Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A 1000 l zbiornik do podlaczenia kotla i solarow to bojler czy bufor?

Mozemy nazwac go bojler.

Opublikowano

Heh, technologia galopuje z predkością światła, już trudno nadążyć heheh

Opublikowano
2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

https://www.froeling.com/pl/produkty/pelety/p4-pellet.html

Tak sobie patrze na te Frölingi… Opcja, kondensacyjny wymiennik ciepla dostawiony za kotlem z tego co widze. Ciekawe

No ciekawe rozwiązanie spaliny już przeczyszczone plus dodatkowe automatyczne płukanie - Ciekawe jak to jest w Lazarze bo co do kondensacji przy pellecie narazie jestem sceptyczny - bardzo zanieczyszczeń i duze ryzyko zapychania błotem - znaczy popiołem z wodą. Tym bardziej że jak narazie niewielu producentów zdecydowało się na technikę kondensacyjną w pellecie. A ci którzy zaryzykowali jakoś specjalnie tych urządzeń nie promują 

Opublikowano
3 minuty temu, PioBin napisał:

A 1000 l zbiornik do podlaczenia kotla i solarow to bojler czy bufor?

Mozemy nazwac go bojler.

Bufor to akumulator ciepła a wymiennik do cwu to coś zupełnie innego. W tekst który zacytowałeś dotyczył podgrzewania cwu a nie akumulacji ciepła ( czynnika grzewczego ) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Visitor1230 napisał:

https://www.froeling.com/fileadmin/content/produkte/Prospekte_Flyer/EN/EN_Prospekt_PE1_Pellet.pdf

Fröling P1 7 kW. Modulacja od 2. Mozna? … Mozna. Dane techniczne na ostatniej stronie.

Ale już 15 to 4,5-15 . Tylko wade mają jedną drobną - cena przyprawia o palpitacje serca

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano (edytowane)

A tak szczerze ile jest chalup co potrzebuja wiecej niz te 7kW? Na full i tak wciagnie 40 kg pelletu na dobe. Do kazdego mniejszego, jako tako ocieplonego domu wystarczy w zupelnosci.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
11 minut temu, Puławiak napisał:

Zwróć uwagę na palenisko tych kotłów takie wysokie wiadro. No i wentylator wyciągowy praktycznie we wszystkich kotłach

To tez ciekawe. U nas wiekszosc to palniki poziome.

Opublikowano

To jak już jesteśmy przy rozwiązaniach za grubą kasę to podrzucę wam jeszcze jedną ciekawostkę na wieczór - co prawda nie do pelletu ale do zrębki ale zwróćcie uwagę na palenisko i jego konstrukcję i konstrukcję podajnika zwłaszcza na rurę podającą - co ciekawe kwadratową rurę podajnika zanim zobaczyłem w purowinie widziałem wcześniej u jednego z polskich producentów palników pelletowych - mojego ziomka - Zgadnijcie jaki palnik na pellet pochodzi z Puław . 

Opublikowano

Odpowiadam na pytanie: Chodzi o palnik ECOMAT :)

PS

Kocioł na zrębki wymiata :) Cena pewnie też :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano
9 godzin temu, Puławiak napisał:

To jak już jesteśmy przy rozwiązaniach za grubą kasę to podrzucę wam jeszcze jedną ciekawostkę na wieczór - co prawda nie do pelletu ale do zrębki ale zwróćcie uwagę na palenisko i jego konstrukcję i konstrukcję podajnika zwłaszcza na rurę podającą - co ciekawe kwadratową rurę podajnika zanim zobaczyłem w purowinie widziałem wcześniej u jednego z polskich producentów palników pelletowych - mojego ziomka - Zgadnijcie jaki palnik na pellet pochodzi z Puław . 

Palnik ze Stalmarka? ☺

Opublikowano
11 godzin temu, PioBin napisał:

Dla przyklady schemat PLUMa. Bojler "specjalny" z panelami słonecznymi.

Konia z rzedem jak ktos mi wytlumaczy po co ten kociol jest w tym miejscu?

plum.jpg

To jest kocioł grzany buforem:) 

Opublikowano

Gdzieś widziałem ten kocioł. Cena coś około 40000 zł jeśli dobrze pamiętam.

Opublikowano (edytowane)

No to nieźle. Faktycznie cena zabija.

Edytowane przez radik81
Opublikowano
51 minut temu, Dragster napisał:

To jest kocioł grzany buforem:) 

Hmmm, moze?

Gdybam tylko za jest to kociol elektryczny (czyli po prostu grzalka). Ktorego zadaniem jest podgrzac to co wychodzi z bojlera/solarow i odprowadzic do instalacji. Ale jak podgrzac cwu? Jeszcze jedna grzalka wewnatrz bojlera?

Wiem jedno: jesli ktos to wymyslil to czyms sie kierowal i chcialbym poznac tego "geniusza".