Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacje CO, instalacja mieszacza i skzp-02

damszn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od 4 lat mieszkam w nowym domu z nową instalacją CO. Niestety budując dom nie znałem tematów CO. Obecnie to wygląda tak:

Piec EcoGreen 20kw, sterownik Titanic 3s, panel pokojowy i czujnik zewnętrzny. Powierzchnia domu 

Powierzchnia domu 98m2. Podłogówka ok 40m2 + grzejniki, 1 pompa CO, 1 pompa CWU + solary. 5 stref na podłogę z czego praktycznie używane 3 - salon + kuchnia i łazienka. Układ z tego co widzę zamknięty z dodatkowym naczyniem ok 20l.

Niestety nie posiadam mieszacza ani zaworu 3/4D przez co jedna temperatura wody idzie na cały układ. Ratował mnie czujnik pokojowy umieszczony w salonie który przy osiągnięciu zadanej temperatury uruchamiał pompę obiegową cyklicznie. O ile ustawianie temperatury w pokojach przez grzejniki jest względnie poprawnie to na podłogę już nie za bardzo. Przy ustawieniu 2 (z 5 lub 6 max) bywa za ciepło (do 24/25 stopni w salonie), natomiast przy 1 podłoga nie grzeje. Przyszedł czas na poprawki przed sezonem grzewczym więc szukam porad.

Na pewno chciałbym zmienić sterownik na skzp-02 z panelem pokojowym i czujnikiem zewnętrznym. Szukam automatyzacji gdzie to jest tylko możliwe, w miarę precyzyjnej temperatury i oszczędności na spalaniu. Ideału już nie oczekuję ale tyle ile można chciałbym teraz ugrać bo zmian w instalacji może już nie będę wykonywał.

Otrzymałem ofertę od instalatora (inny niż wykonywał obecną instalację). Mieszacz z całą grupą pompową + zawór 3D. Poprosiłem później jednak o zawór 4D z siłownikiem którym sterowałby w automacie skzp-02. Zawór 4D żeby chronić powrót. Niestety taką otrzymałem odpowiedź instalatora:

"Przy zastosowaniu grupy pompowej kompletnej do podłogówki nie trzeba zaworu 4D spokojnie wystarczy 3D zwykły ręczna nastawa którą robi sie raz. Proszę zmienić doradce lub poprosić wcześniejszego wykonawce o poprawienie tego co zrobił Ja na tą chwilę podziękuję"

Pytanie czy instalator ma rację? Na pewno chciałbym chronić powrót i mieć automat gdzie można, nie chcę schodzić do piwnicy żeby zmieniać nastawy cyklicznie.

Opublikowano

Cały problem w tym że są mylone pojęcia np mieszacz -zawór 3D . Otóż z grubsza sytuacja wygląda tak. Instalator ma rację ale nie do końca lub być może nie znasz wszystkich szczegółów. Jeśli chce użyć grupy pompowej z podmieszaniem w rozdzielaczu to tak zawor 4 D niepotrzebny. Wystarczy 3D i na nim ustawiasz temp bezpieczna dla podlogówki. Pozostaje pytanie jak zamierza realizować regulację temperatury na poszczególnych pętlach grzewczych a to wpływa na temperaturę w pomieszczeniu. Gdybyś zapodal jakiś schemat instalacji byłoby łatwiej coś powiedzieć. A tak to wróżenie z fusów. Co do ochrony powrotu tego nie zrealizuje przy rozdzielaczu na grupie pompowej. Czy są również obwody grzewcze grzejnikowe czy tylko sama podłogówka?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak, jest podłogówka z grzejnikami.

Co do schematu ciężko powiedzieć bo sam do końca nie rozumiem, na pewno podłogówka na parterze ma osobny obieg - załączam zdjęcie. Natomiast jest jeszcze podłoga na parterze, łazienka 6M2, jest podłączona jednym obiegiem z kaloryferami.

Dorzucam zdjęcia.

6.jpg

IMG_20190729_162106.jpg

IMG_20190729_162118.jpg

IMG_20190729_162140.jpg

IMG_20190729_162207.jpg

IMG_20190729_162213.jpg

Opublikowano

Masz niezły makaron przy zasobniku. Z tych fotek w zasadzie nie wiele wynika. Ale już na oko widać parę drobnych błędów. Jednak proponuje ściągnąć rozgarniętego hydraulika żeby to ogarnoł bo tu na forum ciężko będzie Ci cokolwiek doradzić. Mnie tylko zastanawia np naczynka wyrównawcze przy zasobniku jeden nad a drugi przy posadzce ? Rozdzielacz na 5 pętli to od podłogówki jak mniemam, ale gdzie zasilanie grzejników?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ilość naczyń jest OK - jedno od CO, drugie od solarów i trzecie od CW.

Tam problemem jest ta podłogówka, wykonana na zaworach RTL.

Grzejniki pewnie rozprowadzone na pionach.

Gość Digitrax
Opublikowano

I brak możliwości poprawnego odpowietrzania tej podłogówki, ponieważ odpowietrzniki znajdują się niżej niż ogrzewana podłoga.

Opublikowano

Moc kotła 20KW. Przy wyborze pieca pytałem producenta i instalatora czy 15KW starczy, obie strony odpowiadały że nie musi a lepiej dać większy niż mniejszy piec i tak zostało. Teraz tego nie zmienię więc trzeba z tym żyć.

Póki co za rekomendacją reded zrobią małe zmiany bo poza instalacją SKZP-02 będzie zawór 3D z siłownikiem i niska temperatura na wszystko. Jak się sprawdzi to tak zostawię, jak nie to więcej zmian czeka mnie w przyszłości.

Podzielę się efektem po zmianach i na początku sezonu zimowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.