keisyzrk Opublikowano 7 Października 2018 #1 Opublikowano 7 Października 2018 Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy odnośnie pieca. W 2012 roku zmieniliśmy w domu piec. Został wstawiony sąd nwg 23kw- powierzchnia domu 200m^2, kaloryfery 200 żeberek + bojler 150l. Po zamontowaniu pieca miałem odczucie, że nie paliło się jak w starym, ale było w miarę ok. Po ok 3 latach zaczął się problem z dymieniem po otwarciu drzwiczek. Na początku było to delikatnie ale z każdym miesiącem problem narastal... Niezależnie od temperatury pięca i od tego czym palę (dąb,buk,grab,sosna,brzoza,olcha- drewno suchutkie, węgiel) strasznie się kopci po otwarciu drzwiczek...komin ma wymiary 160x160 i jest szczelny i drożny-co chwilę go czyszcze. W piwnicy jest dostęp do swiezego powietrza, szczeliwa w piecu wymieniłem.. staram się utrzymywać temperature powyżej 60 stopni... Do tego piec jest straszniejsze załojony.. Proszę o porady. Czy może być tak, że pięć jest uszkodzony?
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2018 #2 Opublikowano 7 Października 2018 Kocioł jest przewymiarowany.Pewnie jeszcze dom ocieplony.Mam nadzieje że palisz suchym drewnem. Ciekawe jak masz skonstruowaną instalację,czy jest ochrona przed korozją niskotemp.60st na zasilaniu to szału nie ma,pewnie powrót 40/45=smoła w kotle i zawalony komin
keisyzrk Opublikowano 7 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2018 A jakiej wielkości powinienem mieć piec? Nie mam ochrony przed korozją...Jak piec był montowany to fachowcy stwierdzili, że nie trzeba nic takiego wstawiać...
mkaczko Opublikowano 8 Października 2018 #4 Opublikowano 8 Października 2018 polecam strony cieplowlasciwe - jest tu kalkulator doboru kotla czysteogrzewanie - jest tu ciekawy opis jak zwiekszyc efektywnosc palenia, i dostosowac moc kotla do zapotrzebowania co do powrotu, to musisz zmierzyc jaka dokladnie masz temp na powrocie pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
keisyzrk Opublikowano 8 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Października 2018 Wyliczyłem w kalkulatorze i wyszło że powinien mieć piec ok 18kw. Co do temperatury to mierzyłem przed chwilą, pali się ok 2 godziny tylko na cwu. Temperatura która pokazuje termometr na piecu-68 stopni, temperatura rury na wyjściu 58stopni a na powrocie 53 stopnie..Po otwarciu pieca dymi masakrycznie...kilka sekund i mgła w kotłowni...
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2018 #6 Opublikowano 8 Października 2018 A sam kocioł dobrze wyczyściłeś?Czopuch przez wyczystkę?Też patrząc przez drzwiczki zasypowe jest taka szczelina w górnej części jakieś 4cmx15cm mogła zostać zatkana.Wymiar komina wg.producenta dla tej mocy kotła powinny być fi.18cm
keisyzrk Opublikowano 8 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 8 Października 2018 Wyczyściłem wszystko bardzo dokładnie..czopuch i tą szczelinę też. 16x16 to 256, a 3.14x9x9 to 254, czyli wg mnie wymiary komina ok. A czy mogło dojść do korozji pieca i dlatego tak kopci?
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2018 #8 Opublikowano 8 Października 2018 Może coś z samym kominem,już ponad dachem?Ciekawe czy jest w ogóle ciąg kominowy bo tak jakby spaliny nie miały ujścia.Też jak rozumieć że w piwnicy jest dostęp do świeżego powietrza?powinna być zrobiona tzw.Z-ka
keisyzrk Opublikowano 8 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 8 Października 2018 Komin jest jakieś 50cm nad dach, a do tego jeszcze metrowa rura fi 160...jak włożę kartkę papieru w wyczystce komina i ja podpalenie to pali się bardzo ładnie;/
shogunzlasa Opublikowano 9 Października 2018 #10 Opublikowano 9 Października 2018 Rura i komin są ocieplone? Zwłaszcza rura...
keisyzrk Opublikowano 9 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 9 Października 2018 Komin jest murowany i jest ocieplony do konca, a rura jest dołożona żeby poprawić cug, ale zamontowanie jej wiele nie dało...
shogunzlasa Opublikowano 9 Października 2018 #12 Opublikowano 9 Października 2018 Nigdy nie dokłada się "gołej" rury - musi być ocieplona. Jak komin drożny - wypal piec do 85-stopni - zobacz co się będzie działo.
keisyzrk Opublikowano 9 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 9 Października 2018 Wypaliłem piec i żadnych zmian.. dołożenie rury na komin nic nie dało..a może tak komin ma za małą przepustowość?
shogunzlasa Opublikowano 10 Października 2018 #14 Opublikowano 10 Października 2018 Pewnie jak jest ciepło to u Ciebie z ciągiem kiepsko - ukształtowanie terenu, zawiewanie itp. Możesz kombinować z generatorem ciągu. Ale sprawdź porządnie kocioł bo przy porządnym paleniu i rozgrzanym kominie powinno ciągnąć jak odkurzacz...
mkaczko Opublikowano 10 Października 2018 #15 Opublikowano 10 Października 2018 witammoze glupio zapytam a jakj jest poziom wilgotnosci paliwapozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
keisyzrk Opublikowano 10 Października 2018 Autor #16 Opublikowano 10 Października 2018 Drewno jest kilkuletnie, takze jest suchutkie...
radik81 Opublikowano 10 Października 2018 #17 Opublikowano 10 Października 2018 Próbowałeś palić od góry? Nie ubywa wody w intalacji? Mówisz, że komin czysty, w starym piecu nie było problemu w obecnym przez trzy lata też był spokój to może kocioł przerdzewiał i delikatnie sączy się woda?
MikiQ Opublikowano 10 Października 2018 #18 Opublikowano 10 Października 2018 A masz szczelnie zamknięta wyczystke?Rozbierales czopuch żeby go wyczyścić? Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
keisyzrk Opublikowano 10 Października 2018 Autor #19 Opublikowano 10 Października 2018 No właśnie niby nie ubywa, ale wydaje mi sie, że ostatnio tak jakby bojler na wodę był trochę chłodniejszy niż wcześniej...
mkaczko Opublikowano 10 Października 2018 #20 Opublikowano 10 Października 2018 zostaje ci tylko do zrobienia test niezazdroszcze tej zabawy pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
keisyzrk Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #21 Opublikowano 22 Listopada 2018 Problem rozwiązany. Zmieniłem piec na setlans 18kw. Pali się i nie kopci. Do tego grzeje duzo lepiej od poprzedniego pieca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.