astan67 Opublikowano 8 Października 2018 #26 Opublikowano 8 Października 2018 Nie było mnie jakiś czas a byłem wywolywany. Wymagania temp. powrotu jest głównie gwarancyjne producenta. Chodzi o skoki temperatur i pocenie kotła. Chyba że jeszcze coś więcej. A co za tym idzie wydłuża okres sprawności w końcu swojego kotła. Mam sterownik z pid techa i modułem internetowym. Kocioł pracuje na stałej zawsze temp. A pogodowka steruje temp na grzejnikach. Mogę temp. I pracę zmieniać zdalnie co jest bardzo wygodne i uzyteczne. Nie wiem czy oszczedne po prostu funkcjonalne. Mam kocioł z płaszczem wodnym(co jest bledem) palnik ekoenergia a pale peletem. Napewno pradu więcej zuzywam o czym nikt nie pisze. Ale kocioł cały czas pracuje równo i stabilnie. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Października 2018 #27 Opublikowano 8 Października 2018 A propos jeszcze ....ja nie posiadam takiego niezbędnego gadżetu ...i do kotłowni zaglądam raz na 2-3dni wywalić popiół ...... a u kolegi w tym cudzie XXI wieku to wskaźnik popiołu w popielniku działa???? :-))) Pozdrawiam.YARO. Popiół to raz na tydzień i rzadziej. Wszystko zależy od zapotrzebowania na opał więc niewiem w czym masz problem.W taki sposób chciałeś się dowartościować? Brawo! A ja bym z tego wyciął, tylko regulator pokojowy (dwustanowy) Nie doczytałeś dalej. On pełni rolę jedynie poglądową.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
YaroXylen Opublikowano 9 Października 2018 #28 Opublikowano 9 Października 2018 11 godzin temu, Przemyslaw85 napisał: .....W taki sposób chciałeś się dowartościować? Brawo! Faktycznie ...i się dowartościowałem. Pozdrawiam kolegę hydraulika....mokro i cieplutko. :-))) YARO -
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #29 Opublikowano 9 Października 2018 Szkoda że taki ciekawy temat praktycznie zanim się rozkręcił padł bez odpowiedzi i zamienił w przepychanki osobiste. Nastawcie sobie jeszcze po 5-10 negów i następnie wreszcie na pytanie tytułowe
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #30 Opublikowano 9 Października 2018 21 godzin temu, Przemyslaw85 napisał: Rober528 to akurat jest twoje zdanie. Osoby która nigdy nie miała takiej instalacji. Sterując tylko termostatami mimo wszystko w okolicach grzejników masz efekt przegrzania o kilka stopni. Możesz gadać co chcesz ale taka jest prawda. Zawór się zamknie, ale energia cieplna która jest w grzejniku zanim zostanie zredukowana podnosi temperaturę o kilka stopni. Jakbyś sobie koła grzejnika postawił jakiś rejestrator temp z krzywą to byś zobaczył schodkową pracę _----_--_---_. Przy sterowaniu pogodowym z zaworem termostat przepuszcza cały czas wodę w efekcie temperatura jest cały czas na jednakowym poziomie z niewielkimi odchyłami gdyż nie przegrzewa aż tak jak z gdy upłynie 60'. Zamyka się dopiero gdy czynniki zewnętrzne podbiją temperaturę jak np promienie słoneczne. Osobiście jestem z tego rozwiązanie bardzo zadowolony. Grzejniki nigdy nie są gorące co przy małych dzieciach jest bardzo dużą zaletą. Nie sądzę żeby w przypadku grzejników sterowanie pogodowe dawało większy komfort niż termostaty na grzejnikach ale nikomu nic nie narzucam, nie zazdroszczę i jeżeli komuś jakieś rozwiązanie pasuje i daje komfort to proszę bardzo. To tylko moje zdanie: w przypadku pogodówki nie mam możliwości uzyskania dowolnej temperatury w każdym pomieszczeniu. Jak uzyskać w sypialni np 18 st a w salonie 22 a w innym pokoju 20? Dochodzi jeszcze przekłamanie przy słonecznej pogodzie - przy -15 i słonecznym/pochmurnym dniu siłownik ustawiony będzie w tej samej pozycji więc przy słonecznym dniu będzie przegrzewać. Wiem że regulator przy przegrzaniu wyłącza pompę/skręca zawór ale co gdy mamy np tylko jeden nasłoneczniony pokój który będzie przegrzany a w innych będzie zimno? W przypadku termostatów te problemy nie istnieją. A wspomniany problem gorących grzejników można rozwiązać montując zawór 3d termostatyczny ręczny z zakresem 30-60st i ustawiamy jak chcemy(oczywiście jeżeli grzejniki mają zapas mocy i pozwalają na obniżenie temperatury) A co do pytania z tematu - zawór 4d daje oszczędności bardziej w postaci dłuższej żywotności kotła niż opału chociaż te też są, bo zawór pozwala na prowadzenie kotła z wyższą temperaturą (co pozwala na bardziej efektywne spalanie)przy jednoczesnym obniżeniu temperatury na instalację. Przy odpowiedniej konfiguracji pozwala na równoczene uzyskanie temperatury do ochrony powrotu ( odpowiednie przekroje obiegu kotłowego, samego zaworu lub montaż pompy kotłowej, zapotrzebowanie na moc po stronie odbiorów).
