Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w doborze sposobu ogrzewania

plasticfun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nakazuje dobry zwyczaj najpierw należy się przywitać 

więc....

Witam Szanownych Forumowiczów oraz Forumowiczki :-)

A teraz do sedna....

Założyłem konto na forum zakładając że tu uzyskam pomoc od bardziej doświadczonych osób.

Jestem w trakcie budowy domu obecnie jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Niestety od szukania i czytania w internetowych forach mam już oczopląsy i totalny mętlik w głowie jaki wybrać sposób ogrzewania domu.Szczegóły na temat ocieplenia domu są na moim profilu. 

Wynik ciepła właściwego  link:     http://cieplowlasciwie.pl/wynik/61la      Priorytetem dla mnie są  koszty instalacji i ogrzewania jak chyba dla  wszystkich  :-)  

Ja myślałem o zakupie kotła MPM DS 19kw na węgiel  oraz instalację bufora  1500l  z wężownicą CWU. w możliwie najprostszy sposób tzn.miarkownik ciągu,zawór klapowy na powrocie,zawór trójdrożny itd.(bez dmuchawy oraz sterownika)

Lecz wciąż mam jeszcze dylemat czy to dobry wybór. Nie wykluczam innych źródeł ogrzewania -  poza pompami ciepła ,fotowoltaiki  itp. (za duży koszt jak dla mnie) i nie mam możliwości dotacji.

Byłbym wdzięczny za waszą opinię na ten temat, ponieważ macie już swoje kotłownie lub inne sposoby ogrzewania. To może pomogło by mi dokonać wyboru.

Pozdrawiam 

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Hm... Masz nieduzy dom. Swietnie ocieplony i pakujesz sie w syf weglowy? MPM dobrze sobie przemysl. Bo nie jest to kociol bez wad. Watek na forum ciegnie sie heh… od niepamietnych czasow. Jezeli ma byc tanio w kosztach ogrzewania to najtansza opcja jest w tej chwili kociol zgazowujacy drewno z buforem. Ale instalacja nie bedzie tania. Ewentualnie kociol na pellet. W domu z takim zapotrzebowaniem to pomyslalbym o gazie jezeli jest mozliwosc. 

Opublikowano

Tak jak przedmówca.Gaz a potem pellet plus bufor bo bez bufora dla takiego zapotrzebowania może nie być ekonomicznie-nie ma chyba takiego kotła/palnika,który by zszedł tak nisko z mocą.

Dla gazu nie musisz mieć tak wiele miejsca jak na inny kocioł (plus bufor) a miejsca nigdy za wiele :)

Opublikowano

Visitor1230  oraz Jamjestcichy dziękuję za szybką  odpowiedź.

Niestety gazu w okolicy nie ma,jak by był to zakładałbym kociołek kondensacyjny bez zastanowienia.

Ten mój pomysł z kotłem na węgiel to tylko dlatego że mam dostęp do taniego węgla,a o kociołku MPM to przeczytałem trochę na tym forum i tak jak pisałem miałem już oczopląsy :-).Ale wiem że można liczyć na wasza pomoc w jakiś ustawieniach lub przeróbkach.

O kotle zgazowujacym drewno nie myślałem ,ale kocioł na pellet to tak i  nie daje mi to spokoju.Drogi w zakupie ale wszystko robi sam,oprócz dopełniana baniaka pelletem tylko czy jeszcze do tego bufor a to kolejny nie mały wydatek(myślałem o buforze z miedziana wężownicą CWU)  . A co powiecie na kocioł na ekogroszek bez bufora tylko zwykły bojler do wody użytkowej? Mając na uwadze to że bratowa w węglu robi :-) czy to się  kalkuluje oprócz tego że brud i smród? Pellet jak czytam to też ceny zaczynają windować do góry,chyba że to się uspokoi gdy będzie więcej producentów i większa konkurencja.

Opublikowano

MPM jest spoko - na pewno bedzie bezproblemowy z buforem - ważne aby ci ktoś instalacje zrobił z głową tui jest podstawa - paleniem jako takim sie nie martw - 1 dobry zasyp i nagrzejesz bufor do temp 80.

JC mozna palić też drewnem i koszty idą w dół - piec działa dobrze i na tym i na tym . Na weglu ten piec pracuje bardziej bezobsługowo niż na drewnie - mozna zasypać wiaderko 10l  i zapomieć na 8h.   Na pewno nie jest to bezobsługowy kocioł jak te na ekogroszek i na gaz - ale naprawde jest czysty ,  i generalnie tani w zakupie oraz eksploatacji, ale nie zgadzam sie absolutnie ze stwierdzeniem że to syf  - pisać tak lubią osoby co nigdy go nie miały,  - a z komina nie ma zero dymu i to paląc bez bufora.

