Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły 4 klasy

MarekDabrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg moich obserwacji, to nawet nie stałość temperatury jest najważniejsza ale to, żeby cały czas w domu były ciepłe kaloryfery czy podłoga. Coś co będzie chociaż trochę promieniować ciepłem. Sam już się przyłapałem, że nawet 22 stopnie nie są już komfortowe jak grzejniki zimne i nie grzeją. A przyjemniej jest przy nawet 19 stopniach ale z bijącymi ciepłem grzejnikami. W sumie podobne odczucia jak spacer na mrozie ale w pięknym słońcu jest przyjemniejszy niż przy pochmurnym niebie ale na plusie...  Myślę, że dlatego właśnie podłogówka czy kaflaki dają fajny komfort cieplny nawet przy niższej obiektywnie temperaturze pomieszczeń.

Opublikowano

@Visitor1230

@Trener40

Panowie mam wrażenie że na Alasce mieszkacie podając takie ilości opału na ogrzanie 70 metrów.

Nie sądzę by te wasze kotły aż tak nie sprawne były. Do tego zapewne przyczynił się czynnik ludzki.

Możecie napisać jakie konkretnie to były kotły. Pomoże to innym forumowiczom by w nich nie palić skoro aż tak niesprawne są.

Opublikowano

Wracając do tematu kotła 4 klasy jaki sens ma montowanie palnika 5 klasy jak to nic nie zmienia tyko nazwa palnika a diodowa jest taka sama no chyba że się mylę

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sprawność kotła podawana przez producenta to jest wtedy jak są spełnione warunki przy których był testowany a przy normalnym paleniu będzie to raczej ciężkie do osiagniecia reacumijac czym bardziej doświadczony palacz tym sprawność kotła będzie większa

Gość Trener40
Opublikowano
9 minut temu, Piecuch19 napisał:

@Visitor1230

@Trener40

Możecie napisać jakie konkretnie to były kotły. Pomoże to innym forumowiczom by w nich nie palić skoro aż tak niesprawne są.

Mojego starego kotła, to pewnie juz na oczy nie zobaczysz, ponieważ ten kocioł mial ok 40 lat i nadal działał... Baaaa nawet go jeszcze sprzedałem ( stara poczciwa produkcja), więc co to było, to nie wiem. Jedynie wiem, że na górnych drzwiczkach mial napis " WROCŁAW" 

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, Piecuch19 napisał:

@Visitor1230

@Trener40

Panowie mam wrażenie że na Alasce mieszkacie podając takie ilości opału na ogrzanie 70 metrów.

Nie sądzę by te wasze kotły aż tak nie sprawne były. Do tego zapewne przyczynił się czynnik ludzki.

Mialem Klimosza 15kW. Mial archaiczny sterownik Geco.  Wstawiony w 2007. Konstrukcja z wymiennikiem polkowym poziomym. Palnik to zwykla fajka pierwszej generacji.  Popelnilem wszystkie bledy na poczatku jakie byly mozliwe. Niedopaly w popielniku.  Z nieuszczelniona korona hajcowalem chyba ze trzy sezony. Myslalem, ze bedzie taniej jezeli zafunduje sobie nocne obnizenie temp w domu. W przypadku dogrzania domu, popmpka sie wylaczala. I do tego popieprzona instalacja. Wrzucalem wilgotny wegiel. Dzieki temu raz nawet ukrecil mi sie slimak a zbiornik przerdzewial na wylot. Po doprowadzeniu palnika do porzadku, nauczeniu sie palenia, rezygnacji z obnizen nocnych, zastosowaniu zaworu 4D sterowanego pogodowo i pomieszczeniowo ( osobny sterownik do zaworu), stelej pracy pompki spalanie spadlo z 3,5 do 2,2 Tony. Nastepne oszczednosci wystapily po ociepleniu stropu i elewacji. Rekord to 1,6 Tony na sezon zimowy. 