Przemyslaw85 Opublikowano 9 Października 2018 #31 Opublikowano 9 Października 2018 @hajtaler428 Po to właśnie dodatkowo zamontowałem do całości termostaty poza łazienką i garazem. W pierwszym sezonie miałem dokładnie tak jak opisujesz. Słońce dogrzało regulator pokojowy skroił a na górze było zimno. Teraz Regulator pracuje tylko w dwustanie właściwie jako podgląd na to co się dzieje w kotłowni i odczyt temp zewnętrznej. Po zamontowaniu termostatów problem z przegrzaniem zniknął. A woda w układzie ma cały czas jednakową temp a kocioł jest bezpieczny. Po zamontowaniu termostatów w sezonie 2017-2018 spaliłem o 500kg opału mniej niż w sezonie poprzednim. Z tym ze też wyłączyłem pompę cyrkulacyjną bojlera, wiec i spalanie dobowe spadło ok 2% opału(w moim przypadku 2% to ok 1,6-2KG opału na dobę więc tylko odłączenie samej cyrkulacji dało mi oszczędność na poziomie 300-370KG) Postaram się do końca miesiąca zrobić test jaka jest różnica w spalaniu z aktywnym zaworem i pogodówką a gdy zawór będzie otwarty na 100%. Rozwiejemy wszelkie wątpliwości.
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #32 Opublikowano 9 Października 2018 Tylko w takim układzie pogodówka + termostaty to przerost formy nad treścią ale u Ciebie najpierw było pogodowe a termostaty dołożone to ok ale na etapie budowy to wystarczy zwykły 3d termostatyczny np esbe vta czy afriso atm za 250-300 zł. I pewnie przy tej opcji będzie jakaś oszczędność bo przy niższym parametrze będzie mniejsza strata na przesyle.
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2018 #33 Opublikowano 9 Października 2018 Godzinę temu, hajtaler428 napisał: w przypadku pogodówki nie mam możliwości uzyskania dowolnej temperatury w każdym pomieszczeniu. Jak uzyskać w sypialni np 18 st a w salonie 22 a w innym pokoju 20? Dochodzi jeszcze przekłamanie przy słonecznej pogodzie - przy -15 i słonecznym/pochmurnym dniu siłownik ustawiony będzie w tej samej pozycji więc przy słonecznym dniu będzie przegrzewać. Wiem że regulator przy przegrzaniu wyłącza pompę/skręca zawór ale co gdy mamy np tylko jeden nasłoneczniony pokój który będzie przegrzany a w innych będzie zimno? A dlaczego ma byc zimno? Pompka ma pracowac caly czas. A temperature reguluja stawione termostaty. Jezeli pogodowka podaje nawet tylko 28-30 stopni to taki grzejnik bedzie grzal. Jak zagrzeje to przytlumi obieg. W innym niedogrzanym pomieszczeniu termostat nadal bedzie mial otwarty obieg na grzejnik. Jezeli czujnik zewnetrzny nie jest zamontowany od polnocnej strony to oczywiscie bedzie przeklamywal. Regulator po pierwsze tak trzeba ustawic zeby nie przegrzewalo. W przypadku posiadania sprzezonego sterownika pokojowego jest wiele mozliwosci ustawienia plynnej pracy mieszacza. Nic nie bedzie sie zamykalo ani zadna pompka nie bedzie odlaczona. I tak: w przypadku dogrzania pomieszczen mozna 1 obnizyc zadana od pogodowki na obieg o kilka stopni. obieg grzeje lecz troche slabiej 2 zaleznie od spadku lub wzrostu temp. w pomieszczeniu zawor moze proporcjonalnie podnosic lub obniac temp. na obieg. wszystko to oczywiscie sprzezone jest z zadana z pogodowki . taki Plum robi to z dokladnoscia do 0,1 stopnia 3 mozna ustawic minimalne domkniecie zaworu. nigdy nie przymknie sie na maxa 4 ustawic stala prace pompki
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #34 Opublikowano 9 Października 2018 3 minuty temu, Visitor1230 napisał: Godzinę temu, hajtaler428 napisał: A dlaczego ma byc zimno? Pompka ma pracowac caly czas. A temperature reguluja stawione termostaty Ale o jakich termostatach piszesz? Bo tu opisywany jest przypadek gdzie układem steruje sama pogodówka. Bez termostatów na grzejnikach
