Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kalvis 2-25 U

marcin25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie chodzi mi o kocioł kalvis 2-25u,może jest ktoś na forum kto posiada taki, lub coś więcej wie o nim?. Potrzebuje kociołka do drewna dlatego zastanawiam się na nim. Jakieś sugestie i informacje o samej konstrukcji mile widziane:)

Opublikowano

Ale co mamy Ci doradzić jak nie użytkujemy tego kotła, konstrukcja solidna do drewna się nadaje, tylko cena też solidna, z buforem powinno być dobrze. Jak ma w domu kto dokładać co 5 godz. bo taka będzie stałopalność na jednym załadunku to możesz brać.

Opublikowano

Na ciepłowłaściwe wychodzi kocioł zasypowy 8-10kw ale ta moc 25kw pod bufor jest chyba ok,żeby szybko go naładować. Bufor minimum 1000L bo chyba 1200 nie wejdzie do kotłowni.

Opublikowano

Dużo za duży dla niego bufor ok 2000l.

Pewnie sam się o tym przekonasz , ale podczas ładowania bufora z takiego kotła to 2x więcej mocy można wyciągnąć i będzie to normalna praca.

Sam mam DS-a na drewno - średnia moc ok 14kW, a pracuje często z mocą ponad 30kW i to nie przez chwilę, ale 1-2h.

Ale to już twoja sprawa, gdyż ten kocioł to nawet się nie rozpali porządnie a bufor będzie naładowany i co dalej - wygaszasz kocioł?

Czy kisisz opał?

Opublikowano

Nie wiem czy naładujesz, o to pytaj posiadaczy tych kotłów.

Nie mam rozeznania rynkowego kotłów DS na drewno - to nisza

Można robić kocioł na zamówienie, ale to kosztuje i trwa 3-4 msc.

Opublikowano

Rok...

Opublikowano

Czemu nikt nie wspomina o Atomsie. Konstrukcyjnie to chyba poprawny kocioł. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.