Kociol wyladowal na zlomie po jedenastu sezonach. Byl generalnie w dobrym stanie. bez rdzy. Jedynie palnik i caly zespol podajacy byl juz zdarty jak stara plyta i nie nadawal sie juz do niczego.

Opublikowano
1 godzinę temu, MarekDabrowski napisał:

Wracając do tematu kotła 4 klasy jaki sens ma montowanie palnika 5 klasy jak to nic nie zmienia tyko nazwa palnika a diodowa jest taka sama no chyba że się mylę

Moim zdaniem się mylisz.

Nie znam wszystkich palników 5-KL bo mam tylko jeden z nich ale widzę olbrzymią różnicę w wyglądzie wymiennika w porównaniu do poprzedniego palnika który de facto był w zestawie 5kl.

Chodzi mi o ilość syfu na wymienniku, a idąc dalej w kominie, na dachu czy atmosferze.

Porównaj zresztą filmy Kamila na YT z poprzednim i obecnym palnikiem  ;) .

Gość Trener40
Opublikowano
2 godziny temu, MarekDabrowski napisał:

Ja jeszcze nie widziałem ogłoszenia typu " sprzedam palnik 5-ej klasy". Z tego co widzę i czytam, to jest " kocioł 5-ej klasy". 

Dla ciekawostki napisze,poniewaz posiadam mini bio wyprodukowany ok 7 lat temu, więc postanowiłem napisać do firmy Kostrzewa z zapytaniem jaka jest różnica pomiędzy moim kotlem, a obecnym mini bio 5-tej klasy, który obecnie jest sprzedawany. 

Odpowiedź była taka, że obecny kocioł posiada nakładkę ceramiczną na palniku, wkład ceramiczny w wymienniku, oraz zawirowywacze. 

Zapytałem, czy jak dokupie te trzy elementy, to czy mój obecny kocioł stanie się kotlem 5-ej klasy. 

Odpowiedź brzmiała - TAK. 

Nawet otrzymam stosowną naklejkę na kocioł,  oraz pismo , że kocioł ( o tym i o tym numerze) jest już właśnie 5-tej klasy. 

Opublikowano
11 minut temu, Trener40 napisał:

Odpowiedź brzmiała - TAK. 

Nawet otrzymam stosowną naklejkę na kocioł,  oraz pismo , że kocioł ( o tym i o tym numerze) jest już właśnie 5-tej klasy. 

Czyste marketingowe oszustwo!

Opublikowano

@Trener40 Taki "palnik exta klasy LEGIA? " jest boski - tu masz 100 % racji. A naklejki na kocioł dowolnej firmy mogę Ci wydrukować, albo kup drukarkę. 

Gość Trener40
Opublikowano
3 minuty temu, sambor napisał:

Czyste marketingowe oszustwo!

Też tak pomyślałem, bo w e-mail była informacja  abym te rzeczy zamówił w dziale sprzedaży. 

I teraz powiedz mi.... Lać ich w ryj, czy co? Należałoby lać o ile masz rację... 

Opublikowano

Aha @Trener40, no i pismo że jest klasy maturalnej (12) jest "free of charge". 

Za kolor doplacasz 11%.

Pozdrawiam Krzysiek 

Ps: Ale jaja! 

Gość Trener40
Opublikowano

Pewnie jaja, bo zależało im abym zostawił im ok 1000 zł.. Jakby nie patrzeć, to będę musiał swój kocioł wymienić przed 2028 r, a pewnie blacha nie wytrzyma do tego czasu, więc zależało im aby sprzedać i ZAROBIĆ. TYLKO dlaczego chcieli wystawić pismo na podstawie f-v za zakupione trzy elementy, że kocioł jest już 5-ej klasy... Czyżby nie obawiali się konsekwencji... 

Opublikowano

@Trener40 to jest Polska, nie dziw się. Kto ci "podskoczy"? Znasz Staszka?