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2018 #35 Opublikowano 9 Października 2018 Zwyklych, na grzejnikach
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #36 Opublikowano 9 Października 2018 Patrz poprzedni post. Napisałeś swojego w momencie gdy ja edytowalem swój
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2018 #37 Opublikowano 9 Października 2018 14 minut temu, hajtaler428 napisał: Tylko w takim układzie pogodówka + termostaty to przerost formy nad treścią Jak dla mnie twierdzenie jest pozbawione sensu. Czy jest pogodowka czy jej nie ma glowice na grzejnikach musza byc. Jedne pomieszczenie potrzebuje wiecej ciepla inne mniej. Grzejniki tez nie sa z reguly dobrane idealnie. Jedne pomieszczenia beda naslonecznione inne nie. I cos musi regulowac temperatura. A co sie tyczy samego sterowania pogodowego to przewymiarowane grzejniki sa najlepszym z mozliwych rozwiazan. Taka np podlogowka. Jeden wielki przewymiarowany grzejnik. Takie grzejniki beda bardziej ekonomiczne. Czyli pracujace na nizszej temp. Jeszcze raz przytocze tu podlogowke. I taki uklad musi byc sterowany i to precyzyjnie. Takie moje zdanie. Tylko ze po sezonie po zastosowaniu takiego systemu ogrzewania polowa niezorientowanych lub nierozumiejacych bedzie pisala mi ze moj kociol za troche zacznie produkowac pellet. Tak bylo po tym jak zastosowalem pogodowke, pokojowke i stale grzanie przez 24g/dobe ze starym klimoszem na ekogroszek
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #38 Opublikowano 9 Października 2018 Ja np prowadzę kocioł pogodowo - tak jak gazowy, a na grzejnikach mam termostaty, natomiast podłogówka jest sterowana tylko wg temp zewnętrznej ( pododowo). Niestety większość sterowników z PL nie potrafi prowadzić kotła wg krzywej grzewczej i dlatego większość z was ma duże spalanie. Z resztą kotły rodem z PL też się nie nadają do pracy w niskich temp - sławetna smoła, sadza i brak efektów ekonomicznych. Co do odpowiedzi na pytanie z tytułu tematu to prawidłowo zamontowany i dobrze prowadzony zaw 4-D daje oszczędności na paliwie - nie jest to jednakowe dla każdego ,ale daje.
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #39 Opublikowano 9 Października 2018 @Visitor1230Chyba nie do końca rozumiesz o co mi chodzi. Przerost formy nad treścią dotyczy nie samego obniżenia temperatury na instalację tylko sposobu i osprzętu wykorzystanego do obniżenia tejże. Przy termostatach na grzejnikach nie ma potrzeby płynnego/zmiennego regulowania temperatury zasilania (przy pomocy pogodówki) i wystarczy do tego zwykły zawór 3d. Zestaw zawór +siłownik to ok 1000 zł a zawór 3d 300
rymol Opublikowano 9 Października 2018 #40 Opublikowano 9 Października 2018 42 minuty temu, sambor napisał: Ja np prowadzę kocioł pogodowo - tak jak gazowy, a na grzejnikach mam termostaty, natomiast podłogówka jest sterowana tylko wg temp zewnętrznej ( pododowo). Niestety większość sterowników z PL nie potrafi prowadzić kotła wg krzywej grzewczej i dlatego większość z was ma duże spalanie. Z resztą kotły rodem z PL też się nie nadają do pracy w niskich temp - sławetna smoła, sadza i brak efektów ekonomicznych. Co do odpowiedzi na pytanie z tytułu tematu to prawidłowo zamontowany i dobrze prowadzony zaw 4-D daje oszczędności na paliwie - nie jest to jednakowe dla każdego ,ale daje. Sambor, czy temperatura wody pompowanej na grzejniki w Twojej instalacji równa się temp. wody w kotle/buforze? Czy może jest obniżana zaworem 3D? Jakie są wahania wyliczonej pogodowo temperatury kotła dla temp. na zewnątrz np -10*C i +10*C (mniej więcej)? Czy będzie to np. 70*C dla temp. -10*C i 50*C dla temp. +10*C?
