Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Pawel24ng

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie chce zakładać nowego wątku. Kocioł pokazuje mi temp na zewnątrz minus 17 st. Znaczy czujnik spsul się? Jak to sprawdzić? 

Edytowane przez Andy1111

W dniu 12.11.2020 o 09:13, gniochu napisał:

Wcześniej tak miałem, czyli otwierał zgodnie z ruchem wskazówek zegara po zamianie kabli jak pisałeś kilka postów wcześniej jest na odwrót, czyli w lewo kręci to otwiera w prawo zamyka tak jak pokazuje skala na pokrętle bo tężnia zamieniłem.

Otwiera kręcąc w prawo ja stoisz i patrzysz na siłownik z przodu czy z tyłu?

Witam wszystkich. Posiadam piec Sas Bio Efekt 23kw. Pracuje z Pid. Niezależnie od tego jak ustawię współczynnik mocy kotła 60% lub 80% to płomień wygląda jak na zdjęciu. Zaraz po podaniu pelletu Iskry wyskakują z palnika, a ogień pojawia się tylko czasami. Popiół w popielniku układa się na jego skraju, tak jakby był wydmuchiwany na ścianę pieca. Dziś przy czyszczeniu zauważyłem, że sadza w piecu jest ciemno szara. Czy u was też tak wygląda ogień podczas pracy ? Co można zrobić, żeby nie wydmuchiwało iskier z palnika ?8deda6dde5e24e4edb4ea5a64b37e047.jpg

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

W dniu 14.11.2020 o 14:39, gniochu napisał:

Od przodu jak na zdjęciach i zgodnie jak pokazuje skala na pokrętle

Czyli w tej chwili jest dobrze.

@TommyLee ograniczanie mocy kotła na 60 czy inne wartości % ogranicza tylko maksymalną moc kotła niema wpływu na proces spalania.

Nie.

To ustawienie ogranicza tylko moc od góry.

Za moc z którą aktualnie pracuje kocioł odpowiada PID.

Edytowane przez Darekgra

@TommyLee twój kocioł katalogowo moc minimalną ma 6,9kW więc do 6 nie zejdziesz na ustawieniach serwisowych. Więc procenty wyliczasz z zakresu 6,9 -23 kW

Edytowane przez Darekgra

@Darekgra jeżeli w menu serwis ustawię większą maksymalną przerwę w podawaniu to mogę tym zmienić minimalną moc kotła ? Jak działa korekta wentylatora górna, która jest w zakresie od -2 do +20 ? Możemy nią tylko zwiększyć ilość powietrza ?

Tak wpływa to trochę na moc minimalną ale też na stabilność pracy.

Wartości dopuszczalne korekt dolnych i górnych zależą od tego jaki współczynnik mocy ustawiłeś.

Na iskry i kolor popiołu duży wpływ ma również jakość pelletu.

Pellet w workach 15kg bez nazwy, ani etykiety z Łabędziowa k. Morawicy(świętokrzyskie). Ten sam już 3 sezon, właśnie rozpoczęty. Spala wszystko, jest mało popiołu w porównaniu do innego, który był testowany, ale kolor na ściankach pieca ciemniejszy, więc możliwe, że się jakość pogorszyła.

Może raz w miesiącu to za rzadko.... A całą tuleję montażową wyczyściłeś?

Edytowane przez Darekgra

Sprawdź jakie masz wartości odczytu tego czujnika.

jeśli kociołek na gwarancji to zgłaszaj do serwisu jeśli po można próbować zaniżyć minimalne wartości parametrów odczytywanych.

W ustawieniach menu serwis zmiejsz wartości jasności plomienia . Przy rozpalaniu i opoznieniu . Na rozpalaniu wez 90 a w opoznieniu 500. Jeśli to nie pomoże to coś z fotokomórka musi być 

W rozpalaniu jest ok. W trakcie pracy błąd wyskakuje. W sasie powiedzieli, że jeżeli popiół z płytki pod paleniskiem długo nie był czyszczony to to może być powód, bo wiatrak nie przedmuchuje ruszta. Popołudniu wyczyszczę i zobaczymy jak dalej będzie.

9 godzin temu, TommyLee napisał:

W sasie powiedzieli, że jeżeli popiół z płytki pod paleniskiem długo nie był czyszczony to to może być powód, bo wiatrak nie przedmuchuje ruszta.

Są coraz lepsi w wymyślaniu teorii :).

Po moim telefonie do Sas'a powiedzieli, że jeżeli mnie nie ma przy piecu to, żeby żona zadzwoniła i takie ustawienia polecił zrobić serwisant. Czyli w odpowiedzi na błąd czujnika, został on wyłączony. Nie wiem co ma na celu zwiększenie podsypu, skoro piec się rozpalał.1591297a32d580d37aca9cb970a725a7.jpg

@Kazio321 czytałem Twoje wpisy na temat zmiany parametrów czujnika ognia przy rozpalaniu, ale uznałem że skoro nie ma problemów rozpalaniem to nie będę zmieniał (tylko gdy nie jest czyszczony dłuższy czas to zdarzało się, że nie rozpalił).

Standardowe podejście serwisu. :(

Sprawdź jakie są odczyty czujnika.