Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji z dwoma kotłami

Zajaszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompy przy kotłach zapewniają obieg przez sprzęgło. Potrzebna jeszcze jedna pompa na obiegu CO. W twoim układzie właściwą temp. powrotu zapewnia bojler, ale pompa CWU tak podłączona będzie zaklucać obieg CO. Może tak : sprzęgło -trójnik-pompa CWU, pompa CO-trójnik rozdzielający co na dwa obiegi.

Ewentualnie zasilanie bojlera przed sprzęgłem

Opublikowano

To jest kolektor zasilnia i powrotu. Koszt to zależy ile jest roboty - musi to ktoś wycenić po oględzinach "z natury"

Sprzeglo21.thumb.jpg.b66863a8bfc27b5dafe3fb8a86b5ed53.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, Digitrax napisał:

. W tym układzie wystarczą 4 pompy. Po jednej do kotła aby tłoczyć do sprzęgła, jedna do CO i jedna do CWU.

Też tak wcześniej myślałem ale zasugerowalem się wypowiedzią bardziej doświadczonego kolegi

Opublikowano

Ogólnie schemat u góry jest dla mnie akceptowany, wprowadziłem małe modyfikacje.

Jest tylko mały problem bo mój sterownik obsługuje jedną zawór mieszający.

Drugi piec nie potrzebuje o brony powrotu więc zrezygnowałem z zaworu w tamtym miejscu.

spacer.png

Opublikowano

Poprawiony schemat niepoprawny. Nie potrzebujesz zaworu z siłownikiem - do ochrony powrotu jest zawór z wkładką stałotemperaturową a ten na CO wystarczy z nastawą ręczną, na taki z siłownikiem szkoda kasy skoro masz zawory termostatyczne. 

Gość Digitrax
Opublikowano

Układ nadal zły. Tym razem pompa CO i CWU pracują w szeregu i co gorsza CWU dostaje zmniejszoną temperaturę przez zawór 3D. Po stronie pierwotnej wystarczy jeden termostatyczny zawór mieszający TZM na 50 stopni i dwie pompy 40. W ten sposób oba kotły będą mieć zabezpieczoną temp. powrotu.

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał:

a można dać tylko 1 zestaw 3D i pompa

Takie coś?

Sprzeglo21.thumb.jpg.77425d14478d3f3908d06e3a2ef60a32.jpg

Opublikowano

Coś w tym rodzaju, tylko samo zasilanie zaw 3-D termostatycznego musi być ze sprzęgła a nie z kotła.

Przełączanie między kotłami zaworami ręcznymi na powrotach do kotłów

Opublikowano

Teraz pytanie czy sterownik to ogarnie i drugie - dlaczego robisz to dziwne obejście?

Sprzęgło w trybie letnim nie przeszkadza!

A jak tobie "przeszkadza" to daj zawór odcinający pompą na CO  - wtedy jest OK, sterowanie będzie i na dodatek CW możesz grzać dwoma kotłami, co jest też wygodą.

Opublikowano

Mój sterownik ogarnie

-4 pompy co (na dwuch obwodach można podłączyć do 120w, czyli na upartego po trzy pompy. Czyli łącznie 8szt).

-1 pompę podłogówki

-1 zawór mieszajacy

-1 pompę cwu

I wiele innych.

Ok wywalam to obejście na tryb letni. Zasadniczo docelowa Irak będą kolektory. A pompy w trybie letnim prawdopodobnie się wyłączają i działa tylko cwu. A jeśli tak nie pójdzie to zmniejsze priorytety na pompy co.

Opublikowano

Jaka musi być minimalna  wysokość zbiornika wyrównawczego oraz jaka musi być różnica między minimalna wysokością zbiornika a maxymalna wysokością najwyżej położonego grzejnika.

Opublikowano

Minimalnej wysokości naczynia nie ma, natomiast dla twojej instalacji naczynie powinno być tak zamontowane aby dół naczynia by min 0,3m nad najwyższą częścią najwyższego grzejnika i rurami go zasilającymi.

Opublikowano

Zróć uwagą na podłączenie samego naczynia do każdego z kotłów- to co masz na rys nie jest prawidłowe.

Jak prowadzisz z kotła 1 rurę to każda z nich musi być wpinana od dołu naczynia .

Tak jak na rys poniżej

Podobny obraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.