Skocz do zawartości
IGNOROWANY

POMOC W USTAWIENIU

misquamacus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja cie rozumiem, odpisałem ci że miałem nadmuch duży( za duży/ ustawienia fabryczne) zmniejszałem w dół to obserwowałem co sie dzieje w piecu, więc jakby będę podnosił z powrotem będę powoli wracał do poprzedniego stanu, który według mnie nie był lepszy. Spaliny najczęściej widze w okolicach 75-90 stopni, po tygodniu bez czyszczenia pieca wzrastają tak do 100 ale to przy max pracy.

Opublikowano

Ok. Ponieważ masz problem z sadzą ,  dołożyłeś dodatkową szamotkę , masz niską temp. spalin  - więc dlatego sugerowałbym nieco podnieść nadmuch , oczywiście tak aby zachować prawidłowy wygląd paleniska . Powinno to poprawić sadzenie w kotle.

Jeżeli oczywiście jest to dla Ciebie ważne , jeżeli z sadzą " da się żyć " to sobie odpuść , choć te spaliny mogłyby być ciut wyższe.

Opublikowano

Nie ma tragedii po prostu z nudów szukam by było lepiej :) Jak nie wiedziałem jak go obsługiwać było bardziej ekscytujące;);) Teraz po tych zmianach jest jeszcze lepiej ale tak jak mowileś zobaczymy co sie stanie jak sie zrobi zimniej, może będzie trzeba jednak to zdjąć na razie jest ok. Tylko jak patrze na pogodę to u mnie sobota- niedziela +5+7 *c i noce przy 0*C. Dam znać ale musi być sporo zimniej wtedy sie okaże i zdaję sobie sprawę, że ktoś to projektował i testował ale wydaje mi się ze spróbować można:)

Opublikowano

ok jeżeli uszczelniłem retore tym oto specyfikiem to ktoś wie ile czekać żeby już rozpalić? dodam że na opakowaniu nie ma nic odnośnie czasu schnięcia

uszczelniacz-kominkowy.jpg

Opublikowano

3-4mm grubosci po wcisnieciu tak?

Opublikowano

Silikon nałożony na powierzchnię o grubości 3-4mm utwardza sie dobę, powtórzę, że nie wiem, czy można założyć wcześniej, ale na logikę, jeśli nie wyschnie to go wydmucha. Nie robiłem u siebie tego, bo nie wiedzę by dmuchało mi na lewo, zazwyczaj widać smugi u mnie tego nie ma i nie wiem jak ten silikon się zachowuje np po 2 godzinach może już wystarczająco stwardnieje nie wiem.

Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 19:53, mafik napisał:

Wpisz w wyszukiwarkę uszczelnienie retorty, wszystkiego się dowiesz, nawet filmiki są z instrukcją jak to zrobić

Ok uszczelniłem tą retorte i co teraz?

Opublikowano

Teraz ustawienia takie jak miałeś ostatnio, kilka godzin pracy, np. do rana i wstaw fotki popiołu, paleniska i będziesz robił w razie czego korekty ustawień

Opublikowano
Czyli za duży nadmuch tez mialem? Bo z tego co wiem im wiekszy nadmuch tym bardzoej i szybciej sie rozgrzewa tak mi fachowiec mowil. Najgorsze to że tyle spala dmuchawe do tej pory mialem najnizej 50% i dmuchawa cala otwarta. I lichy byl ogien e ok spruboje. A w czym moze byc problem jak zawiesza sie temperatura na 53,9? I tak potrafi nawet z 3 min trzymac nawet czasami tyle potrzyma potrafi spasc do 53,7 i juz normalnie rosnie mimo ze ogien daje konkretnie juz przy dochodzeniu do zadanej
Szybciej się rozgrzewa...nie koniecznie bo zanim powietrze zdąży oddac coś dla pieca to wywali cieplo w komin...

Wysłane z mojego Prime_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
z tym że dmuchawe dalem na 40 czyli nic nie ruszać czy coś jeszcze przestawiać np podawanie?
Płomień ma być spokojny nie porwany jak palnik rakietowy. Ma łagodnie opływać deflektor zmniejszaj powietrze patrząc przez ruszt wodny żeby nie było czerwonych kopcących końcówek jak bedą już kopcić zwiekszsz powietrze o oczko w górę jak dalej kopci to jeszcze aż przstanie. Możesz też się podpierać klapką na wentlatorze

Wysłane z mojego Prime_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 5.02.2019 o 15:00, mafik napisał:

Teraz ustawienia takie jak miałeś ostatnio, kilka godzin pracy, np. do rana i wstaw fotki popiołu, paleniska i będziesz robił w razie czego korekty ustawień

Tak to teraz wygląda

20190206_165704.jpg

Opublikowano

To czarne w popiole to czasem nie jest niedopal??

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

pewnie tak

Opublikowano

To zmniejsz czas lub wydłuż przerwę podawania bo na palniku sporo tego towaru.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O dużo na początek przerwe z 50 na 55? Wystarczy na początek?

Opublikowano

Daj 55 i zobacz czy nie będzie problemu z osiąganiem zadanej, wyjmij to co masz w popielniku żeby było dobrze widać efekt wydłużenia przerwy, jeśli będzie osiągał zadaną a niedopał dalej będzie wydłużaj o kolejną 1s co 8-12h aż do momentu wyeliminowania czarnego niedopału. Oczywiście wszystko cały czas zależne od osiągania zadanej. Jeśli braknie mocy żeby osiągnąć zadaną to przerwij wydłużanie przerwy, zejdź 2-3s w dół a podnieś nadmuch o 2-3% i wtedy obserwuj czy dopala wszystko i osiąga zadaną

Oddziel te niedopały od popiołu i wrzuć jeszcze raz to zasobnika, szkoda tego wyrzucać

Opublikowano

Ok zeobię tak odezwę się niebawem

Opublikowano

mam jeszcze pytanko;) a co powoduje że mi się na ściankach zbiera jakaś smoła?

Opublikowano

Czym to może być spowodowane?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, misquamacus napisał:

co powoduje że mi się na ściankach zbiera jakaś smoła?

Opał się kisi, najprawdopodobniej za mało wiatru .

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, misquamacus napisał:

Czym to może być spowodowane?

Nie za malo wiatru, tylko za zimny dol kotla. Podnies zadana na kotle. 65 stopni to absolutne minimum. Najlepiej to 70. Dzieki temu podnieszsie temp wody powracajacej do kotla. Jezeli cos takiego widac w kotle to pikus. Najwyzej za 5 lat wyrzucisz go sobie na zlom. Sprawdz czy nie masz takiego mazutu tez w kominie. A tu zarty sie juz koncza.  Drugim czynnikiem wzmacniajacym takie rewelacje to wilgotny badz mokry wegiel. No i wez uzupelnil Kolego profil.

Opublikowano

Groszek na pewno suchy. Ok zadaną zwiększe i się zobaczy a jeżeli chodzi o komin to tego tam nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.