Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro SIGMA E 16 KW pompa kotlowa

hasiu500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś na forum mógłby mi pomóc gdzie zamontować pompe kotlowa ?  W którym miejscu ?

Oraz chce założyć zawor 3d zamiast 4d ponieważ nie spełnia swojego zadania z jakiejś przyczyny i temp powrotu ok 35 stopni na grzejniki opuszczone około 40 . Czy prócz pompy królowej oraz zaworu 3d trzeba jeszcze przeciąć powrót z grzejników i podlogowki? Na zdjęciu to dwie rury które idą do d4 od lewej strony.

Bardzo proszę o pomoc.

20181113_202602.jpg

Opublikowano

Jak już masz zaw.4D to dołóż pompę w obiegu kotłowym na powrocie pomiedzy zaw.4D a kotłem.

Tym sposobem zapewnisz odpowiednią temp.powrotu.W instalacjach pompowych nie stosuje się zaworów zwrotnych klapowych tylko sprężynowe.Ten zawór zwrotny za pompą na podłogówkę jest zbędny

vzc.jpg

Opublikowano

Wolałbym ten zawor wywalić 4d ponieważ jak założę do niego pompe kotlowa będę chciał puścić na grzejniki 50 stopni A na powrót myślę będzie lipa

Opublikowano

Dołączę się do pytania, bo mnie to ciekawi czy zawór 4D ma szansę poprawnie regulować temperaturę bez żadnego sterowania z siłownikiem? Bo widzę dużo osób ma problemy z 4D, u mnie kocioł sobie steruje zaworem 4D i wszystko działa bez zarzutu, 55*C minimalna temp. powrotu a dodatkowo sterowanie pogodowe temperaturą maksymalna na obieg grzewczy...

Opublikowano
2 godziny temu, hasiu500 napisał:

Wolałbym ten zawor wywalić 4d ponieważ jak założę do niego pompe kotlowa będę chciał puścić na grzejniki 50 stopni A na powrót myślę będzie lipa

Jak dołożysz pompę kotłową do 4D to osiągniesz zamierzony cel.Nic cie to nie kosztuje bo i tak musisz dokupić kolejną  pompę i na próbę można wstawić we wskazane miejsce a roboty mniej niż to wszystko rozpirzać)Brak zabezpieczenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła typu zawór DBV lub wężownica schładzająca.Na grzejniki też ewentualnie można sobie zafundować zaw.3D oczywiscie zawory termost.obowiazkowo

Ale jak nie chcesz 4D to wg.schematu jak w zał.To kocioł na ekogroszek?

Kocioł węglowy ukł.otw.+2x3D.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, LordFalcon napisał:

Dołączę się do pytania, bo mnie to ciekawi czy zawór 4D ma szansę poprawnie regulować temperaturę bez żadnego sterowania z siłownikiem? Bo widzę dużo osób ma problemy z 4D, u mnie kocioł sobie steruje zaworem 4D i wszystko działa bez zarzutu, 55*C minimalna temp. powrotu a dodatkowo sterowanie pogodowe temperaturą maksymalna na obieg grzewczy...

Oczywiście że ma, jesli spełnione są pewne warunki. Jednym z nich jest własnie montaż pompy na obiegu kotłowym. 

Bez niej, nawet przy odpowiednim montażu i średnicach rur, nie zawze działa to jak należy. 

W każdym przypadku natomiast temperatura na kotle powinna być co najmniej kilkanascie stopni wyższa od tej za  mieszaczem, czy na  powrocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.