Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 I tu jest największy problem bo nikt z uczestniczących w dyskusji nie pali w takim kotle.  Wszedłem na wcześniejsze strony (od 2019r ) i niektóre posty są bardzo pozytywne musiał byś spokojnie usiąść i przelecieć te parę stron. Nie wiem czy padła tu propozycja palenia na ,,kanapkę " tj warstwa drewna a na to warstwa wegla i tak aż  do gory. Wytworzy sie wieksza warstwa żaru i powinno się palić na miarkowniku. Co to za blacha co o niej wspomniałeś. Klapka PP podpięty do miarkownik na których drzwiczkach jest.

Opublikowano

@AO49 o tej blaszce mówiłem a klapkę z miarownika mam w dolnych drzwiczkach 

Zasyp-paliwa-ogniwo-classic-DS.jpg

@kreciq21@AO49chodzi o blache przepustnicy spalin 

IMG_20250116_193014.jpg

No niby to forum jest o tematyce ogniwo ds więc też tu pisze o swoich problemach 

Screenshot_2025-01-16-19-32-32-70_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Opublikowano

To jest bardzo dziwne bo w tym momencie z DS robisz GS duzej straty nie ma bo kocioł masz prszewymiarowany . Minusem jest dym i strata gazow no i nie jest to kocioł zgazowujacy opał. Plusem natomiast że masz papier 5 k. Jedno co Ci radzę to staraj się utrzymywać wyższą temp i oczyścić wymiennik . Może z rury ze scietym na ukos koncem . 

Pozdrawiam i trzymam kciuki na pewno się jeszcze z ,,kociołkiem" polubicie.

Opublikowano (edytowane)

Co to jest to zaznaczone?

2025-01-16_194319.png

Druga sprawa, nie syp węgla w zaznaczone miejsce. A najlepiej jest tam wstawić jakiś ogranicznik. Ja w swoim gruzie (nie Ogniwo) mam wstawioną blachę z otworem na równo z pionową ścianką.

image.png.df9e34adb2c3425c612999c07a2e8f89.png

Edytowane przez kreciq21
  • Przydało się 1
Opublikowano

@Grzegorz326 przedzwoń jutro do kilku pobliskich zakładów usług kominiarskich.
Przedstaw Twoje problemy z kotłem i wybierz kominiarza, który przede wszystkim sprawdzi drożność przewodu spalinowego w kominie oraz jego szczelność i wskaże Ci błędy w obsłudze kotła.

Nie wstydź się i poproś o usługę praktycznego przeszkolenia w obsłudze Twojego kotła. To będzie kosztowało, bo to przynajmniej pół dniówki zejdzie.  

ps.
Manometr jest źle zamontowany, zawór bezpieczeństwa zbędny.

7 minut temu, AO49 napisał(a):

,,,, Plusem natomiast że masz papier 5 k. ,,,,

Ten papier w tej chwili jest gu... (guzik) wart. Ciekaw jestem jak do kotłowni wstawi 1000 l bufor. 

Opublikowano

@kreciq21nie mam pojęcia co to jest bo w instrukcji nie ma tego opisanego a co do drugiego zdjęcia to nie dostaje mi się tam węgiel jedynie co to popiół lecz nie mam jak go wybrać gdy się pali , jedynie co to gdy wygasze to mogę tam wyczyścić 

@Andrzej_M_ tak będę musiał zrobić i podzwonic , a jak ten manometr ma być zamontowany ? A co do bufora to zawsze mogę go w pomieszczeniu obok postawić 

Opublikowano (edytowane)

@Grzegorz326 Jeżeli ma to połączenie komory załadunkowej z wyjściem na wymiennik, to dopóki jest to otwarte, to dolniaka z tego kotła nie zrobisz.

Ten popiół co wpada w miejsce ze zdj.2 blokuje wylot spalin. Więc im więcej się go tam zbiera, tym spaliny mają ciężej opuścić kocioł.

Druga sprawa to nie zapominaj, że przy paleniu węglem w dolniaku co jakiś czas trzeba przerusztować opał. Czyli pomachać tą wajchą z boku. Inaczej popiół zatka dolot powietrza pierwotnego.

@Andrzej_M_ Pod żadnym pozorem nie wolno usuwać zaworu bezpieczeństwa.