Pozdrawiam Krzysiek 

Gość Trener40
Opublikowano

Dlatego ich olałem, ale sama sytuacja, że tak działają daje dużo do myślenia... 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

To po moich przerobkach juž mam klasa 6 :--)

Idzem drukač.

Opublikowano

Jak mówił Neron "petunia no olet". Zapłacimy za obietnice, węgiel z Rosji, pelet Ukraina lub płyty OSB i plastikowe meble, gaz USA lub Cyklon B z Trzeciej Rzeszy. 

Jest bosko

Pozdrawiam Krzysiek 

Gość Trener40
Opublikowano

No właśnie. Nawet przy jakiejkolwiek kontroli... Obejrzą kocioł ( naklejkę), spojrzą na papier i pójdą, bo wszystko się zgadza oprócz tego mojego wydanego tysiąca. 

Dokładnie, to Polska... 

Opublikowano

Wydaj 220 PLN na drukarkę! Naklejki wydrukujesz też kolegom z forum. Po tysiecznej drukarka się zwróci. 

Pozdrawiam Krzysztof 

Gość Trener40
Opublikowano

Krzysztof... Naklejki naklejkami, ale firma na podstawie f-v za zakupione trzy elementy wystawia dokument, ktory jasno mowi, że mój obecny kociol jest 5-ej klasy. Jeżeli macie rację, to w/w firma dyma mnie, a ja dalej dyman kontrolerów (  o ile się pojawią) przedstawiając pisemko warte papieru toaletowego :) 

Kuźwa, ale jaja. 

Opublikowano

@Trener40 nie masz skanera z OCR? Jaka faktura, jaka firma? Zamiast drukarki za 220 PLN, kup kombajn za 265 PLN. Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano

Panowie potem co piszecie wygląda na to że do kotłów 4klasy co nie mają rusztu na stałe wystarczyło by dodać 2plyty ceramiczne i palnik 5 klasy i gotowe i chyba tak jest bo znam budowę i stare kotły na groszek tym tylko się różnią a ekodesing to moim zdaniem to tylko że kocioł troszkę ładniej wygląda

Opublikowano

Czyli jest podobnie jak z das auto i innymi cwanakiami . Papier się liczy i twoje pieniądze o reszcie opowiemy ci kilka bajek . 

15539247582848652343863517337069.jpg

Opublikowano

Ale czym ma się różnić kociol na eko klasy 3 od kotła klasy 5?  Przecież w klasie 5 nie użyto kosmicznych technologii, tylko właśnie (w niektórych przypadkach) podokładano do kotłów 3 lub 4 klasy ceramikę lub/i w niektórych przypadkach zmieniony został palnik.

@Krisgie pisał, że po zmianie podajnika jest czyściej. Ja też mogę to potwierdzić. Z tym, że u mnie wystarczyło zmienić sam talerz retorty, o czym napiszę później. :)  

Gdyby ktoś chciał się zagłębić a nie tylko pisać, żeby pisać, to niech spojrzy na stronę internetową firmy Sas i porówna Sas Slim z Sas Efekt. Budowa ta sama, ba nawet ruszt wodny jest. Slim jest w 3 klasie, a Efekt w 5. Różnica tylko w ceramice i zawirowywaczach.

Ten i ten ma zwykłą fajkę, tylko slim miał skośny podajnik z firmy  remokomplex, a efekt ma pancerpola obrotowego.

Ale wracając do zmiany retorty.

Firma remokomplex o tyle sprytnie zrobiła nowy podajnik, który spełnia normy dla klasy V i ecodesignu (o tyle sprytnie dla użytkowników), że bez problemu dzięki wymianie starego talerza i wianka na nowy pierścień można mieć mieć palnik V klasy niskim kosztem. Tu również odsyłam na stronę internetową firmy remokomplex, z grubsza nie widać różnic między palnikiem skośnym zwykłym an V klasy, ale dla wprawnego oka....  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.