Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie średnice rur ?Modernizacja instalacji i kotłowni.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

tak ma być?

WP_20180527_12_44_13_Pro.jpg

• Odpowiedzi 112
  • Wyświetleń 17.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ponadto naczynie wzbiorcze musi być zasilane rurą metalową - czyli stal lub miedź. Ciekaw jestem jak w takim przewodzie wentylacyjnym będzie się wychładzała taka rura? Wg mnie tylko stal 1"

• Rura która idzie do naczynia musi być metalowa, pozostałe mogą być z PEX-a 32.   Oprócz kominiarza zgodę na likwidację funkcji tego kanału wentylacyjno- dymowego musi dać administracja budyn

• Pompy 25/40 wystarczą w zupełności.

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kolejny raz rury 5/4")Rury PEX 32 tak łatwo nie wygniesz(chyba że dużym łukiem) a że będzie schowana w przewodzie kominowym prawdopodobnie będziesz musiał zastosować kolana przy wyjściu z komina a że to będzie nie na wierzchu musisz je zaprasować.Nie wyjdzie to tanio i musisz mieć maszynę za 5tyś) jedynie pożyczyć ,chyba że będzie nią dysponował hydraulik który będzie  wykonywał tą instalację

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano
  • Autor

Instalację chcę wykonać samodzielnie. Kolana przy wyjściu z komina można dać skręcane jeśli nie wygnę pexa 32 w zadowalający łuk .Nie będą zamurowane tylko widoczne lecz w otworze kominowym w razie nieszczelności będzie widać i będzie możliwa wymiana kolana.

Opublikowano
  • Autor

Wyjaśnij, jeśli to nie problem co to są te '' hamburgery zamiast kolan'' . Jakiś nowy typ złącz ??

Ps. Jestem stolarzem.

Edytowane przez CIHYMUR

Opublikowano

Żartowałem) To po prostu kolana hamburskie)do spawania ale jak zamierzasz samodzielnie wykonac instalację to chyba odpadają)To użyj zwykłych kolan żeliwnych skręcanych czarnych(nie ocynk)

kol.hamb..jpg

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano

A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej?

Opublikowano
  • Autor

Po przeprowadzeniu rur w kanale went-dym. Przy wyjściu z komina. Taka złączka do pexa 32 i w to kolano nyplowe 1''.?

c81a665ae47a509b1a70f8a95ea0bfa2(1).jpg

kolanko 1'' x pex32.jpg

Opublikowano
48 minut temu, ManiekWRC napisał:

A Ja zadam może głupie pytanie, ale mianowicie jakie będą objawy kiedy w instalacji będzie zawór 4 drożny z kvs 10 zamiast 12 oraz bez pompy kotłowej?

Mocno niestabilna praca kotła (chodzi o temperaturę powrotu).

Opublikowano

Bez przesady czy Kvs 10 czy 12 to praktycznie to samo.

Różnica będzie jak będzie Kvs 6  i 12.

Nie róbcie z kotłowni apteki.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.05.2018 o 12:56, sambor napisał:

Schemat który podałeś na początku był dobry i nic bym nie przerabiał w pompach od CW., jak dasz pompą od CW na powrocie to zbiornik przelewowy  będzie musiał iść dużo wyżej - dla tej pompy ok 3m nad bojler.

Witam ponownie. Trochę kombinuję , ale wpadłem na pomysł i pytanie mam . Czy to coś zmieni jak podłączenie dam nisko przy samej posadzce, i wtedy pompę na powrocie. (Pytam  ponieważ wolałbym mieć pompy w kotłowni która znajduje się w piwnicy. Obecne pomieszczenie  starej i brudnej kotłowni chcę wyremontować i zrobić z tego drugą ubikację.Prawdopodobnie usunę drugi bojler elektryczny - ten biały na zdjęciach . Gdy będę miał pompę pod sufitem w ubikacji to muszę to jakoś zabudować z możliwością dostępu a to kolejny kłopot i brak estetyki wizualnej.

Czy chodzi o ciśnienie wytworzone w rurach w słupie wody ? Czy wysokość między Naczyniem Wyrównawczym a bojlerem.?

Przy tej wersji miałbym 3m między NW a podłączeniem.

Załączam fotkę:

WP_20180525_23_09_16_Pro.jpg

Opublikowano

Wysokość bojlera nad pompą nie ma znaczenia , natomiast przy takim montażu powstaje problem z naczyniem  przelewowym, które trzeba bedzie podnieść o ok 2m w stosunku do bojlera.

Przy pompie zamontowanej jak była poprzednio nic nie trzeba byłoby robić z naczyniem a tak - naczynie w górę o jakieś 2m - jak masz taką możliwość to rób.

Jak nie to obuduj tą pompę z małą rewizją i spoko.

Opublikowano
  • Autor

Zdemontowałem NW i powiesiłem wyżej poziomo tym razem aby wyżej było . Czy teraz będzie ok?

