kuchcik120764 Opublikowano 29 Marca 2018 #1 Opublikowano 29 Marca 2018 Witam. Jakie spalanie w piecu dworek 25kw, na ekogroszek. Dom 220 m2 ocieplony okna plastikowe. Obecnie spalam ok 40 kg na dzień .
disaster Opublikowano 29 Marca 2018 #2 Opublikowano 29 Marca 2018 A jaką utrzymujesz temperaturę wewnętrzną?
disaster Opublikowano 29 Marca 2018 #4 Opublikowano 29 Marca 2018 Patrząc ogólnie to prawdopodobnie masz za duży kocioł. Im większy w stosunku do potrzeb kocioł, tym mniejsza jest jego sprawność. Tobie wystarczyłoby pewnie połowę tej mocy. Przelicz sobie przede wszystkim domek na stronie: http://cieplowlasciwie.pl Dużo zależy od tego jaka jest izolacja, jaka jest geometria domu itd.
djbuzer Opublikowano 30 Marca 2018 #5 Opublikowano 30 Marca 2018 Dobry wieczór. Jeśli spalanie 40kg groszku idzie dzisiaj przy obecnej temp. to dla mnie kosmos... Tyle to spalałem jak było - 10 stopni na zewnątrz a dom mam nieocieplony, oczywiście przy ok. 23 stopniach w domu.... Proponuję się mocno zainteresować - traci Kolega pieniążki - jeśli paliwo jest dobrej jakości, sterowanie poprawnie ustawione to z pewnością za duża moc kotła... Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
spidoman Opublikowano 31 Marca 2018 #6 Opublikowano 31 Marca 2018 Może to być groszek odsiew z kiepskiej jakości miału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.