Opublikowano
27 minut temu, plasticfun napisał:

Drogi w zakupie ale wszystko robi sam

A zakreć się wokół ferolli bo ktoś z tego forum kupował i mógłbyś zapytać a i cena trochę ponad 7k zł jest dosyć ok.

Pamiętaj,że jaki kocioł nie wybierzesz zostaniesz z Nim na kilka/naście lat.

18 minut temu, mikkei napisał:

MPM jest spoko

I stąd ponad 13 tysięcy postów...

Opublikowano

Masz  zapotrzebowanie na ogrzewanie 3kW w najwiekszy mroz.  W okresach przejsciowych odejmij od zapotrzeboowania polowe. Dodaj nawet pare % na niedokladnosci ocieplenia. I pchasz sie w wegiel? Nie szkoda zycia na szuflowanie? Powiem tak. Jezeli lubisz sie " gapic w ogien" to kominek sobie postaw i bedziesz mial frajde. Zamiast wstawiac MPM-a, bufory, cuda wianki kup kociol pelletowy. Kupisz 1,5, max 2 tony pelletu do kotla ferolli albo blackstar i ciesz sie cieplem w nowym domu. Bez syfu, pylu popiolu i wiecznej udreki. Te kotly to nie sa wyroby kotlopodobne jakie oferuje wiekszosc krajowych producentow. Wiesz ile popiolu jest z dobrego jakosciowo pelletu? 0,04%

Kociol na ekogroszek? Mialem kilkanascie sezonow. Wieczny zaduch w piwnicy. Pyl weglowy wciskacjacy sie do domu. Przy twoim zapotrzebowaniu bedzie on wiecznie stal w podtrzymaniu generujac sadze.  A MPM i bufor ile kosztuje? Ferroli kupisz za 10K PLN.

Opublikowano
Godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Wiesz ile popiolu jest z dobrego jakosciowo pelletu? 0,04%

Hehe, o jedno zero za dużo :)) 0,4%...

Opublikowano
W dniu 11.10.2019 o 18:48, plasticfun napisał:

Witam Jestem w trakcie budowy domu jaki wybrać sposób ogrzewania domu Wynik ciepła właściwego  link:     http://cieplowlasciwie.pl/wynik/61la      Priorytetem dla mnie są  koszty instalacji i ogrzewania jak chyba dla  wszystkich.myślałem o zakupie kotła MPM DS 19kw na węgiel  oraz instalację bufora  1500l  z wężownicą CWU. wciąż mam  dylemat czy to dobry wybór. Nie wykluczam innych źródeł ogrzewania -  poza pompami ciepła ,fotowoltaiki  itp. (za duży koszt jak dla mnie) i nie mam możliwości dotacji.

Na takie zapotrzebowanie, bez gazu na działce, najtańsza jest pompa ciepła powietrzna, pampy powietrzne są niższych cenach .  

Opublikowano
6 godzin temu, Benton661 napisał:

Hehe, o jedno zero za dużo :)) 0,4%...

6 godzin temu, sambor napisał:

E tam, przecież zero się nie liczy, nie ma wartości

0sad.gif  0sad.gif  0sad.gif

Opublikowano
11 godzin temu, Jamjestcichy napisał:

pellet plus bufor bo bez bufora dla takiego zapotrzebowania może nie być ekonomicznie-nie ma chyba takiego kotła/palnika,który by zszedł tak nisko z mocą.

To tak nie działa.Przykładowo na zaworze termostatycznym dajesz maksymalną dopuszczalną temperaturę w podłogę a resztę roboty wykonuje termostat pokojowy który  wyłączy kocioł.

Opublikowano
8 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Ferroli kupisz za 10K PLN.

Nie wiem jaki kocioł (model) masz na myśli,ale wczoraj widziałem kocioł ferroli za 7.200zł

5 godzin temu, Animus napisał:

najtańsza jest pompa ciepła powietrzna,

Powietrze-powietrze?

40 minut temu, g69 napisał:

a resztę roboty wykonuje termostat pokojowy który  wyłączy kocioł.

Rozumiem,ale przy tak małym zapotrzebowaniu ten kocioł będzie działał na zasadzie włącz/wyłącz.

No chyba,że to nie ma znaczenia dla kotła na pellet.

Opublikowano

Ogrzewanie podłogowe to bufor.Przykładowo palnik się odpali gdy temperatura na termostacie spadnie o0,2 stopnia.Popracuje,aż podbije na wyżej o 0,2 od zadanej na termostacie i wyłączy palnik  może nawet na kilka godzin.

Opublikowano

@g69

To ma sens,ale przy tak niskiej temp zasilania (czytaj podłogówka) bufor byłby ekonomiczniejszy?

