Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Waszym zdaniem w tej szafie z rozdzielaczem podłogowym wszystko jest poprawnie zamontowane ? Dziwne dla mnie jest to że zespół mieszający jest na końcu a nie na wejściu zasilania. Bardzo proszę o opinie.

IMG_20180926_212535.jpg

Opublikowano

Tak na czuja. Choć nie widziałem takich rozwiązań i nie pasuje mi 10 podłączenie.

Wbrew pozorom może to działać, ale jest mylące dla użytkownika.

Pytania:

- Jakie temperatury masz na wejściu i wyjściu pompy? Równe?

- Jaką temperaturę masz w układzie głównym, wyjście pieca?

- Na jaką temperaturę masz nastawiony termostat?

Pozdrawiam

Opublikowano
14 godzin temu, bonanza napisał:

Tak na czuja. Choć nie widziałem takich rozwiązań i nie pasuje mi 10 podłączenie.

Wbrew pozorom może to działać, ale jest mylące dla użytkownika.

Pytania:

- Jakie temperatury masz na wejściu i wyjściu pompy? Równe?

- Jaką temperaturę masz w układzie głównym, wyjście pieca?

- Na jaką temperaturę masz nastawiony termostat?

Pozdrawiam

Temperatury mam mniej więcej równe - różnica max 2 stopnie , piec pracuje na 60 stopni na zaworze 4D  mam ustawione 45 stopni a na podłogówkę puszczam 36 stopni.Nie mam pewnośc czy ten mieszacz poprawnie działa jak jest tak podłączony.

Opublikowano
11 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Z jakim kotłem to współpracuje?

Pracuje to z Defro Sigma E, ale to kolego mało ważne z jakim to piecem chodzi, mnie interesuje poprawność wykonania tej szafy rozdzielczej, bo jak jest źle to na zadnym piecu nie bedzie dobrze działać.

Opublikowano

Otóż kolego ważne z jakim kotłem to współpracuje.Jest to rozwiązanie dla kotła na paliwo stałe, nie będzie natomiast działać z kotłem gazowym. 

Opublikowano

Z kotłem na ekogroszek

Opublikowano

Wstawiam zdjęcie z pełnym opisem. Pomoże ktoś? Czy jest tu wszystko OK ?

IMG_20180926_212535 - Kopia.jpg

Opublikowano

Wszystko jest tu ok. Niepotrzebnie tam na tym obwodzie 10 jest ten grzejnik bo będziesz miał na nim taką temperaturę zasilania jak na podłodze ale to pewnie jakaś drabinka w łazience

Opublikowano

Kolego to prosze wytłumacz mi jak działa w takim razie ten mieszacz ? Mi się wydaje że woda z zasilania miesza sie samoistnie z wodą z powrotó podłogówki i juz troche zimna dopływa do mieszacza. Mam rację czy się myle ?

Opublikowano

To jest rozdzielacz dwufunkcyjny i podpięty jest prawidłowo. Są różne wariacje tego rozwiązania, gdzie liczba obwodów grzejnikowych i podłogowych jest dowolna (tutaj 2+9). Zasada główna, to utrzymywanie minimum 20 st różnicy między zasilaniem rozdzielacza a temperaturą zasilania podłogi. Inaczej mieszanie wariuje. 

Opublikowano

Właśnie tak - na zaworze zz głowicą ustawiasz temperaturę dla podłogi. W zależności od temperatury na górnej belce zawór zwiększa lub dławi przepływ z zasilans kotła lub powrotu podlogowki

Opublikowano
24 minuty temu, hajtaler428 napisał:

Wszystko jest tu ok. Niepotrzebnie tam na tym obwodzie 10 jest ten grzejnik bo będziesz miał na nim taką temperaturę zasilania jak na podłodze ale to pewnie jakaś drabinka w łazience

Grzejnik będzie miał temperaturę wody z kotła. Jest wpięty prawidłowo.

Opublikowano

Czyli miesza. Czujniki temperatury powinny wskazywać temp., którą masz ustawioną na głowicy termostatycznej.

Osobiście, jak już rozgrzebałeś temat, to zastanów się jak regulujesz temperaturę w pomieszczeniach z podłogówką. Dla mnie Twoje rozwiązanie, nie obraź się :-) , to średniowiecze. Tracisz na opale lub siedzisz w zimnie, no chyba, że latasz to rozdzielacza i kręcisz głowicą, o ile wiesz jak i co ile biegać i kręcić.

Podłogówka to ciężka bestia do sterowania ze swoją bezwładnością, ale może dajesz radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.