Manometr jest zbędny i nie ma co z nim kombinować. Wskazanie 0,52Bar oznacza, że naczynie wzbriorcze jest na wysokosći 5,2m nad kotłem.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

@kreciq21 kilka razy dziennie rusztuje tą wajchą z boku oraz regularnie wybieram popiół z popielnika a co do tego z pierwszego zdjęcia to nie ma do tego dostępu także nie wiem co to jest 

A skoro mam taką pompę to wytłumaczcie mi jeszcze do czego ona jest i za co odpowiada skoro jak jest wyłączona to wodę w grzejnikach i bojlerze mam ciepłą 🤔 

17370558956932430342456796846643.jpg

Opublikowano
29 minut temu, Grzegorz326 napisał(a):

,,,, A skoro mam taką pompę to wytłumaczcie mi jeszcze do czego ona jest i za co odpowiada skoro jak jest wyłączona to wodę w grzejnikach i bojlerze mam ciepłą 🤔 

To pytanie raczej źle skierowałeś, to Stwórcę należało by zapytać dlaczego coś o większej gęstości zawsze opada, a to o niższej gęstości pnie się stopniowo w górę.

ps.
W prawo obok pompy obiegowej CO zauważyłem, że masz takiego zielonego bąbla.

• Haha 1
Opublikowano

Kol @Grzegorz326 przepraszam za ten usmieszek ale powinieneś się cieszyć że grawitacja działa i jak zabraknie prądu to pieca nie rozwali. 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Dla dziszejszych postow sadze na zle wyczysczony ten kanal spalinowy pionowy ponad palnikom.I nic innego bym nie szukal.Bo ta powodž w zasypu tylko z zatkania kotla može byc.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

@Andrzej_M_ to jest jeszcze stara instalacja więc nie ma co się dziwić ja w tym domu dopiero od 3 lat mieszkam , poprzednio to teść tam mieszkał ale zmarł, po sezonie grzewczym będę wzywał hydraulika i kominiarza żeby mi to ogarnęli 

Opublikowano

Ponad 30 lat z kotla nie cieklo,tak?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Grzegorz326 napisał(a):

@Andrzej_M_gdzie ty bąbla widzisz ? ,,,,

Zawsze wpierw zerkam do góry z lewej strony (czytanie).
Przechodząc przez drogę zawsze od bajtla zerkałem najpierw w lewo, później w prawo i powtórnie w lewo.

Grzegorz326_ZZ.thumb.jpg.dceed0efb1baaaa287283c1388a9914a.jpg

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

@bercus pionowy kanał spalinowy mam drożny, wyjąłem blachę z góry zmieniłem kocioł z DS na GS i problemy zniknęły 🤷

@Andrzej_M_i gdzie ty tam bąbla widzisz? Bo nie rozumiem o co chodzi 

@bercus nie wiem czy przez 30 lat nie ciekło 🤷 mieszkam w tym domu dopiero od 3 lat 

Opublikowano (edytowane)

To prosto nie masz ciagu do dolniaka.Teoretycznie...Lub czegos nam brakuje do zrozumienia.Bo prosto sie komora zaladunku wypali na gorniaku-nie ma wyboru.Prosze za sasiady zrob sczeline na rozete,kiedy palisz od gory.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@bercus jaką szczelinę i na jaką rozetę ? Nie bardzo rozumiem o co chodzi 

Opublikowano

Daj sasiadom dychac bezdymnym spalaniem i odpaluj od gory.Wegiel zasyp na ruszt,pelny kociol.Na niego kawalki drewna,rozpalka od gory,palenie gore nogami-czyste.Ta rozetke tak z 1/3 otwarta-to kolko z 3mi dzialki wgornych  drzwiczkach zaladunku..

Opublikowano

@Grzegorz326Ja bym spróbował przekierować powietrze pierwotne nad ruszt w prosty sposób sam tak mam i działa tylko w innym kotle mianowicie przysłoń cienką blaszką wlot pod ruszt nawet do 2/3 powierzchni to wymusi większy przepływ nad ruszt ,między drzwiczkami a konstrukcją wygląda że jest szczelina z dwa cm to nie za dużo ale jeśli jest tam szczelina po zamknięciu drzwiczek to warto spróbować tak przysłonić wlot pod ruszt żeby wymusić przepływ nad ruszt sam pisałeś że jak otworzysz drzwiczki to lepiej się pali ,jak nie zadziała bez problemu możesz wrócić do palenia po staremu.

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 byłem ostatni raz u mojego kociołka i nie było za dużo żaru. Chcialem Ci pokazać jak wyglada moja blacha na ruszcie . Wieksze szpary są od strony drzwiczek ale i w srodku też są otwory a przed samą bramką jest szczelna ,,Piecucha" 6x60mm.

Pozdrawiam 20250116_222301.thumb.jpg.78549900555c1d1ca5a1774b8a328e82.jpg20250116_222315.thumb.jpg.9474408d62e3630f56f81731db8ac8d7.jpg20250116_222634.thumb.jpg.4a225c4e2c52af66c56923380761a06c.jpg0

Opublikowano

@Andrzej_M_ to zielone to nie wiem dokładnie co to jest , w środku jest jakaś piłeczka i skręcone to jest nakrętka