Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proźba o poradę

Luksz19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym doradzić się w sprawie ewentualnego kupna kotła z palnikiem retortowym na ekogroszek. Mieszkam w piętrowym domu (kwadratowy z kopertowym dachem). Dom jest tylko podpiwniczony w kotłowni. Ściany wykonane są z półtora suporexu nie ocieplony. Nowe okna i drzwi. Strop na strychu ocielnony 25cm wełny. Instalacja grawitacyjna wyposażona w pompkę. Bojler 120l. Grzejniki panelowe stalowe. W sumie 200m2 do ogrzania. Obecnie zwykł zasypowy śmieciuch. W sezonie spalam 3t ruskiego wegla po 700zl i 8m3 sezonowanego drewna. W domu temp w dzien 22 w nocy nie dokładam. Rano jest w zależności od mrozu 18-20. W sumie na ogrzanie trochę ponad 3 tys zl. Zastanawiam się jakiej mocy kupić piec na ekogroszek i ile ton będe spalał paląc beza wygaszania pół roku. Obawiam się, że może to byc dwa razy drożej niż teraz. Doradzcie czy zakup takiego pieca ma sens

Opublikowano

Ja przy nie ocieplonym domu 180m2 kocioł 25kw spalam 3.5tony na pół roku nie mam cwu i ciepło 24/dobę to sobie przelicz czy ci się opłaca nie tylko trzeba kupić kocioł tyko jeszcze całą masę pierdół do tego a jak w zestawie z kotłem będzie kiepski sterownik do dolicz sobie 800pln na dobry sterownik

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zaletą pieca z podajnikiem jest to że 24/h masz taką samą temperaturę. czy spalanie będzie mniejsze? z pewnością tak ale szału nie oczekuj. największym plusem jest wygoda. raz na tydzień wywalasz popiół i zasypujesz i masz spokój. ocieplenie domu też dużo daje. dyszka styropian spokojnie wystarczy.

Opublikowano

Od 1lipca legalnie w grę wchodzi min 5klasa.

Tutaj wymiennik mocowo powienien być w granicy 14-16kW. 

Jak chcesz palić tańszymi paliwami np.  Ekogroszek rosyjski, czy groszko-miały lub sam suchy miał o niskiej spiekalności (osobiście polecam patrzeć na groszko-miały, mniej popiołu i zabawy) , to dla tej mocy kotła coś mądrego z obrotem, ja tu preferuje ardeo z seria pod klasę 5tą azp-tr. 

Ps. Aby spałać na takim domu miał czy groszko miał sam palnik musi być ciut mocniejszy (pod warunkiem jego dobrej konstrukcji, aby dobrze modulował od ok. 4kW)

Opublikowano

To ja tak od serducha dla Ciebie chłopie. 

Jak masz pieniążki, to zainwestuj w ocieplenie, to najlepiej wydana kasa będzie!!!. Zatrzymujesz ciepło w budynku.

Kociołek jak kupisz 5 klasy to także wydatek na komin z kwasówki lub ceramiczny, to zawory trój-czterodrogowe i inne pierdoły . Ciągnie i ubywa z portfela. 

Po wymianie kotła , zapotrzebowanie twojego budynku na Ciepło nie spadnie!  

A po ociepleniu już tak . 

Jeśli chcesz mniej spalać ,to najpierw ocieplenie! 

Po wymianie kotła, może okazać się  że będziesz spalał 5,5 tony węgla , ale takiego co kosztuje 1000 zł/Tona, bo tym ruskim to ciężko jest palić w podajnikowcu . Chyba że zamieszkasz w kotłowni. Nie będziesz mógł ustawić kotła na kiepskim węglu. Ciągłe spieki ,kalafiory ,niedopały i dużo pali . Poczytaj jakie ludzie mają problemy ze spalaniem ekogrochu. Jest tego dużo , a mając już taki węgiel nikt go nie wyrzuca na śmietnik tylko jakoś próbuje wybrnąć z sytuacji.

Po ociepleniu chałupy, może okazać się że będziesz rozpalać co drugi dzień(w sezonie jesienno-wiosennym) , bo akumulacyjność budynku będzie taka a nie inna.

Jak kupisz kociołek a potem ocieplisz to może okazać się że kocioł kupisz za dużej mocy. I będziesz kisić opał.  Zajedziesz kocioł w szybkim tempie. I kółko się zamyka.

Jeśli szukasz oszczędności na szybko to wydaj na RCK i termostaty na grzejniki.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jedyne z czym sie zgodzę to ocieplenie domu, reszta to najdelikatniej powiedzieć nieprawda, a można by było i mocniej. "To ja tak od serducha dla Ciebie chłopie" nie udzielaj rad.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.