kadosh Opublikowano 13 Października 2019 #1 Opublikowano 13 Października 2019 witam mam panowie pytanko posiadam kocioł jak powyżej założony w czerwcu instalator ustawił mi tylko na grzanie wody w bojlerze piec palił 5 worków na dwa tygodnie więc wyłączyłem piec i grzałem grzałką .Teraz załączyłem piec,, bojler plus CO w sumie dwa grzejniki chodzą reszta zakręcona i pali worek na dzień(na zewnątrz +10 15 ). Niestety instalator nie pomaga mi wiec mam pytanie do ,posiadaczy tych piecyków ja ustawić tego diabła :)
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #2 Opublikowano 13 Października 2019 Uzupelnij profil. Co grzejesz, jaka instalacja. Jaki sterownik. Jak instalacja prowadzona, jakie temperatury. Jakie parametry ustawiona na palniku itd. Obnizenia nocne harmonogramy. Kociol nawet dobrze ustawiony nie bedzie pracowal ekonomicznie przy instalacji zle prowadzonej albo z bledami. Jezeli ogrzewasz 50m² to rzeczywiscie. Jezeli 400 to nie ma czym sie przejmowac
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Października 2019 dziękuje za tak szybką odp Dom 170 m nowy ocieplony ,sterownik ST987M ,mogę podesłać ustawienia w formie foto
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #4 Opublikowano 13 Października 2019 To zdaje sie sterownik Techa. zdjecia ok. Ale prosilem o opis jak dziala instalacja. Czy jest sterowanie pogodowe. Jakie temperatury w domu, czy sa obnizenia nocne. Na podlogowkach sie nie znam to sie zbytnio nie wypowiem w temacie bledow jakie moga ew. byc. To wbrew pozorom ma bardzo duze znaczenie. Ale podejrzewam, ze koledzy nie zawioda.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Października 2019 Podłoga na chwilę obecną nie załączona
altoro Opublikowano 13 Października 2019 #6 Opublikowano 13 Października 2019 Tak oglądam te zdjęcia instalacji CO i zastanawiam się dlaczego instalatorzy tak lubują się w kształtkach ocynkowanych.
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #7 Opublikowano 13 Października 2019 A dlaczego taka wysoka temperatura na obieg na chwile obecna? Dom nieocieplony? Sterowanie pogodowe mieszacza zalaczone? Jakie ustawienia parametrow mieszacza W menu instalatora" . Jakie nasatwy palnika.Temperatura kotla i obiegu dla oceny zuzycia peletu to za malo. Trzeba podac wszystko. Wiecej pytal nie bede.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 13 Października 2019 Dom ocieplony ,podłoga nie załączona , temperatura obiegu czy obieg to temperatura na grzejniki ???? czy temp. kotła (proszę o wyrozumiałość ) Nastawy palnika nie wiem co to ,parametry mieszacza tez nie wiem .miałem kocioł na ekogroszek wcześniej i wszystko ustawiałem ,pellet to inna bajka dlatego proszę o pomoc
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #9 Opublikowano 13 Października 2019 48 minut temu, kadosh napisał: Podłoga na chwilę obecną nie załączona Wnioskuję, ze za ochronę powrotu odpowiedzialny jest mieszacz. Ten kocioł nie będzie pracował stabilnie, bo co chwilę zalewa go zimna woda z powrotu. A powrót z podłogówki gdzie jest wpięty. Wiem, że jeszcze nie jest włączona... Ciekawe co będzie jak ją kolega załączy...
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #10 Opublikowano 13 Października 2019 Tu na dole jest powrót z podłogi i co. Jak biorę wodę do kompieli to strasznie spada temp kotła
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #11 Opublikowano 13 Października 2019 OK. Tez palilem ekogrochem kilka ladnych lat. Zczytanie parametrow nie powinno stanowic problemow. Zaczynamy: Przeczytaj instrukcje https://stalmark.pl/wp-content/uploads/2018/11/st-978stalmark-pelelt.pdf Majac taki kociol i dosc rozbudowany sterownik trzeba to ogarnac.Podaj jakie masz ustawienia:
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #12 Opublikowano 13 Października 2019 tyle znalazłem narazie
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #13 Opublikowano 13 Października 2019 2 godziny temu, kadosh napisał: Teraz załączyłem piec,, bojler plus CO w sumie dwa grzejniki chodzą reszta zakręcona i pali worek na dzień(na zewnątrz +10 15 ). Niestety instalator nie pomaga mi wiec mam pytanie do ,posiadaczy tych piecyków ja ustawić tego diabła :) .., więc to dopiero cześć wody, która z instalacji wraca do kotla. Nie chcę Cię kolego martwić, ale jak uruchomisz resztę grzejników + podłogowka, to stracisz majątek na opał. Ten kocioł będzie zapitalał praktycznie na 100%. Powrót podłogówki jest do bani... A jak jest rozwiązane zasilanie podłogówki?
