Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura powrotu wody do kotla

Adamos33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł Defro Komfort Eko 12kw. Palę drugi sezon. Nie daje mi spokoju niska temperatura powrotu do kotła ok30 stopni. Zdaje sobie sprawę że mam zamontowany zawor 4d tylko 1cal i średnicę rur też 1(instalator szkoda pisać a wydawało się że jak jest w tym biznesie 23lata to nic nie spier...) i to jest przyczyną że grawitacja sobie nie radzi. Na wyjściu z kotła do zaworu 4d mam zawór zwrotny i wydaje mi się że to zawór stawia opór ciepłej wodzie. Ogólnie słyszałem żeby mieć wygrany Powrót to siła tkwi w prostocie im mniej kolanek zakrętów zaworów tym lepiej. Pytanie moje to czy ten zawór zwrotny musi tam być? 

IMG_20181215_133726.jpg

IMG_20181215_133816.jpg

Opublikowano

Też tak mi się wydaje że ten zawór stawia spory opór. Może po demontażu nie osiągnie powrotu 55stopni ale te 40_45 tak. A na wiosnę dam zawór 4d i rury 5/4 to powinno pomoc

Opublikowano

Przy takich zawijasach i małej średnicy rur obiegu kotłowego nie uzyskasz ciepłego powrotu. Bez pompy kotłowej się nie obejdzie.

Opublikowano

A w którym miejscu powinna być zamontowana pompa kotłowa? Ciekawe jak dużo wzrośnie spalanie? 

Opublikowano

A czy pompa Wilo Yanos-Pico 25/1-4 25/40 nadaje się? Pytam tak przy okazji

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc 

Opublikowano

A co myslicie o takim pomyślę? Czujnik temperatury cwu podłączyć na powrót do kotła. A tryb pracy ustawić na pompy równolegle czyli co pracuje cały czas a cwu (czyli tem. Powrotu) wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury

Opublikowano

Temperatura CWU będzie się równać temperaturze kotła i gdy zbiornik osiągnie np 55 stopni a na kotle będziesz mieć ustawione 65 to pompa CWU się wyłączy i powrót będzie zimny. Nie rób półśrodkami tylko wpakuj pompę kotłową, którą już masz. Podłącz ją elektrycznie równolegle z pompą CO. Powrót będzie zawsze dogrzany.

Opublikowano

Podłączyłem czujnik temperatury cwu na powrót do kotła i dokładnie tak się dzieje jak kolęda Digitrax napisał A poza tym kocioł krócej jest w podtrzymania. Wpinam czujnik cwu spowrotem w bufor. I jak będzie trochę cieplej na zewnątrz to montuje pompę na powrót 

Opublikowano

Powiedz Ty nam lepiej lub pokaż gdzie masz podłączone naczynie otwarte.

Opublikowano

zerknij do instrukcji kotła czy producent zezwala na instalację jego w układzie zamkniętym ...

Opublikowano

Kolego Digitrax niestety masz racie. A ja mam zrobione w układzie zamkniętym.Ogolnie mam  *** Instalacje Ciekawe komu jeszcze ten instalator spartaczyl inst. 

IMG_20181216_202020.jpg

Opublikowano

A jaki mogą być konsekwencje dla instalacji jakbym zostawił to w układzie zamkniętym choć kocioł musi być zamontowany w otwartym? 

Opublikowano

Kotły do układu zamkniętego mają wzmocnioną konstrukcję.Kocioł przeznaczony do pracy w układzie otwartym a pracujący w zamkniętym w razie krytycznej sytuacji może go np.rozpirzyć  tym bardziej że nie ma wymaganego zabezpieczenia dla układu zamkniętego czyli urządzenia  do odprowadzenia nadmiaru ciepła w postaci wężownicy schładzającej lub zaworu dwufunkcyjnego DBV

Powinien też być zawór bezpieczeństwa jako trzecie konieczne zabezpieczenie oprócz  naczynia przeponowego

Opublikowano

Zaworu dwufunkcyjnygo nie ma jest tylko zawór bezpieczeństwa zamontowany na bojlerze. 

IMG_20181217_064732.jpg

Opublikowano

Zawór bezp.na bojlerze to inna bajka(w ogóle nie ma połączenia z instalacją CO i jest zamontowany na dolocie zimnej wody z sieci)On pełni odmienną funkcję zabezpiecza bojler a nie kocioł.Zresztą zawór bezp.przeznaczony do instalacji grzewczej ma inny zakres ciśnienia w porównaniu z zaworem bezp.bojlera(tu 6atm)

A tak przy okazji brak naczynia przeponowego do CWU

Opublikowano

Mam podobną sytuacje jak autor tematu, tylko sie zastanawiam co bedzie lepsze dla kotła i mniejszego spalania. Opcja1: przymkniecie 4D i puszczenie na dom 45st.C tym samym nie pobieram tyle ciepla z kotła, ale powrot w okolicy 40st.

Opcja 2:

Puszczenie na dom ok. 55st.C tym samym pobieram wiecej ciepla z pieca, ale temp. powrotu ma ok. 50st.C

Co lepsze? 

Opublikowano

To co powinienem zrobić żeby na tej popapranej instalacji odciągnąć do wiosny? 

Opublikowano

Jeśli jesteś osobą wierzącą to modlić się żeby nie roz....o kotła.

Zamówić hydraulika i przerobić tak jak powinno być. Tylko zgodnie z normą PN – 91 / B – 02413 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.