Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki wybrać kocioł klasy 5 na ekogroszek

krypa1920

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Coś musiałeś pokiciać bo 16 kw z dociepleniem czy bez jakoś nie pasuje , a uwzględniłeś docieplenie sufitu znaczy się stropu poddasza ? tu są największe straty wręcz masakryczne .

Opublikowano

Krypa

jesli Twój dom ma 176m2 to ja nie widzę żeby tu było trzeba wiecej niż 20KW teraz bez izolacji a z izolacją strychu to nawet w okolicy 16KW

coś pokićkałeś wprowadzając dane do kalkulatora na ciepłowałsćiwe 

albo masz większą chałupę niż piszesz

Opublikowano

Ogrzewane mam 148m2 ale dom jest większy bo jest piwnica i z piwnicy wejście do garażu. Na tym cieplowlasciwie.pl wpisuje swoje dane i wyskakuje mi prawidłową powierzchnia domu do ogrzewania czyli około 148m2 a jak jest wynik to pisze 176m2 niewiem dlaczego

Opublikowano

Punktem wyjścia są wymiary zewnętrzne budynku. Jeśli podajesz je zgodnie z rzeczywistością, to cała reszta wyjdzie poprawnie, nawet jeśli metraż nie jest taki, jak jesteś przekonany, że być powinien.

Powierzchnia ogrzewana tam to nie jest powierzchnia użytkowa z projektu ani suma metrażu ogrzewanych pokoi. Celowo jest pytanie właśnie o wymiary zewnętrzne, bo je najłatwiej sprawdzić i wyliczyć z nich to co trzeba w podobny sposób u wszystkich. Gdyby pytać po prostu o metraż (tak też kiedyś bywało), to ludzie podawali powierzchnię użytkową z projektu, a ta potrafiła być mocno zaniżona. 

W formularzu przy wymiarach budynku, gdzie pierwszy raz się coś na temat powierzchni pojawia, jest napisane, że to wstępna przybliżona wartość – bo jeszcze nie ma informacji o grubości ścian, a one są potem odejmowane. I parę innych rzeczy też może mieć wpływ. Obowiązuje to, co jest widoczne w wyniku.

Opublikowano

witam

dom przedwojenny, ocieplony 10 cm styropian - biały jakie parametry nie mam pojęcia, strop 15 cm wełny, piwnica w trakcie, okna plastikowe z 2006 roku,

kocioł 25 kw + bojler 140 litrów 

tryb pracy kotła "pid"

spalanie 30 kg na dobę temperatura na kotle 56 stopni, kaloryfery sterowane głowicami

brak garażu i balkonów

wg strony ciepło właściwe odpowiedni byłby kocioł 16 kw

obecnie pracuję nad poprawą sprawności układu co

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.