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 13 Października 2019 Masz rację kolego to część wody, podłoga na zaworze 4d jak na zdjęciu
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #15 Opublikowano 13 Października 2019 Nie beda sie zbytnio wypowiadal co do podlogi z braku doswiadczen. Ale 4D na podloge? Kto to robil? A jak rozwiazane jest grzanie grzejnikow? Na jednym ze zdjec widzialem inny 4D.
Gonzo19 Opublikowano 13 Października 2019 #16 Opublikowano 13 Października 2019 Ale się instalatorzy uparli na te 4D. Szkoda, że nie ma zaworów 10D bo pewnie wszystkie instalacje byłyby na takich. Jakaś głupia mania aby jak najwięcej było tych "D". Coś czuję, że duża część tych instalatorów to pan Kazio co montuje jak leci nie mając za bardzo pojęcia jak co działa.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #17 Opublikowano 13 Października 2019 tak to rozrysowałem , mam dwa zawory 4 drogowe . I tak na dzień dzisiejszy przy bojlerze i CO dwa grzejniki piec zasysa worek na dzień choć mamy jeszcze piękna polska jesień.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #18 Opublikowano 13 Października 2019 piec czarny na rysunku i bojler bo nie podpisałem
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #19 Opublikowano 13 Października 2019 Znalazłem schemat, który był na forum podawany... Porównaj....
altoro Opublikowano 13 Października 2019 #20 Opublikowano 13 Października 2019 Fakt że tych 4D dużo, ale jak jest odpowiedniej średnicy (taki jak wyjście z kotła) plus pompa na powrocie to spełni swoje zadanie. ps. właśnie tak jak na rysunku powyżej
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #21 Opublikowano 13 Października 2019 Dzięki panowie za odpowiedzi ,chodzi mi o to czy jest to ok (nie jestem hydraulikiem ,ja znam się na czymś innym dlatego pytam was tych którzy mają większa wiedzę ) Tak jak napisał kolega powyżej żebym majątku nie stracił na pellet..
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #22 Opublikowano 13 Października 2019 Jak na 170m/2 z ociepleniem , to 24KW to też lekka przesada. 12-14 KW spokojnie by to ogrzało. Także po przeróbce spalanie może spaść, ale nie wiem czy na tyle zebyś był zadowolony. Bierz za uszy tego co to robił i niech robi zgodnie ze sztuką, bo sztukę to on już odwalił.
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #23 Opublikowano 13 Października 2019 To ze kociol za duzy to wiadomo. Nowy dom, dobrze ocieplony… no wlasnie. @Trener40 ma racje. Ale kolega jest "nietechniczny". Tu nalezalo kopic edilkamina. Dla takich uzytkownikow w sam raz. Nie trzeba robic nic tylko nauczyc sie wyczyscic co miesiac palnik i trzy razy na sezon wyniesc popiol. Kociol wlaczyc i wylaczyc. Zaawansowane sterowania typu Tech czy Plum… Wielu sobie z tym nie da rady. A instalacja jak pisza koledzy do poprawki i do wlasciwego ustawienia.
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #24 Opublikowano 13 Października 2019 Do samego ogrzewania CWU, to ten kocioł również nie jest ekonomiczny patrząc na jego pojemność wody 110L. Musi ten zlad podgrzać, a na to parę granulek pelletu nie wystarczy. Moc kotla od 7.2 KW... Tyle to Ci będzie potrzebne przy - 10 na zewnątrz...
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #25 Opublikowano 13 Października 2019 22 minuty temu, Visitor1230 napisał: @Trener40A instalacja jak pisza koledzy do poprawki i do wlasciwego ustawienia. Wiesz Visitor... Instalacja kotłową do poprawki, ale czy przy tym " olbrzymie" spadnie spalanie... Przeciez jak przyjdą mrocy, to może się okazać, ze spalanie jest ponad 30kg /dobę + CWU... Pytanie do autora : Kto Cię namówił na taką moc kotla i jakich użył argumentów podczas jego sprzedaży?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.