Juzef Opublikowano 13 Listopada 2019 #1 Opublikowano 13 Listopada 2019 Jest taki czeski kocioł na drewno bardzo ciekawy. Wręcz wygląda jakby z kosmosu spadł. Przede wszystkim spełnia wymogi Ecodesign na 30% i 100% mocy. Producent zaleca bufor ciepła, ale o pojemności do max. 50% tego co przewiduje norma. Bo więcej nie trzeba. Poza tym: kocioł akceptuje drewno, brykiet, zrębkę, trociny jest mądrze wysterowany – nazywają to "stałą warstwą żaru" – kocioł potrafi wybadać, kiedy wsad mu się kończy i przechodzi w tryb "podtrzymania", dopalając resztkę żaru tak długo jak się da, a jeśli użytkownik nie uzupełni paliwa, to wygasza się z pozostawieniem warstwy węgla drzewnego. Minimalizuje to liczbę rozpaleń w ogóle a jeśli już rozpalenie się trafi, to z użyciem warstwy węgla drzewnego jest łatwiejsze i czystsze. jest wbudowana ochrona powrotu – temperatura w wewnętrznym obiegu wodnym kotła jest utrzymywana na min. 60 st. komora zasypowa nie jest zasmolona – jest izolowana od wymiennika jednocześnie paliwo nie rozpala się w całej objętości kocioł jest w stanie pracować w instalacji z obiegiem grawitacyjnym Można rozwiązać podstawowe problemy zasypowców? Można. Navod+BH.1.pdf BC_certificate_of_test_ecodesign.pdf Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Listopada 2019 #2 Opublikowano 13 Listopada 2019 To kociol zgazowujacy Blaze. Juz kiedys o nim pisalem. Ma sterowanie Pluma. Automatycznie reguluje powietrze pierwotne i wtorne silownikiem. Z tego co pamietam ma tez sonde lambda. https://www.blazeharmony.com/pl/www/kotly-na-drewno Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #3 Opublikowano 14 Listopada 2019 Sprawność wg instrukcji ok. 92%. Na certyfikacie ok. 83% ... Z czego to wynika ? Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 14 Listopada 2019 #4 Opublikowano 14 Listopada 2019 Dorzucę prezentacje multimedialną kotła i inne prezentacje kotła. źródło: https://www.youtube.com/channel/UCTCAq496uDWGC5f6k5aLhQg Cytuj
swampshark Opublikowano 14 Listopada 2019 #5 Opublikowano 14 Listopada 2019 Jakie są ceny tego kotła i gdzie go można kupić? Cytuj
h3nio Opublikowano 14 Listopada 2019 #6 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) @SONY23 w certyfikacie jest podana sprawność użytkowa, a w instrukcji nominalna. @swampshark od 49,5 tys Kč (netto). Edytowane 14 Listopada 2019 przez h3nio dodanie ceny Cytuj
swampshark Opublikowano 14 Listopada 2019 #7 Opublikowano 14 Listopada 2019 52 minuty temu, h3nio napisał: wersja 15 kW 49,5 tys Kč (netto). Drogo. Wychodzi prawie 2 razy tyle co za Atmosa Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #8 Opublikowano 14 Listopada 2019 Panowie. Kocioł fajny. Dobrze pomyślany. Zrobiony tak, żeby użytkownik czy instalator miał małe szanse, żeby coś spieprzyć. Ale prawie taką samą funkcjonalność można osiągnąć w naszych dolniakach. W dodatku możemy jeszcze palić węglem. Polecam lekturę jego instrukcji. Sporo da do myślenia w sprawie podawania powietrza do spalania. Wg mnie to jedna z najważniejszych spraw przy spalaniu przede wszystkim drewna. Często ważniejsza niż zabudowanie całego kanału dopalającego szamotem... Cytuj
