Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ad2.

Moim zdaniem może być tak: jak ustawisz 21stC, to nic się nie dzieje. Jak ustawisz >21stC, to programator podwyższa krzywa o tyle stopni ile jest różnica między ustawiona temp a 21stC (dla grzejników pomnożone przez 3).
Jezeli mniej niż 21stC, to odpowiednio obniża.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 godzin temu, dawrut napisał:
  • Jaką macie maksymalną temperature wyłączenia ustawioną na piecu w przypadku ogrzewania podłogowego?
    (pokrętło na piecu)

Bodajże 45 albo 50 stopni, tego ma nie przekroczyć na wyjściu z kotła.

12 godzin temu, dawrut napisał:
  • Jak sie ma do działania pieca temperatura która ustawiam na CW400 skoro mam go zamontowanego na piecu i nie jest to temperatura pomieszczenia (zdjęcie)?

Ma wpływ na krzywą grzewczą, @gbbsoft kiedyś to liczył i ma opisane na stronie.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ale co doczytałem?

Sposob działania ustawienia temperatury na sterowniku jest opisany w instrukcji instalacji. Dodatkowo zostało to przeze mnie zweryfikowane (pół roczne obserwacje pieca i prowadzenie obliczen w Excelu, które zgadzały się z dokładnością do 0.5stC). Moje ustalenia opisałem tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus

Kwestia pozostaje tylko, czy tak się zachowuje kontroler po przeniesieniu do pieca. Na moje wyczucie informatyczne: tak. Jedyna rzecz, która jest wyłączona, to korekta krzywej związana z różnica pomiędzy temperatura zadaną w pokoju a temperatura zmierzoną w pokoju, no bo przecież kontroler nie jest w pokoju...

• Przydało się 2
Opublikowano

@szczypior Mam sterownik CW400, zamontowany na piecu z zewnętrznym czujnikiem temperatury. I ustawiłem temperaturę projektową dla -15C. Jest to 32C. Przy takich ustawieniach temperatura zadana na kotle waha się przeważnie pomiędzy 26 a 28C (w zależności od temperatury na zewnątrz). Temperatura maksymalna na krzywej to 35C.

A pokrętłem na piecu ustawia się maksymalna temperaturę wyłączenia kotła i mam to ustawione chyba na 45C.

Dodatkowo jest tak, jak pisał @gbbsoft wyżej bo to przetestowałem. Jak na CW400 podniesiesz żądaną temperaturę (tą na zalączonym rysunku) powyżej 21C to krzywa wzrasta o tą różnice. Czyli jak podniosę na na sterowniku z 21C na 23C to po chwili temperatura zadana na kotle wzrośnie z 28C na 30C.

IMG_20201218_184346.jpg

Opublikowano

Bo z tego co zauważyłem i co wszyscy sugerują krzywa bazująca na temperaturze zewnętrznej jest lepszym podejściem.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, dawrut napisał:

I ustawiłem temperaturę projektową dla -15C. Jest to 32C. 

To twój wymysł lub pobożne życzenie czy masz taki projekt?

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

@sambor Nie wiem o co pytasz... Tak, mam CW400 zamontowany na piecu. Tak, mam temperaturę projektową ustawioną na 32C. 

Co tu nie pasuje?

(problemu które miałem - wyżej w dyskusji - zostały po części rozwiązane - miałem za niską maksymalna temperaturę wyłączenia kotła ustawioną)

Edytowane przez dawrut
Opublikowano
Bo z tego co zauważyłem i co wszyscy sugerują krzywa bazująca na temperaturze zewnętrznej jest lepszym podejściem.
Wręcz przeciwnie, przy krzywej grzewczej z punktem początkowym jest ona bardziej rozbudowana , tak kiedyś pisał @gbsoft
Opublikowano

Bardzo możliwe, że pomieszałem terminy. Nie jestem instalatorem i generalnie na tym forum pojawiłem się tylko dlatego bo miałem jakiś problem. Nie mam pojęcia kim wy wszyscy prywatnie jesteście i średnio mnie to interesuje. Wiem że masz dużą wiedzę jeżeli chodzi o instalacje i ogrzewanie i szanuję to. Opisałem dokładnie o jaką temperaturę mi chodziło, o temperaturę ustawiona dla -15C. Jak kolwiek się ona nazywa. Z taką wiedzą powinieneś wywnioskować o jaką temperaturę mi chodziło.

Jak chcesz to możemy pogadać o mojej branży związanej z wytwarzaniem oprogramowania i też będę się czepiał terminów.

Opublikowano

To nie było czepianie, tylko próba uściślenia czy masz na tą podłogówkę projekt lub inne wyliczenia.

Gdyż krzywą dobiera się tak aby w warunkach projektowanych była jakaś tam założona temperatura wynikająca z "projektu".  

Ustawia się ją raz + ew mała korekta np przesunięcie krzywej

W twoim przypadku tak się nie da - masz przede wszystkim problemy z nieprawidłowo wykonaną instalacją, o czym pisaliśmy na poprzedniej stronie.

Może się okazać, że krzywą grzewczą będziesz zmieniał kilka razy na sezon.

Ponadto warto ten CW400 przenieść do reprezentatywnego pomieszczenia , i dodatkowo można operować temp rzeczywistą pomieszczenia jako korektą krzywej

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Podpytam was@teres @gbsoft mam u siebie sprzęgło i za nim druga pompę , ogolenie działa wszystko ok. W cw400 mam ustawione charakterystyka wykreślna pompy na moc, minimalna 40% i maks 100% . Kocioł przeważnie jak nie zawsze pracuje na minimalnej mocy , zastanawiam się czy nie zmniejszyć też minimalnego procentu pompy np na 30% ? Jak ustawiacie lub macie u siebie ?

Opublikowano

Ja od początku mam ustawione 10% i 65%. Nic nie zmieniałem...

Opublikowano

Domyślne jest 10% i 100% , dlaczego zmniejszyłes maksymalna wartość ? Ja znowu zwiększyłem minimalna bo ponoć to dziesięć to za mało , hmm może nie potrzebnie pompa mi goni cały czas na 40% i się zużywa

Opublikowano

Może to hydraulik zmniejszył jak uruchamiał piec...

Opublikowano

Myślałem że po ustawieniach hydraulika już nic nie zostało :) Sprawdziłem że gdy kocioł pracuje z minimalną mocą i 40% mocą pompy , przepływy na parterze i poddaszu są takie same jak gdy zmniejszyłem na 20% i tak pompa w diagnozie pokazywała że pracuje . To może nie ma sensu aby min była na 40?

Opublikowano

Maksimum nie ruszam . A dlaczego może zaszkodzić , u mnie jest druga pompa za sprzęgłem i tak i wydajność przepływu się nie zmienia czy to na 20 czy 40 na minimalnej mocy . Nie mam zamiaru dawać mniej jak 20 , czy nawet te 20 może zaszkodzić ?

Opublikowano

Afriso Basic i Wilo yonos pico ustawione na 8w , nie pamiętam ile to metrów ale to minimalne ustawienia praktycznie , na tych ustawieniach mam przepływy od 1 do 1.5 i w łazience 2 dzięki temu mam podobną temp w każdym pomieszczeniu na parterze i poddaszu 1f27847a89dd94837363dd0e4e41b2a7.jpg