A jak wygląda sprawa,gdy nie mamy podłogówki a same grzejniki i podobne zapotrzebowanie?

Opublikowano

To będzie działać dokładnie tak samo. Kocioł stoi wygaszony do momentu, aż termostat pokojowy zgłasza potrzebę dogrzania domu, czyli kocioł działa na zasadzie on/off

Opublikowano

@Benton661

Ja to rozumiem tylko zapotrzebowanie na ciepło jest o wiele mniejsze niż moc minimalna kotła-i tylko o ten aspekt mi chodzi.

Opublikowano
28 minut temu, Benton661 napisał:

To będzie działać dokładnie tak samo. Kocioł stoi wygaszony do momentu, aż termostat pokojowy zgłasza potrzebę dogrzania domu, czyli kocioł działa na zasadzie on/off

I pewnie od samego startu spalanie jest super czyste i ekonomiczne ? Jakoś ciężko to przetrawić dla twardogłowego palacza paliw stałych...

Opublikowano

@Jamjestcichy, moc kotła ma znaczenie w tym sensie, jak szybko będzie on  w stanie dogrzać instalację i dom po dłuższym postoju. Oczywiście praca on/off jest jedną z wielu opcji prowadzenia kotła pelletowego. Sprawdza się w niewielkich,  dobrze ocieplonych domach

Opublikowano
13 minut temu, SONY23 napisał:

I pewnie od samego startu spalanie jest super czyste i ekonomiczne ? Jakoś ciężko to przetrawić dla twardogłowego palacza paliw stałych...

Nie bardzo wiem, o czym piszesz. W pracy on/off duże znaczenie ma mała pojemność wodna kotła, dzięki czemu rozgrzewa sie bardzo szybko i równie szybko jest w stanie ogrzać dom i instalację. Wiadomo, że przy rozpalaniu trochę dymi, jeśli o to Ci chodzi...

@eliks mógłby coś więcej napisać, on pali tym trybem w swojej Lagunie. Większa moc pomaga mu przy rozruchu kotła i instalacji

Opublikowano

@Benton661

Tylko,że postój nie będzie długi bo histera 0.2°C,więc kocioł będzie (lub nie) odpalał się w kółko-tak myślę.

7 minut temu, Benton661 napisał:

Oczywiście praca on/off jest jedną z wielu opcji prowadzenia kotła pelletowego

Uchylisz rąbka tajemnicy mając na uwadze zapotrzebowanie max 4kW:)

Opublikowano
21 minut temu, SONY23 napisał:

Jakoś ciężko to przetrawić dla twardogłowego palacza paliw stałych...

W tym trybie (on/off) , nawet dla małego domu większa moc kotła paradoksalnie jest lepsza, nie ma to nic wspólnego z przewymiarowaniem kotła

Opublikowano
25 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Tylko,że postój nie będzie długi bo histera 0.2°C,więc kocioł będzie (lub nie) odpalał się w kółko-tak myślę.

Tak jak pisałem wcześniej, gdy dom jest dobrze ocieplony, to postój może być długi. Zawsze można zwiększyć histerezę na pokojówce, o tyle, żeby nie tracić komfortu termicznego w domu. A że odpali się 2-10 razy na dobę, to nie ma znaczenia. Zapalarka w pelleciaku od tego jest.

W syberyjskie mrozy można przestawić go na pracę ciągłą, będzie pracował z taką mocą, jaka budynek aktualnie potrzebuje, jeśli komus ilość rozpaleń przeszkadza...

Opublikowano
24 minuty temu, Jamjestcichy napisał:

Uchylisz rąbka tajemnicy mając na uwadze zapotrzebowanie max 4kW:)

Kocioł Blackstar 12 kw potrafi modulować od 2 kW. Laguna od 3 kW. Jeśli wierzyć papierkom, kocioł na tych małych mocach działa ze sprawnością ponad 90%, więc nie ma mowy o kopceniu i wędzarni. Dopóki kocioł nie dogrzeje chaty, zmoduluje moc do tych wartości, tak długo, aż pokojówka zgłosi dogrzanie domu... To tak w skrócie, myślę że zrozumiale to wytłumaczyłem "twardogłowym palaczom paliw stałych" heheh

W skrócie: Kocioł odpala sie i grzeje wtedy, kiedy trzeba. Jak nie trzeba , stoi wygaszony i oszczędza opał :)

Opublikowano

@Benton661

W takim razie bufor nie jest konieczny:)

Rozumiem działanie o którym piszesz,ale myślałem,że nie jest to ekonomiczne.

Akurat black stara widuję często z wywalonym na pół kotła tabletem-żart:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.