Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Pawel24ng

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj sprawdziłem ustawienie zaworu 4d z siłownikiem. z mojego punktu widzenia hydraulik nie założył go poprawnie, jakoś to działa od 3 lat, ale teraz w sytuacji gdzie czasami zawór nie nadąża ze zbiciem temp. na instalacje, czego efektem jest skakanie temp. zaworu w stosunku do zadanej, zastanawiam sie, czy to na pewno był zamierzony efekt hydraulika czy jednak zjadła go rutyna, bo wg mnie ustawił go jak 3d. wrzucam mój schemat i schemat z instrukcji afriso.

image.png.dae013ef85b077048b0c51c190feb980.pngimage.png.a13264bdd4ae4034e1d77622d47742a4.png

Edytowane przez Andy1111

Jakbyś mógł jeszcze wskazać błąd ustawienia na tych rysunkach bo oba te rysunki są poprawne i niczym się nie różnią.

Weź ty kolego zdejmij siłownik zrób zdjęcia siłownika i swojej instalacji opisz która rura jest od czego, bo twoje domysły niczego w tej instalacji nie poprawią gdyby twój instalator podłączył ten zawór 4d jak 3D to jedno z wyjść musiało by być zaślepione, a całość wtedy nie działa by nawet jednej godziny a nie 3 lata

Edytowane przez Darekgra

@Darekgra co tak ostro z rana? Facet ma jakieś domysły (nie jest pewny) wiec pisze na forum zeby mu wyjaśnić sprawę;) 

33 minuty temu, Darekgra napisał:

oba te rysunki są poprawne i niczym się nie różnią

ja sie nie różnią? spojrzałeś na ustawienie trzpienia na zaworze z lewej i tarczy z tym co jest po prawej?

tak kolego spojrzałem, oba te ustawienia są poprawne i zależą od stopnia otwarcia i zamknięcia zaworu. Ten trzpień obraca się cały czas. oba te schematy w stu procentach są poprawne i ustawienie przesłony poprawnie odzwierciedla ustawienie pokrętła.

nie wiesz jak ten zawór działa więc się nie domyśl i są na YouTubie filmiki jak na tym forum kupa tematów które obrazują i pokazują jak ten zawór działa i na jakiej zasadzie.

Edytowane przez Darekgra

na zdjęciu zawór jest zamknięty. czy skala w związku z tym nie powinna być na 5? i bez nerwów, bo tu wszyscy chcą sie czegoś nauczyć, lub  potwierdzić swoje wątpliwości :)

IMG_20201029_171040[1].jpg

Nie, na 5 to masz 50% otwarcia zaworu . Ściągnij zawor i zrob zdj trzpienia 

Edytowane przez Kazio321

3 minuty temu, Darekgra napisał:

tak kolego spojrzałem informuję cię że oba te ustawienia są poprawne i zależą od stopnia otwarcia i zamknięcia zaworu. Ten trzpień obraca się cały czas.

nie wiesz jak ten zawór działa więc się nie domyśl i są na YouTubie filmiki jak na tym forum kupa tematów które obrazują i pokazują jak ten zawór działa i na jakiej zasadzie.

nie spodziewałem sie takiej riposty :) aż takim laikiem nie jestem, byłem 3 lata temu :)

ustawienie z twojego zdjęcia pokazuje poprawnie zamknięty zawór przy zaworze zamkniętym powinno wskazywać zero przy zaworze maksymalnie otwartym powinno wskazywać 10 gdy jest 5 to zawór jest otwarty w 50% czyli rozdzielenie gorącej wody z zasilania jest pół na pół 50% na obiad grzewczy i 50% na powrót do kotła.

Weź jeszcze zdejmij ten siłownik przy takim ustawieniu siłownika czyli zamkniętym i wstaw zdjęcie samego zaworu. Wtedy będziemy mieli pewność czy przesłana jest ustawiona prawidłowo.

• Lubię to 1

3 minuty temu, Andy1111 napisał:

aż takim laikiem nie jestem, byłem 3 lata temu :)

Sorki za uniesienie, ale chyba nic się nie zmieniło od 3 lat, skoro takie domysły o zamknięciu zaworu i skali na 5.

część frezowane jest na wprost tej górnej śruby, jeśli nie widać tego ze zdjęcia. a według mnie powinna być w osi z wyjściem na instalację. mam rację?

IMG_20201029_171145[1].jpg

Edytowane przez Andy1111
  • Lubię to 1

Zawór i silownik masz poprawnie zamontowany.

Przyczyny trzeba szukać gdzie indziej.

Obserwuj siłownik może jest zepsuty i kręci cały czas, albo kable zasilające gdzieś się poluzowały lub zaśniedziałe i nie dostaje odpowiednio napięcia.

1 minutę temu, Andy1111 napisał:

czyli ta część frezowana nie powinna być w pionie?

Nie 

4 minuty temu, Darekgra napisał:

Obserwuj siłownik może jest zepsuty i kręci cały czas, albo kable zasilające gdzieś się poluzowały lub zaśniedziałe i nie dostaje odpowiednio napięcia.

co do pracy siłownika to nie mam zastrzeżeń, tylko denerwuje mnie sytuacja, że nie nadąża z ustalaniem temp. na zaworze i przebija zadaną 

mówisz, że jest OK, to pewnie wiesz co mówisz :) ale wrzucam poniżej instrukcję z montażu afriso i tu jednak ustawiają pionowo. głupi jestem jak but szwejka

image.png.6cc1d335a8b80dbe4e20fe80a900d5cb.png

Pewnie kolego Andy ta podłogówka nie pracuje cały czas ( jest ciepło) i zawór ma dylematy co chronić jak już wszystko ruszy.

Z jednej strony ma chronić powrót ale też ma utrzymać zadaną na zasilaniu CO , jak ma to zrobić skutecznie gdy zalewa go zimny powrót ? Siłownik wachluje raz w prawo raz w lewo aż do ustabilizowania się instalacji  

kocioł pracuje w trybie pompy równolegle. fakt, teraz zbyt często sie nie załącza, ale sytuacja zaczęła sie pod koniec zeszłego sezonu, więc coś jest na rzeczy

dobra, kończę temat, najważniejsze już sie dowiedziałem, dzięki Panowie, miłego i zdrówka

Andy wstawiasz te poglądowe rysunki gdzie zawór jest ustawiony na 50%, może przestaw siłownik w tryb manualny przekręć go na 5 czyli połowa skali i zdejmij ten siłownik , a potem porównaj z fotką którą wstawiłeś.

Tak jak piszą koledzy zawór masz zamontowany prawidłowo a przyczyna to niewydolność instalacji albo błędne ustawienia przez użytkownika 

wszystko jasne, dzięki za poświęcony czas - ostatnio mam bóle głowy, być może to powoduje, że głowa nie pracuje jak powinna :-)