Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Jest Ekonomia Ogrzewania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się , czy nadal jest sens ogrzewania domu na paliwa stałe? Cena ekogroszku skoczyła do 700zł. Co daje średnio na sezon 6x700 = 4200zł. Olej opałowy 2,28/l. 2.000l na sezon x2,28= 4560zł. A podobno cena oleju ma być niższa....Co o tym myślicie? A może gaz ziemny?

Opublikowano

co po pierwsze to 6t wegla nie che wyjsc 2t oleju tylko ok 3,5ton oleju czy tez w przyblizeniu 3500l oleju co da ok 7500zł ,co do gazu to fakt ze do 200m domu to juz lepiej o gazie ziemmym pomyslec bo cena gazu poszla gram w góre ale np eko jest juz po 780zł a nie po 700 zł

jeszcze ze dwa razy górnicy wyjda na strajki i bedziemy wszscy gazem palic

Opublikowano

A drewno?.

Ja trzeci sezon bawię :lol: się z drewnem z własnego lasu. Trochę roboty jest, ale efekt murowany.

Koszt paliwa do piły i ciągnika, około 100zł, no i kondycha :rolleyes: jak trza.

A tak na poważnie kocioł 20 KW=20 mp x 70 zł/mp = 1400 zł i do tego czyste powietrze i dwie taczki popiołu po sezonie.

Drewno na przyszły sezon praktycznie już mam.

Pozdrawiam

post-1029-1239187717_thumb.jpg

Opublikowano

tylko ze jedno trzeba soobie powiedziec ze jesli ktos ma mozliwosci do palenia drewnem i czas na to oraz dostep dodrewna to tanszego opału nie ma na rynku ,tylko ogromna wada trzeba dokładac co dwie trzy godizny przy mrozach

Opublikowano

Albo piec zgazowujący drewno + bufor wodny. Piec odpowiedniej mocy, a bufor odpowiedniej pojemności. Amerykanie tak palą i jak można wyczytać na ich forach stalopalność 8h - 12h, bywa, że do 14h w chłodne dni, bez utraty komfortu.

Opublikowano

notak wszsytko da sie zrobic tylko ze u nich to mróz zaczyna sie od+10st wiec troche mniej te energi potrzebują

Opublikowano
u nich to mróz zaczyna sie od+10st

Otóż nie do końca tak jest. Aż z ciekawości sprawdziłem, gdzie to mieszkają moi dyskutanci - jeden z nich narzeka, że go sprzedawca trochę naciągnął, bo maksymalnie ma 8h, a nie 12h, ale okazało się, że ma za mały kocioł - otóż Northern Michigan. Średnie temperatury w Alpena (Michigan): Grudzień -4.6C, Styczeń -8.0C, Luty: -7.6C, Marzec: -2.2C.

• 5 lat później...
Opublikowano

co do drewna zgoda tyle że nie w tej cenie ja kupowałem po 100-120zł w opałkach ( porąbany gotowy do palenia 140-170zł ) sam musiałem pociąć i porąbać ale zrobiłem sobie maszynkę do łupania i 12-15m jakie potrzebowałem na sezon  przygotowywałem przez tydzień po godzinach. Ogrzewałem dom kominkiem z płaszczem wodnym  przez dobre 10lat  kosztowo super ale uciążliwość ogromna z dokładaniem, wywalaniem popiołu rozpalaniem itp.

Obecnie pierwszy sezon przeszedłem na groszek , na tę chwile nie wiem jak wyjdzie rachunek ekonomiczny ale jest ciepło bez większego zaangażowania no nie licząc wizyt w kotłowni bo jak narazie walczę aby ustawić optymalne ustawienia na sterowniku pieca .

Choć widzę jeden ogromny minus to brak magii ognia w domu jaką dawał palący się kominek :(

Opublikowano

Kominek zawsze możesz sobie zostawić. Ja w nowym domu opróc kotła na paliwa stałe i pieca gazowego robię również kominek, najprostszy, bez wkładu, tylko palenisko z szamotu obmurowane głazami polnymi - właśnie dla klimatu, do przepalenia kilka razy w roku. Teraz to już po temacie, ale czy przy zmianie źródła ciepła brałeś pod uwagę kocioł na drewno zamiast na groszek?