Juzef Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 14 Listopada 2019 4 godziny temu, SONY23 napisał: Ale prawie taką samą funkcjonalność można osiągnąć w naszych dolniakach. Tylko że kupując taki kocioł masz od razu wszystko na gotowo i elegancko. Nie musisz rzeźbić, poprawiać fabryki, łykać pył i sadzę w kotłowni. To jest gotowiec dostępny dla Kowalskiego (czy raczej Novaka) a nie tylko nerdów, co wszystkie fora zjedli. 1 Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #10 Opublikowano 14 Listopada 2019 Ciągle to jednak tylko kocioł zasypowy i trzeba od czasu do czasu trochę pyłu łyknąć Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Listopada 2019 #11 Opublikowano 14 Listopada 2019 @SONY23 Ciebie nikt i nic nie przekona, ze moze byc cos lepszego od dolniaka. A tym bardziej, ze nie da sie w nim palic weglem. A ten kociol jest lepszy. Utrzymuje zar 24 h. I w sezonie nie ma w nim rozpalania. Montujesz bufor. Palisz raz na dobe, dwie na max sprawnosci bez dlubania. Praca przy nim to ew. popiol w ktorym jest zar. Reszte mozna zalatwic odkurzaczem przemyslowym. Ten kociol sam sobie dozuje powietrze na podstawie zawarosci tlenu w spalinach. A spalic mozesz wszystko co drewnniane. Drewno, trociny, jakies szczapy, zrebki. Polana moga byc dluzsze, co oznacza mniej pracy przy pilowaniu. I palenie w takim kotle w zestawie z buforem bedzie naprawde tanie. Zauwazyles jak czysta Jet kotlownia na filmie, ktory wrzuciles? Przy weglu nie bedzie to nigdy mozliwe. Cytuj
mikkei Opublikowano 14 Listopada 2019 #12 Opublikowano 14 Listopada 2019 7 godzin temu, h3nio napisał: @swampshark od 49,5 tys Kč (netto). netto 8200zł + czeski VAT 21% = ok 10000zł - ciekawa opcja jesli naprawde przy mocy nominalnej spaliny mają 130;C a nie 230 w rzeczywistości. Ciekawa alternatywa do Defro HG czy ATMOSA. Ciekawe jest to dawkowanie przez elektronikę PW - jak to zdaje egzamin.??? Na pewno wartwa zaru nie utrzyma sie przez 6 czy 7h ale połowe tego. Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #13 Opublikowano 14 Listopada 2019 O tym albo bardzo podobnym kotle czytałem i pisałem już jakiś czas temu. Sam wzorowałem się przy podawaniu powietrza.Nawet kiedyś podawałem jako przykład, że część powietrza w kotłach zgazowujących można dawać nad zasyp. A wtedy na forum panował jedyny słuszny pogląd, że tylko pod ruszt ( także przy drewnie...) Sam uważam, że to świetny i przemyślany kocioł. Ale wiem też, że tak samo spalam drewno w swoim. Nie rozumiem, czemu to do niektórych nie dociera. W swoim DS-e zgazowuję drewno. Na pewno z mniejszą sprawnością, bo bez wyciagu i spaliny muszą mieć większą temperaturę ale zgazowuję. A jak mam ochotę, to mały myk i palę węglem i też bardzo czysto i ekonomicznie. Rozumiem, że wielu ma może kiepskie doświadczenia z zasypowcami i jak na własne oczy nie zobaczy, to w takie teksty nie uwierzy... A kociołek z tematu w wersji podstawowej ma ręczne nastawy powietrza a lambda i sterowanie automatyczne PP i PW w opcji, czyli dodatkowo płatne. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Listopada 2019 #14 Opublikowano 14 Listopada 2019 24 minuty temu, mikkei napisał: Na pewno wartwa zaru nie utrzyma sie przez 6 czy 7h ale połowe tego. Jak byk stoi, ze zar utrzymuje sie do 24 godzin. Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #15 Opublikowano 14 Listopada 2019 Tylko ile to kosztuje ? Przecież to marketing. U siebie też bez elektroniki mogę zrobić, żeby nie wypalało się do końca i na ruszcie był żar ale to strata paliwa podobnie jak praca na zbyt niskiej mocy. Może i fajne ale strata... Cytuj
mikkei Opublikowano 14 Listopada 2019 #16 Opublikowano 14 Listopada 2019 7 minut temu, Visitor1230 napisał: Jak byk stoi, ze zar utrzymuje sie do 24 godzin. Papier wszystko przyjmie - żar z wegla nie utrzymuje sie do 24h a co dopiero wegiel drzewny - chyba nie uzywałeś nigdy grilla - 3-4h i pozamiatane. Ciekawi mnie natomiast ta siatka - z jakiego to może być materiału ??? inox sie przepali na 100% Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Listopada 2019 #17 Opublikowano 14 Listopada 2019 6 minut temu, SONY23 napisał: Tylko ile to kosztuje ? Przecież to marketing. Jeasne. Wszystko mozna zrobic. Z tym ze nie kazdy spedza zycie w kotlowni. A ile kosztuje MPM dolniak? Pare kawalkow zespawanej blachy… 4, 5 tys. to nkie marketing? 3 minuty temu, mikkei napisał: Papier wszystko przyjmie Oczywiscie. mozna wtedy wnioskowac, ze papier przyjal ze to kociol. A w rzeczywistosci zwykla lodowka. 4 minuty temu, mikkei napisał: chyba nie uzywałeś nigdy grilla - 3-4h i pozamiatane. Coz, jezeli porownujesz grilla do kotla zgazowujacego to brawo... Cytuj
