Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Umiejscowienie czujnika temperatury podajnika - Wydzielone z tematu "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady"

modzl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jest progres, po rozmowie z reded, którego pozdrawiam,  sytuacja się trochę unormowała

moc 9kw powietrze 2-20 modulacja 20-100 potencjal 6,3 , troche kaloryczność zmniejszyłem bo kopczyk schodzi w dol, ale popiół jest jak z papierosa, w paluchach się rozpada

Jakie macie temp podajników ? U mnie czujnik jest w połowie rury. Czy te 53 to norma ?

IMG_20181217_144146256.jpg

IMG_20181217_144306682.jpg

IMG_20181217_144458166.jpg

IMG_20181217_144236490.jpg

Opublikowano

Temperatura podajnika 53* to nie norma,przesuń czujnik dalej od kotła w stronę zasobnika,wyjmij z orginalnej tulejki  i się przekonasz.Być może tulejka jest bardzo blisko kotła,nie widzę to nie wiem w którym jest miejscu

Opublikowano

20181217_001400-1.thumb.jpg.ee9fec5dafd8b5d19693cb61821939dd.jpg

Czujnik ok 15cm od palnika na rurze podajnika, rurka w której siedzi czujnik zaczyna się 9cm kończy 16cm od palnika.

Yaro.

Opublikowano

rura podajnika ma ok 1 m, czujnik jest w połowie, rura parzy nad wentylatorem to znaczy ze jest faktycznie te 50, ogólnie to pewnie żar schodzi za nisko ? dobrze rozumuje?

IMG_20181217_152626770.jpg

Opublikowano

U mnie jest jeszcze bliżej kotła i jest 28* ale mam inny podajnik

Jaki masz czas podawania ? być może częsciej a mniej podawać,możesz spróbować.

Opublikowano

5 sek

Opublikowano

Spróbuj  przez około pół godziny ustawić podawanie 3 sek,czy temperatura spadnie,jeśli nie to widocznie ten typ tak ma.

Opublikowano

Tak za nisko. Więc powinieneś zmniejszyć kaloryczność by podawał częściej i kopczyk się podniósł. A ile ma ślimak lat miesięcy.?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

2011r produkcja, robiłem serwis przed sezonem wyglądał jak nowy, obniżyłem kaloryczność i zmniejszyłem podawanie, zobaczymy

Opublikowano

Więc żar schodzi za nisko. Daj mu dodaj paliwa. Jak będzie już duży kopczyk Zmniejsz kaloryczność powinien częściej podawać i żar nie powinien się cofać.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo skutecznym sposobem podanym przez kolegów z forum jest podniesienie mocy kotła o 1-2kW, i do tego możesz przyspieszyć efekt podając 1-2 dawki groszku ręcznie i zostawić do ustabilizowania się :))

Yaro

Opublikowano

Nie wiem jak wam drodzy koledzy forumowicze ale mi się wydaje że problem wysokiej temperatury podajnika dotyczy tylko tych małych wersji podajników czyli do 20 kW. I nie mówię tu o mocy kotła.

u mnie w sofcie 2.16 b temperatura na zewnątrz również jest czarna.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie Ardeo Iron R 15Kw temp 26-28 C nigdy nie widziałem 30C

Opublikowano

Ja na palniku 25kw gdzie pale VARMO najwięcej miałem 33°, a na normalnym eko zawsze max 31. 

A jak ktoś ma nawet te 45 temperaturę i sieje panikę to myślę że zbednie bo do temperatury zapłonu jeszcze bardzo daleko.

Opublikowano

Daj ten czujnik przy samym koszu i po temacie. On ma pilnować temperatury  przy samym koszu jak jego nazwa wskazuje a nie w połowie rury podajnika. 

Opublikowano
3 godziny temu, lechumb napisał:

.u mnie w sofcie 2.16 b temperatura na zewnątrz również jest czarna.

