lpajecki Opublikowano 12 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam, jestem totalnie zielony w temacie i mam problem z podłogówką na górnym piętrze, która jest w łazience, ale do rzeczy.Dom dwupiętrowy, piec kondensacyjny dwu-funkcyjny Vaillant, pompa chodzi cały czas na drugim biegu. Z pieca wychodzą rury miedziane (zasilanie i powrót) 18 lub 22 (nie wiem i nie mam jak zmierzyć). Z tych rur wychodzi trójnik który zwęża przekrój na 15mm, a do trójników podpięta jest podłogówka z łazienki (ślimak o powierzchni 11m2), dalej na tych rurach (zasilanie i powrót 18mm lub 22mm) są kolejne dwa trójniki, z których wychodzi zasilanie i powrót na górne piętro (zasilanie i powrót na górne piętro również jest wykonane na przekrojach 15mm). Za tymi trójnikami rura zasilająca i powrotna z pieca przewęża się do 15mm i idzie na dolne kaloryfery jest ich 5 sztuk + 1 sztuka w piwnicy. Z rurek, które idą na kaloryfery odchodzi druga pętla ogrzewania podłogowego około 11m2. To tyle jeżeli chodzi o parter.Teraz piętro.Jak już wspominałem na piętro wychodzi zasilanie i powrót o średnicy 15mm. Na piętrze do rozdzielacza mam podpięte 4 kaloryfery i 1 podłogówka w łazience o pow. 10m2. Wszystkie kaloryfery i podłogówka są wpięte do jednego rozdzielacza patrz zdjęcie.Problem mam taki, że podłogówka grzeje mi tylko na początku. Woda przez nią nie przepływa, a powrót podłogówki jest zawsze zimny - wszystkie podłogówki są sterowane zaworami RTL. Podłogówki na dolnym piętrze grzeją zadowalająco. Z kaloryferami na dole i górze nie ma problemu. Kryzowałem je na wkładkach zaworowych.Ponadto zaprosiłem fachowca, który polecił mi założyć pompę na zasilaniu górnego rozdzielacza. Efekt był taki, że na piętrze wszystko działało jak należy (nawet podłogówka), ale dolne kaloryfery były zimne. Więc muszę znaleźć inne rozwiązanie stąd mój post o pomoc.Pewnie nie wszystko co jest istotne zostało napisane. Jeżeli potrzebujecie dodatkowych informacji to piszcie.Będę wdzięczny za pomoc.
Gość mak Opublikowano 13 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2017 To co opisujesz to typowe objawy instalacji wykonanej na jednym obiegu grzewczym do tego małe średnice rur.To są ogólnie instalacje którymi sterować się nie daje a regulacja hydrauliczna jest bardzo trudna. Niestety nie ma prostej metody na usprawnienie instalacji. Trzeba ją podzielić, zastosować sprzęgło i dodatkowe pompy. Spróbuj narysować schemat, może on trochę wyjaśni.
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jedno pytanie: te RTLe to masz na zasilaniu pętli, czy na końcu (powrocie)? PS: Na powrocie...nie spojrzałem na ostatnie zdjęcie. Zatem zrobić jak radzą wyżej i niżej .
shogunzlasa Opublikowano 13 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Popieram mak.Jesli masz to na cienkich rurach - mógłbyś spróbować przerobić podłogówki na grupy mieszające z termostatem włącz wyłącz (kapilara) - tu będzie potrzebna wyższa temp zasilania - to tak w razie gdyby się nie dało zrobić tego po Bożemu z grubszymi rurami na zasilanie.Najlepiej rozwalić to i poskładać od zera - pytanie jakie są możliwości, gdzie można ciąć, co jest w betonie itd...
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Witam, dzięki za zainteresowanie. Rozwalenie i poskładanie od zera raczej nie wchodzi w grę ponieważ wszystko jest wykończone. "Narysowałem schemat" na ile potrafiłem. Na podłogówkach RTL jest zamontowany na powrocie.
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie wiem czy zauważyliście, że podłogówki z RTL-em są po 10m2 a prawidłowo max to po 5m2, czyli co by nie robił, nie będzie działać prawidlowo
hajtaler428 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Chyba że nie za gęsto rozstaw- jakby było do 5mb/mkw to może, może. Ale znowu przy takim rozstawie czy dogrzeje pomieszczenia? Jakby dał te max 40 na zasilaniu? Nie ma co gdybać. Zależy jakie długie pętle.
shogunzlasa Opublikowano 13 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Faktycznie kicha - wszystko jest po drodze ze wszystkim - zebrać do kupy samej podłogówki się nie da bo odgałęzienia są gdzie popadnie.Jak podłogówki grzeją na początku - to pasuje zwiększyć przepływ - może by się wtedy RTLe lepiej budziły, ale może to spowodować przegrzewanie na początkach pętli.Można by rozdzielić dół i górę na osobnej pompie jak prawił gościu - tylko, że jeśli grzała tylko góra to trzeba ją zdławić żeby coś na dół też zostało - co z kolei przy cienkich rurach może spowodować że zarówno na górze jak i na dole będzie zimno lub będzie tsunami w rurach...Jak się nie odwrócisz d**a zawsze z tyłu...
