIMKO-page-0.png

Edytowane przez Kotłospaw
Opublikowano (edytowane)

Panowie, a może ktoś jeszcze podpowie:

gdzie znaleźć bufor w zakresie 150-300l który przejdzie przez drzwi 60cm szerokie?

znalazłem takie cuś

https://bojlersklep.pl/pl/p/BUFOR-LEMET-200L-1w-1-WEZOWNICA-do-CO-ZBIORNIK-akumulacyjny-WYSYLKA-POBRANIOWA-GRATIS/1292

i ty pytanie bo jest wersja z wężownicą i bez? co lepsze, jakie wady/zalety?

Edytowane przez KarolBl
Opublikowano

Ja mam od 10 lat kocioł Wolfa CNK25 z palnikiem Viking bio20kW

Ten palnik nie ma modulacji mocy więc mam bufor 800l z tym że kocioł na pellet jest podłączony w połowie  zbiornika - czyli obsługuje tylko górną część bufora.

Odbiory to 160m2 podłogi i ponad 100m2 grzejników.

Roczne spalanie ok 3,5t.

Opublikowano
54 minuty temu, Puławiak napisał:

No mnie też rozwalają do kotłów propozycje buforów np 200 litrów. 

chodzi tylko o te żeby zmniejszyć częstotliwość rozpalania i wygaszania

wiem że przy kotle zasypowym tak mały bufor nie miałby sensu, ale piec na pellet powinien to ogarnąć

ja mam małą instalację, powiedzmy 40 litrów wody w rurach i 40 w piecu daje 80 litrów

dołóżmy bufor 200 litrów i już mamy 280 litrów wody w układzie, czyli piec powinien się załączać 3 razy rzadziej

Znowu przy temp poniżej zera na zewnątrz liczę że piec bedzie chodził non stop na np. 50% mocy

Opublikowano
9 godzin temu, KarolBl napisał:

przy temp poniżej zera na zewnątrz liczę że piec bedzie chodził non stop na np. 50% mocy

Jak chcesz się bawić w modulacje mocy to bufor nie ma sensu.

Opublikowano

Tak jest :)

Wszystkoz zależy jak sobie radzi palnik na niskich mocach. Jak czysto spala to nie ma sensu dostawiać bufora bo i tak palnik powinien co jakiś czas wygasić i oczyścić się.

Tu warto sobie wszystko przemyśleć

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Gość Trener40
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, KarolBl napisał:

Ad1. ja mam małą instalację, powiedzmy 40 litrów wody w rurach i 40 w piecu daje 80 litrówd dołóżmy bufor 200 litrów i już mamy 280 litrów wody w układzie,

Ad2. czyli piec powinien się załączać 3 razy rzadziej

Ad1. Źle rozumujesz... Pojemności bufora nie " rozciąga" się o  pojemność wody CO i kotła. 

Ad2. Jak na zasilanie będzie szło 30 st, a temp na zewnątrz będą +15.

Ale skoro uparłeś się, to montuj i zdaj relacje. 

P. S. 

Nawet nie wiesz jakie Ci są potrzebne temp zasilania przy różnych temp zew., a to jest dość istotne. 

Edytowane przez Trener40
Dopisek
Opublikowano

Serio to jak ktoś nie zobaczy, że można mieć czysto i szaro w kotle który sprawnie schodzi na 2-3KW to nigdy nie uwierzy i będzie się upierał przy swoim. Ja tu kiedyś wrzucałem linka do Blackstara który chodzi na podlogowce, jednak jestt lato i teraz nic nie zobaczymy. Tam pobierał koło 0,6kg/h i był sterowany pogodowo. Działało to dobrze i stabilnie.

Opublikowano
10 minut temu, Trener40 napisał:

Ad1. Źle rozumujesz... Pojemności bufora nie " rozciąga" się o  pojemność wody CO i kotła. 

Kocioł jak najbardziej się"rozciąga" ale instalacja już nie.