mikkei Opublikowano 14 Listopada 2019 #18 Opublikowano 14 Listopada 2019 A ty masz kocioł zgazowujacy - czy zasłyszałeś wszystko z internetów ? Niestety w internetach czasami dorosłe dzieci bajki wypisują . Naprawdę szkoda 1 - ze producent nie nakrecił TIME LAPSE z palenia w tym kotle czy naprawde wytrzymuje te godziny palenia na 1 zasypie czy nie tak samo z tym żarem. Inaczej to można sobie wypisywać w informacji handlowej wszystko . - Tak jak sonda Lambda która jest Opcją z innym sterownikiem, normalnie tym piecem steruje czujnik temperatury. Nie twierdzę absolutnie że ten piec jest zły ale Pepiki sie za bardzo rozkreciły w samozachwycie z tym trzymaniem temperatury na drewnie które jak wiadomo bdziknie i koniec. Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #19 Opublikowano 14 Listopada 2019 Takie czasy, że za zwyczajne rzeczy trzeba płacić krocie... A co do warstwy żaru... W instrukcji stoi ". 6-10 godzin". I wg mnie pójdzie na ten patent z 10-20% paliwa załadowanego w kocioł. Będzie się tliło, bździło ale żar będzie... Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Listopada 2019 #20 Opublikowano 14 Listopada 2019 Nie chce mi sie z wami gadac. Trzymajmy sie tego, ze waze MPMy dolniaki sa najlepsze , najsprawniejsze najtansze. Az dziw bierze, ze wszyscy sa jacys nienormalni i ich nie maja. Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #21 Opublikowano 14 Listopada 2019 A ja wcale nie mam MPM-a... Gdybym miał palić tylko drewnem kociołek o którym rozmawiamy chętnie bym przygarnął. Tylko czy jest aż tyle wart ? No ale skoro zwykły dolniak kosztuje 5k, to taki rzeczywiście jest wart dwa razy tyle... Cytuj
h3nio Opublikowano 14 Listopada 2019 #22 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) @mikkei na poniższym filmiku pokazują jak wygląda "stała warstwa żaru" po 15 godzinach. Oczywiście trudno to teraz zweryfikować, ale z tego co można zobaczyć na fotkach to warstwa żaru po przejśćiu w podtrzymanie jest dość duża. http://tiny.cc/qjy9fz Edytowane 14 Listopada 2019 przez h3nio Cytuj
carinus Opublikowano 14 Listopada 2019 #23 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zaczynam mieć ochotę powrócić do prostej techniki i wybudować coś identycznego jak ma Heso.Komora zgazowująca z cegły i wymiennik żeliwny,proste i skuteczne a najważniejsze że prawie wieczne. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 14 Listopada 2019 #24 Opublikowano 14 Listopada 2019 Jeśli warstwa żaru jest duża to świadczy o tym że się nie spaliła. Zależy na jaki wynik idziemy? Czy na długość podtrzymania warstwy żaru? Czy na efektywność ogrzewania? Przy wyizolowanej osłonie z szamotu i przymknięciu kotła kiedy jeszcze jest duża warstwa żaru to ona długo tam pozostanie ( dla samego pozostania bo nic nie grzeje). Podobnie w kaflakach - długo żar pozostaje jak się go szczelnie zamknie. Tylko tam żar jeszcze ogrzewa bo szamot nie jest wyizolowany. Cytuj
SONY23 Opublikowano 14 Listopada 2019 #25 Opublikowano 14 Listopada 2019 Dlatego pisałem, że taki patent ( gadżet) swoje kosztuje. W sensie zużywa paliwo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi