Fiodor58 Opublikowano 6 Lutego 2018 #1 Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam jestem na etapie planowania od nowa instalacji co, bardzo proszę o ocenę i ewentualne korekty schematu.
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #2 Opublikowano 6 Lutego 2018 Poprawiłem trochę błędów: miejsce wpięcia NP od CW, dodałem ZZ w potrzebnych miejscach, oraz pięcie na sprzęgło Jakia będzie pojemność naczynia wzbiorczego CO i jaki kocioł?
Fiodor58 Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2018 Kocioł 26 KW podajnik ślimakowy sterownik skzp v2
Fiodor58 Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Lutego 2018 Wiem ale potrzebuje wykorzystać pompy i elementy pozostałe z instalacji która mam zaledwie 7 miesięcy.
odpowietrznik Opublikowano 6 Lutego 2018 #6 Opublikowano 6 Lutego 2018 I kolejna propozycja jak Afriso be)
Fiodor58 Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2018 Poprawiłem trochę błędów: miejsce wpięcia NP od CW, dodałem ZZ w potrzebnych miejscach, oraz pięcie na sprzęgło Jakia będzie pojemność naczynia wzbiorczego CO i jaki kocioł? Widzę że zasilanie grzejników i podłogi zostało rozprowadzone z pojedynczego wyjścia ze sprzęgła a nie lepiej będzie z osobnego? I jeszcze jedno pytanko czy można podłączyć jeszcze trzy grzejniki w piwnicy do obiegu idącego na górę domu?
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #8 Opublikowano 6 Lutego 2018 Takie podłączenie jest lepsze dla grzejników a podłodze też nie szkodzi Jak masz już to sprzęgło to zaślep te pośrednie wyjścia, jak nie masz to kup klasyczne sprzęgło ze 40kW i będzie OK, tylko sprzęgło musi być ocieplome Dodatkowe grzejniki możesz podłączyć, tylko trzeba je wyregulować aby nie brały za dużo wody.
Fiodor58 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 7 Lutego 2018 Czyli muszę kupić sprzęgło z jednym obiegiem ? A jeżeli grzejniki z dołu są na tej samej pompe i zasilaniu co góra tylko na osobnych rozdzielaczach to trzeba coś dodatkowo dokładać? Kolejne pytanko na tej starej instalacji mam odpiwietrznik na zasilaniu cwu a tutaj nie mam czy tak może być?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2018 #10 Opublikowano 7 Lutego 2018 Odpowietrznik powinien być, ale pod warunkiem że jest za pompą a przed bojlerem i pompa jest na zasilaniu - czyli pcha wodę na odpowietrznik. Te grzejniki blisko kotła muszą mieć zawory z nastawą wstępną - tymi nastawami regulujesz przepływ wody przez grzejnik. Takie zawory są albo wbudowane w grzejnik albo kupujesz je osobno i montujesz przed grzejnikiem.
Fiodor58 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 7 Lutego 2018 Czyli odpowietrznik na tym schemacie może być na zasilaniu zaraz przy zbiorniku?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2018 #12 Opublikowano 7 Lutego 2018 Tak, tam jego miejsce, chyba że wcześniej jest zakręt rury to na tym zakręcie
Fiodor58 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #13 Opublikowano 7 Lutego 2018 Czyli mam rozumieć że ten schemat jest pełny i raczej nic już nie ma potrzeby zmieniać?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2018 #14 Opublikowano 7 Lutego 2018 Warto poda na nim średnice rur i pojemność zbiornika przeponowego ( będzie spory)
odpowietrznik Opublikowano 7 Lutego 2018 #15 Opublikowano 7 Lutego 2018 Filtry osadnikowe sitkami w dół a nie tak jak na schemacie. Brak zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym w postaci zaworu dwufunkcyjnego DBV lub wężownicy schładzającej I podstawowe pytanie czy producent dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym. Tak z ciekawości jaki jest producent tego kociołka?
Charon Opublikowano 7 Lutego 2018 #16 Opublikowano 7 Lutego 2018 Naczynie przeponowe CWU w złym miejscu, powinno byc jako pierwsze od strony zasobnika, brak zaworów zwrotnych na układach mieszających, powinny być no rurach powrotnych do sprzęgła.
hajtaler428 Opublikowano 7 Lutego 2018 #17 Opublikowano 7 Lutego 2018 Ja tam zawory zwrotne widzę i NW też dobrze. Oczywiście na drugim schemacie poprawionym przez Sambora
Fiodor58 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #18 Opublikowano 7 Lutego 2018 Filtry osadnikowe sitkami w dół a nie tak jak na schemacie. Brak zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym w postaci zaworu dwufunkcyjnego DBV lub wężownicy schładzającej I podstawowe pytanie czy producent dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym. Tak z ciekawości jaki jest producent tego kociołka? Myślałem ten zawór założyć, kocioł powinien pracować w układzie otwartym ale po rozmowie z producentem można go też zamknąć już sam nie wiem co robić.
Fiodor58 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #19 Opublikowano 7 Lutego 2018 Warto poda na nim średnice rur i pojemność zbiornika przeponowego ( będzie spory) Teraz mam założony zbiornik 35 litrów i rury przy kotle 5/4 cala zasilanie powrót potem 1 cal i cwu 3/4 cala i myślałem takie średnice zostawić.
sambor Opublikowano 7 Lutego 2018 #20 Opublikowano 7 Lutego 2018 Bezpieczniej jest wykonać naczynie otwarte, tylko wtedy trzeba osobnej rury 1" z kotła do naczynia
gmaj22 Opublikowano 7 Lutego 2018 #21 Opublikowano 7 Lutego 2018 Ja tam zawory zwrotne widzę i NW też dobrze. Oczywiście na drugim schemacie poprawionym przez Sambora To naczynie przeponowe od cwu to ma być podłączone pierwsze od bojlera, przed ZB. Bo jak załozy zintegrowany ZB+ZZ to z naczynia żadnego pozytku nie będzie :)
hajtaler428 Opublikowano 7 Lutego 2018 #22 Opublikowano 7 Lutego 2018 Ale na schemacie zz jest za naczyniem więc jest poprawnie
Fiodor58 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor #23 Opublikowano 8 Lutego 2018 Panowie mogę jeszcze prosić o doradzanie jakiej średnicy rur użyć do przebudowy tej instalacji? I czy można wykonać wszystko w PP?
gmaj22 Opublikowano 8 Lutego 2018 #24 Opublikowano 8 Lutego 2018 Instalacja wokół kotła do mieszaczy, sprzęgła, wymiennika płytowego itp. oraz zabezpieczajaca z rur stalowych czarnych lub miedzi. Instalacja z rur PP - pamiętać że średnica PP, PP-R czy PEX to nie jest średnica nominalna, np. PP32 to naprawdę DN 25 mm.
Fiodor58 Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor #25 Opublikowano 15 Lutego 2018 Bardzo proszę o napisanie jakiej średnicy rury będą najlepszym rozwiązaniem dla tej instalacji i poprawę schematu pod układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.