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #9 Opublikowano 13 Grudnia 2017 W tej całej pogmatwanej instalacji wszystko działa jak należy: kaloryfery i podłogówki na dole - ok, kaloryfery na górze - ok. Jedynie podłogówka na górze nie działa, ale z tego co czytam to chyba nie ma w tej sytuacji dobrego rozwiązania...jeżeli w ogóle jakieś jest.Dodam jeszcze, że do części instalacji mam dostęp, ponieważ rurki idą pod sufitem w piwnicy. Są tam też rurki od drugiej podłogówki (powrót i zasilanie).
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jak masz dostęp do rur od górnej podłogówki to jak na nich na zasilaniu pompę od cyrkulacji CW i będzie OK
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #11 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Rozdzielacz na piętrze w tej chwili wygląda jak na załączonym zdjęciu. "Fachowiec" założył mi pompę na zasilaniu i efekt jest taki, że jak ją włączę to cała woda z instalacji idzie na piętro stąd aktualnie pompa jest odłączona. Jeżeli założę pompę na zasilaniu górnej podłogówki to efekt nie będzie podobny? Nie wiem, czy coś to zmienia, ale dodam, że na rozdzielaczu zasilanie i powrót (pierwsze z lewej strony) mam wolne. Może można to jakoś wykorzystać...
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jak wstawisz małą pompę - taką od cyrkulacji CW to nic się złego nie stanie, ale musisz ją wstawić tylko na tą rurę Oczywiście na zaw RTL potrzeba głowicy a na chwilę obecną jej nie ma.
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Żebym dobrze zrozumiał. Wstawiam małą pompkę na zasilanie pętli od podłogówki i zakładam głowicę na zawór RTL. Głowica ma być odkręcona na konkretną wartość, 2, 3, 4? Na dwóch dolnych podłogówkach głowice na zaworach RTL mam ustawione na 5. https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/pompy-cyrkulacyjne-c-o/pompa-cyrkulacyjna-c-w-u-up-15-14-grundfos,p383122,l1022.html?gclid=CjwKCAiAvMPRBRBIEiwABuO6qRxSslGltvgrcfGs0qNfCD2EjzcVFtXs7uxCsyZZxLnGTlTTgFyugxoCSD4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CIDW2Z_2htgCFZPMsgodudcAZQ - taka pompa będzie ok?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Taka pompa jak podajesz + głowica , która ogranicza temp w podłodze. Jak coś nie tak to dodatkowo musisz tą pętlę odpowietrzyć
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #15 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dzięki za radę. Zrobię jak napisałeś. Na zasilaniu podłogówki założę pompę jak niżej, a na zawór RTL założę głowicę termostatyczną. Mam nadzieję, że zadziała, bo pompa kosztuje 360zł:) Pompa ma sterowanie płynne więc mam nadzieję, że poradzi sobie w popchnięciu wody w tej podłogówce.http://allegro.pl/pompa-cyrkulacyjna-leszno-lfp-erga-3w-do-c-w-u-i6826452425.htmlTeraz mam pytanie. Jak sterować tą pompą, jaki sterownik będzie najlepszy?
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 13 Grudnia 2017 a jak RTL się zamknie to?
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #17 Opublikowano 13 Grudnia 2017 To może ściągnąć też zawór RTL i założyć pompkę? Choć jak ustawię RTL na "5" (to jest 50 stopni C) to na powrocie podłogówki na pewno tyle nie uzyskam. Z pieca wychodzi mi woda o temp. 52 stopni C.
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Coś musi ograniczać temp.na podłogę
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Słuchajcie, bo trochę się gubię.Robię tak: zakładam pompę LFP ERGA, na zawór RTL zakładam głowicę. Mam nadzieję, że będzie działać. Powiedzcie tylko, czym mam sterować tą pompą? Chciałbym żeby załączała się np. jak temperatura na zasilaniu wzrośnie do 30 stopni C i wyłączała się jak spadnie poniżej 30 stopni C. Jaki sterownik w takim wypadku mam dobrać do tej pompy? Czy sterownik przylgowy będzie w stanie nią sterować?Sterownik - https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe/termostaty/termostat-przylgowy-ferro-tu-sc-30-90.html
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Sęk w tym, że termostaty przylgowe WYŁĄCZAJĄ pompę po przekroczeniu nastawionej temperatury. Nie pamiętam teraz, które z nich maja styki NC/NO Te pompy cyrkulacyjne maja krótszą długość montażową, więc dołóż od góry śrubunek, żeby nie musieć jej razem z zaworem z górnego kolektora demontować. Bo samą pompą w szafce się raczej nie "obrócisz".
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #22 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Przecież ta podłogówka powinna grzać bez żadnej pompy cyrkulacyjnej , sprawdz sobie może wczesniej czy pętla jest dobrze odpowietrzona i czy ten RTL jest dobry
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Tylko tego typu termostaty przylgowe mają dużą histerezę dochodzącą nawet do 10C Chociaż znalazłem Salusa gdzie pisze że hister=1C ale to coś zbyt optymistyczna wartość
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #24 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Przecież ta podłogówka powinna grzać bez żadnej pompy cyrkulacyjnej , sprawdz sobie może wczesniej czy pętla jest dobrze odpowietrzona i czy ten RTL jest dobry RTL jest dobry, a podłogówka odpowietrzona. Jak ogrzewanie jest włączone i włączę dodatkowo pompę obiegową, która jest na zasilaniu rozdzielacza to powrót podłogówki chwila moment robi się ciepły.
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Myąlałem że ta podłogówka nie grzeje jak ta pompa jest włączona Jaki jest sens wkłądać dodatkową pompę cyrkulacyjna , skoro masz już pompę którą wystarczy włączyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.