WP_20180525_23_09_16_Pro.jpg

Opublikowano

Czy nie prościej zainstalować obie pompy jako odgałęzienie w bok od rury bezpieczeństwa na kondygnacji gdzie są grzejniki i zbiornik CWU ?

Obie pompy na zasilaniu, więc wysokość naczynia nieistotna. Wystarczą trzy rury 1" od kotła do góry: zasilanie powrót i przelew.

Tak prosty układ to nawet na 1 pompie można wykonać stosując TZM  dla kotła co poprawi warunki jego pracy.

Opublikowano
  • Autor

Sam nie wiem co robić . Niby takie proste a tyle wątpliwości. Kiedyś miałem mniej więcej taki układ(fotka) , z tym że bojler był grawitacyjny.- stare dzieje. Wczoraj do nocy walczyłem z podniesieniem NW. po to żeby mieć pompy w kotłowni. Żeby zachować wysokość między C.W.U a N.W.

1)      Prościej byłoby dać dwie rury(w komin co nie jest  takie proste) tak jak pisze Digitrax: zasilanie i powrót .

2)       I tym samym zaoszczędzić pieniądze na tych zaworach 4D + siłownik.

3)       Skoro już przerobiłem i podniosłem naczynie wyrównawcze ,to można dać pompę na powrocie w kotłowni.?

4)       Tytuł tematu brzmi   '' jakie średnice rur''? Jeśli dam miedziane fi 28 mm. na wysokości 9 metrów w pionie to wystarczy dać dwie? Trzecia rura to przelew i przeprowadzona by była tylko do pomieszczenia poniżej naczynia wyrównawczego.

5)     Niekoniecznie trzeba" rozdzielać" c.o od  bojlera osobnym obiegiem ?. (to generuje koszty może niepotrzebnie.)

Jak lepiej?

WP_20180530_10_00_35_Pro.jpg

WP_20180530_10_34_59_Pro.jpg

Opublikowano

Dyskusja zaczyna być czysto akademicka, niech autor tematu zdecyduje gdzie chce mie c te pompy oraz ile rur wstawi do komina went.

Dodatkowo czy musi mieć tą regulację wody na grzejniki zaw 4-D

Inaczej to gdybanie

PS

Należy pamiętać, że rury i ich izolacja też kosztują, podobnie jak zaw 4-D.

Edytowane przez sambor

Opublikowano
  • Autor

1)Pompa lub pompy w piwnicy.

2)Rur tyle ile trzeba : wolałbym dwie niż cztery.Jeśli trzeba cztery, włożę cztery rury. Zdaje się na was panowie , ja się nie znam.

3) instalacja musi być zrobiona  dobrze i bezpiecznie. Zaw 4-D nie wiem. Czy to wygoda czy potrzeba , zdaje się na wasze opinie i wykonam tak jak mi wskażecie.

Opublikowano
  • Autor

Przynajmniej jest ciekawie.. jest co czytać. Hhe.

Opublikowano

Zainstaluj jedną pompę na powrocie w piwnicy wraz z TZM aby zabezpieczyć kocioł.

Zbiornik CWU to tylko 100 litrów więc podłącz go tak jak grzejniki do tego samego obiegu.

Na grzejnikach muszą być zawory termostatyczne aby regulować temperaturę w pomieszczeniach.

Na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU wstaw zawór termostatyczny z kapilarą na 55 stopni max. Będzie on regulować temperaturę wody w zbiorniku. Gdy się nagrzeje na max  to wyłączy przepływ przez wężownicę i woda w całości z kotła popłynie na grzejniki.

Wystarczą wtedy z kotłowni do góry dwie metalowe rury np Cu28 dobrze ocieplone.

Przelew sobie wyprowadź tam gdzie masz zawór uzupełniania wody w obiegu by obserwować ile wody trzeba dolać do instalacji.

Proste i skuteczne oraz tanie w budowie i eksploatacji.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za szybką i treściwą odpowiedź. Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Oj nie będzie. Dzisiaj kupiłem rury fi 28 ,palnik , i inne pierdoły .

Jutro ogień :)

Opublikowano
  • Autor

Rura pex  fi 20 pociągnęła 6szt grzejników i działa już  tak 4 lata. Mało tego . 2 szt z tej nitki  chodzą  grawitacyjnie(chodziły grawitacyjnie w poprzednim podłączeniu. Zastanawiałem się czy teraz tego nie przerobić, i puścić pex 20 w podłodze, w tym pomieszczeniu gdzie szło grawitacyjnie ?? 

Akurat jeszcze niewyremontowane pomieszczenie więc mogę kuć i ryć

Może jednak tego nie przerabiać? Może to recepta na podłączenie 6 grzejników  na jednej nitce.  ? ///Zaznaczając że kocioł był na tej samej kondygnacji, z pompą na zasileniu. ///

Cała instalacja c.o w domu już jest(wykonana przeze mnie   , przenoszę tylko kocioł do piwnicy i modernizuje jego przyłącze)

Edytowane przez CIHYMUR