aRtiDG Opublikowano 19 Marca 2018 #1 Opublikowano 19 Marca 2018 Witam, posiadam kocioł górnego spalania Rakoczy POPER G 10 KW dmuchawę oraz sterownik ST 72zPID RS, problem polega na tym że przy temp 55/60 st jak dmuchawa idzie zaczyna gotować się woda w rusztach wodnych, pompka ustawiona na 3 biegu, instalator który robił mi instalacje się wypioł nie odbiera telefonu w tym roku te bulgotania się nasiliły w porównaniu do ostatniego sezonu, podpowie mi ktoś co mam zrobić i z czym to może być spowodowane, pow domu to 100m kw nie ocieplone liczba odbiorników kaloryferów 7 szt. wiec opcja że za duży kocioł raczej odpada
Jozefg1 Opublikowano 19 Marca 2018 #2 Opublikowano 19 Marca 2018 Ja bym zmniejszył nadmuch obrotami i/lub przesłoną. Ale przede wszystkim sprawdź nastawy sterownika. Choć najbardziej racjonalnym rozwiązaniem wydaje się wywalenie tego wentylatora i zamontowanie zwykłego miarkownika.... Ale to jest tylko moje zdanie... :D
tajne Opublikowano 19 Marca 2018 #4 Opublikowano 19 Marca 2018 Palić od góry. http://czysteogrzewanie.pl/
aRtiDG Opublikowano 19 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 19 Marca 2018 Palone jest tylko i wyłącznie od gory rozpalane 2 razy dziennie po każdym zagaszeniu pieca
MariuszP Opublikowano 19 Marca 2018 #6 Opublikowano 19 Marca 2018 Witam,może za mało wody jest w instalacji!?
aRtiDG Opublikowano 19 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 19 Marca 2018 woda nalana na maksa kaloryfery dobrze grzeja sa również wszystkie odpowietrzone praktycznie od początku tak mam ale instalator to olewał teraz ma wszystko w dupie, a w tym sezonie problem się nasilil, przeważnie to się dzieje przez pierwsza godzine od rozpalenia co jest dodatkowo dziwne bo rozpalane jest od góry
djbuzer Opublikowano 19 Marca 2018 #8 Opublikowano 19 Marca 2018 Dobry wieczór Panowie. Wydaje mi się że wytworzone ciepło po zejściu w dół zasypu i spaleniu gazów oraz części lotnych gdzie zostaje już sam skoksowany węgiel a temp lekko zjedzie i sterownik próbuje dobić do zadanej za mocno dmucha i rozgrzewa koks powodując gotowanie wody ponieważ instalacja nie jest w stanie odebrać tego ciepła że względu na mały przekrój zasilania (jaki przekrój instalacji na zasilaniu?). Odnośnie bulgotania po pierwszej godzinie od rozpalenia to nie jest to dziwne gdyż cała instalacja jest nagrzana a żar znajduje się w bliskiej odległości od wymiennika plus nadmuch właśnie powoduje taki efekt... Wiem bo mam tak samo tylko że u mnie instalacja jest jeszcze po staremu i mam duży bufor wody a do tego dn 50 na zasilaniu ładnie odbiera ciepło przy rozpaleniu, lecz gdybym sobie pozwolił na większą szczelinę na miarkowniku to też uda mi się zagotować... Jeśli ja miałbym taki problem to po pierwsze dmuchawa na minimum albo całkiem wywalilbym dmuchawę, zaslepił i spróbował pojechać na naturalnym ciągu przy stałej szczelinie na klapce popielnika, jeśli się to sprawdzi to dopiero po tym zabiegu montowalbym miarkownik ciągu. Jeszcze można zmienić nastawy na obecnym sterowniku i ciut niżej zejść z temperaturą. Pozdrawiam i powodzenia. PS - jakim Kolega pali węglem (z jakiej kopalni oraz jaki sort) ? Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 19 Marca 2018 #9 Opublikowano 19 Marca 2018 Dziwi mnie tylko po co ta pompka na 3 biegu przecież to nie 3 piętrowy dom to spokojnie na 1 biegu może chodzić
MistrzMasarski Opublikowano 19 Marca 2018 #10 Opublikowano 19 Marca 2018 No ja jadę na pompce na 3 biegu, ewentualnie ma drugim. Na pierwszym mi gotuje wode, a na piętro nie ogrzewa całej powierzchni grzejnika
Gość berthold61 Opublikowano 19 Marca 2018 #11 Opublikowano 19 Marca 2018 Dziwi mnie to bo ja do podłogówki gdzie jest 700 mb rurki pex 16mm pompka pracuje na 1 biegu owszem mogę dać i trzeci bieg ale po co ? lepiej kocioł puścić powoli niech nabiera temp .
djbuzer Opublikowano 19 Marca 2018 #12 Opublikowano 19 Marca 2018 A idzie wogóle ta pompka? Filtr przed pompką jest? Był sprawdzany? Może zawalony...? U mnie pompa idzie na 2 tylko że właśnie mam 2 piętra do pokonania i daje radę... Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
MistrzMasarski Opublikowano 19 Marca 2018 #13 Opublikowano 19 Marca 2018 Instalacja jest prosta. Ma tylko zawór roznicowy na zasilaniu i tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.