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #41 Opublikowano 9 Października 2018 Temp wody na grzejnikach jest taka sama jak na buforze lub kotle , zmiany temp wg krzywej grzewczej z res poniżej Dla kotła i grzejników jest ustawiona krzywa grzewcza 1,0 a dla podłogówki krzywa grzewcza 0,5 Sterownik kotła nie pozwala na pracę odbiorów przy temp na kotle poniżej 42C - wtedy pracuje tylko palnik a pompy stoją. Trochę kłopotu jest przy naładowaniu bufora z drugiego kotła - DS-a na drewno, ale to nie jest praca ciągła lecz sporadyczna. Myślę że będę musiał dodać zaw 3-D VTA , ale to już w przyszłym sezonie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Października 2018 #42 Opublikowano 9 Października 2018 OK. to jakmasz rozwiazany problem ochrony powrotu? Jezeli kociol pracuje przy obecnej aurze na jakies 40 stopni? 12 minut temu, sambor napisał: Temp wody na grzejnikach jest taka sama jak na buforze lub kotle , zmiany temp wg krzywej grzewczej z res poniżej Dla kotła i grzejników jest ustawiona krzywa grzewcza 1,0 a dla podłogówki krzywa grzewcza 0,5
HarryH Opublikowano 9 Października 2018 #43 Opublikowano 9 Października 2018 O ile pamiętam opis Sambora, palnik peletowy jest w solidnym olejowym żeliwniaku, a to odsuwa troskę o temperaturę powrotu o jakieś 50 lat :-)
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #44 Opublikowano 9 Października 2018 Na grzejniki idzie woda od 43 do 48 max 50C. A co to jest ochrona powrotu? Kocioł nie jest żeliwny , jest stalowy!!!
HarryH Opublikowano 9 Października 2018 #45 Opublikowano 9 Października 2018 A to coś mi się pomieszało, sorry.
Dracogo Opublikowano 9 Października 2018 #46 Opublikowano 9 Października 2018 54 minuty temu, hajtaler428 napisał: ... Przerost formy nad treścią dotyczy nie samego obniżenia temperatury na instalację tylko sposobu i osprzętu wykorzystanego do obniżenia tejże. Przy termostatach na grzejnikach nie ma potrzeby płynnego/zmiennego regulowania temperatury zasilania (przy pomocy pogodówki) i wystarczy do tego zwykły zawór 3d. Zestaw zawór +siłownik to ok 1000 zł a zawór 3d 300 Pod warunkiem jednak, że podwyższenie temperatury powrotu jest realizowane innymi sposobami, niż za pomocą mieszacza 4D. Bo w jego przypadku, można uzyskać obiżenie temp. zasilania instalacji, jaki i podniesienie temp. powrotu, o ile oczywiście instalacja jest wykonana prawidłowo. A wtedy można też wykorzystać siłownik, który będzie realizował funkcję ochrony powrotu, a przy okazji, można także wykorzystać jego możliwości sterowania zasilaniem pogodowo. Nieczemu to nie przeszkadza, a jest nawet korzystne, gdyż zmienne temperatury zasilania instalacji, będą pomagały utrzymać podobne tempo wzrostu temp. wewnętrznej wtedy, gdy kocioł nie pracuje w trybie stałym, a jest sterowany regulatorem pokojowym i pracuje w trybie automatycznym.
hajtaler428 Opublikowano 9 Października 2018 #47 Opublikowano 9 Października 2018 Zawór 4d można wykorzystać tylko do jednej z tych funkcji - albo sterownik za pomocą siłownika będzie pilnował temperatury powrotu a na grzejniki pójdzie " to co zostanie" albo wybieramy kontrolę nad temperaturą instalacji i wtedy sterownik olewa temperaturę powrotu.
Dracogo Opublikowano 9 Października 2018 #48 Opublikowano 9 Października 2018 Twoja wiedza jest mizerna...
kiminero Opublikowano 9 Października 2018 #49 Opublikowano 9 Października 2018 3 minuty temu, hajtaler428 napisał: Zawór 4d można wykorzystać tylko do jednej z tych funkcji A znasz rozwiązanie, które to potrafi zrobić na raz? Jaka metoda ochrony powrotu pozwala utrzymać minimalną temp zadaną powrotu i utrzymać zadaną temp na grzejnikach w sytuacji, gdy aktualna moc kotła jest poniżej tych oczekiwań? Ludzie! Każda forma ochrony powrotu jest w priorytecie! 4D zrobi to równie dobrze jak inne metody, o ile będzie dobrze w układ wmontowany i sterowany. A spieprzyć to można nawet budowę cepa.
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #50 Opublikowano 9 Października 2018 A ja widziałem takie rozwiązanie że 4-D regulował temp na pokoje i jednocześnie temp na powrocie - oczywiście w granicach 30-80% otwarcia i min temp na kotle 60C.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.