Witam

Widocznie smog zmienia u Ciebie kolory :)))

U mnie w 2,17b są bialutkie.....za oknem mrozek, temperatura spadła i kolor zimy........ jak koledzy to opisali :))

20181218_025927-1.thumb.jpg.57e8795a1d85b62b47930b5c3b8a1c93.jpg

A kocioł w nocy ucichł...i przez chwilkę nie było prądu w nocy...... ale bufor robi robotę..... zobaczcie  temperaturę na dworze jak poszedłem zobaczyć co tak cicho się zrobiło... To takie zboczenie dziadka opiekującego się wnuczkami :))) jak robi się cicho to coś wnusie kombinują :)) ...patrzę i miałem rację.... alarm opału ustawiłem na 5 :)) i trochę późno przypomniał :(

YARO

Opublikowano
Daj ten czujnik przy samym koszu i po temacie. On ma pilnować temperatury  przy samym koszu jak jego nazwa wskazuje a nie w połowie rury podajnika. 
Co ty wogole piszesz. To tak jakby ktoś ci radził że gdy pali się tobie dom, to się odwróci nie patrz i po problemie. Temperatura ta nie jest jeszcze niebezpieczną ale najczęściej problem wysokiej temperatury podajnika dotyka właśnie tych mniejszych palników. pisałem nie zwracać uwagi na moc kotła. ja mam u siebie kocioł 15 kW ale palnik mam od 12 do 45 kW. gdybym miał kocioł 12 kW miałbym już mniejszy panic do 25 kW i one też miały ten sam problem kolega Wwoytek miał właśnie ten mniejszy palnik i nakręcił film jak to przerobić żeby obniżyć temperaturę podajnika.mówię tylko o sytuacji w kotłach Defro u innych to rozwiązanie może się nie sprawdzić choć spróbować zawsze można.

Opublikowano
Witam
Widocznie smog zmienia u Ciebie kolory :)))
U mnie w 2,17b są bialutkie.....za oknem mrozek, temperatura spadła i kolor zimy........ jak koledzy to opisali :))
20181218_025927-1.thumb.jpg.57e8795a1d85b62b47930b5c3b8a1c93.jpg
A kocioł w nocy ucichł...i przez chwilkę nie było prądu w nocy...... ale bufor robi robotę..... zobaczcie  temperaturę na dworze jak poszedłem zobaczyć co tak cicho się zrobiło... To takie zboczenie dziadka opiekującego się wnuczkami :))) jak robi się cicho to coś wnusie kombinują :)) ...patrzę i miałem rację.... alarm opału ustawiłem na 5 :)) i trochę późno przypomniał :(
YARO
Brakło papu jeśli chodzi o smog to moje okolice na zielono.

Opublikowano

Ja bym to nazwał ...demencja starcza :))...ewentualnie skleroza....do wyboru jak kto woli :))

U mnie też zielono..... nie nie ...teraz biało :))

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano
4 minuty temu, lechumb napisał:

Co ty wogole piszesz. To tak jakby ktoś ci radził że gdy pali się tobie dom, to się odwróci nie patrz i po problemie. 

Mega adekwatny przykład podałeś....

Czujnik temp CWU dajesz na zbiorniku CWU czy na rurze zasilającej go ....?  Pytanie retoryczne , nie musisz odpowiadać.

Nas interesuje temp jaka jest przy samym zejściu węgla z kosza do rury podajnika a nie w połowie tej rury.

Opublikowano

Jednak na to CWU to ci odpowiem. Nie wiem jak ty ale ja nie daję czujnika na rurze zasilającej ani na zbiorniku tylko jest umieszczony w tulejce w zbiorniku. Co do podajnika to gdy Żar już dojdzie do kosza to co po alarmie na wyświetlaczu jak i tak ciężko już będzie ugasić ten pożar. Większość producentów o tym wie i robi miejsce na czujnik w tym miejscu gdzie robi bo po co się musi być.

Opublikowano
56 minut temu, mariusz0776 napisał:

kolego

Z definicji czujnik temperatury podajnika..patrz  pt. 6  instrukcji....to ma być alarm zapalenia się opału w rurze podajnika i jeszcze zdąży wypchnąć żar  ...bo jak zapali się w koszu to raczej po ptakach...

Pozdrawiam YARO

image.png.dc0afc212aa26d7ded176ac4edf8ad22.png

Opublikowano

Jaka jest temp przy której węgiel zostaje wypychany z rury podajnika , 70-80 stopni , pewnie jakoś tak. Ile wynosi temp zapłonu węgla, raczej więcej niż 80. Znajomy ma czujnik zamontowany przy samym koszu i raz miał sytuacje kiedy doszło do wypychania żaru. Sterownik na tyle długo wypycha węgiel że nie ma prawa nic się w koszu zapalić , gdy bedzie taka potrzeba to wypchnie całą zawartość kosza wiec o jakim pożarze w koszu mówimy... ;-) 

Opublikowano

Od nasza cała polska natura oszukać nawet potrafimy samego siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.