Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa, u mnie żeby osiągnąć jasny, długi płomień to musze dać dmuchawe tylko na 4%, jak dam 18% lub więcej to wychodzi trochę za palnik, więc nie wiem czy mam z dmuchawa coś nie tak czy jest  inna przyczyna. 

Opublikowano

@lisek311 Nie kopci się :) ustawione zgodnie z postem:

Opublikowano

Czujnik temperatury zewnętrznej pozwala automatyce pieca zmieniać nastawy zaworów mieszających (z siłownikiem)  zgodnie z ustawioną przez użytkownika krzywą grzewczą. Jeżeli takich zaworów niem to pozostaje jedynie funkcja informacyjna o temp. zewnętrznej.

Opublikowano

@Bafi1234Odnośnie zaworu to nie masz może ustawione gdzieś w menu zawór obniżenie temperatury o 20st przy dogrzaniu domu? Menu instalatora -> Ustawienia zaworów -> regulator pokojowy -> obniżenie pokojówki

Mogło się to przełączyć przy ustawieniu pracy bez pid.

Opublikowano

Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć od czego są te dolne małe drzwiczki na śrubę przy popielniku i kiedy powinno się je otwierać, już mnie to trochę denerwuje:(

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cześć, z togo co ja się zorientowałem to te dolne drzwiczki przewdziane są do miarkownika ciągu. Czasem jednak serwis sasa kaze je odkręcić na około 1 cm jak sa problemy z paleniem. Ja odkrecalem jak miałem slaby jakosciowo pellet na próbę.

Opublikowano

Ok to już coś więcej wiem dzięki

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja u siebie posiadam kocioł SAS Slim z możliwością palenia drewnem na ruszcie awaryjnym. Wtedy wyłącza się całą automatykę i uchyla tą klapkę wedle uznania :)

Podczas pracy z automatyką w mojej instrukcji zalecają zamknięcie tej klapki. 

Opublikowano

Witam kolegów.
A co do tej temperatury zewnętrznej, to po podłączeniu czujnika nie pokazuje mi takiego parametru. Trzeba go gdzieś włączyć, aktywować? Tech 550zPid.
Pozdrawiam

Opublikowano
20 godzin temu, Dzi4d3k napisał:

@lisek311 Nie kopci się :) ustawione zgodnie z postem:

To  jakie masz teraz ustawienia podawania,przerwy i wentylacji przy manualu i jak pracuje a nie w podtrzymaniu?

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem bardzo dobry pellet to olczyk praktycznie popiołu brak ma jeden  minus - cenę . Teraz palę pelletem praktycznie najtańszym. Dobrze się pali ale popiołu więcej. 

Czyli ten test z wodą co ma pokazać? 

Edytowane przez Pabloxx
Opublikowano (edytowane)

59 minut temu, lisek311 napisał:

To  jakie masz teraz ustawienia podawania,przerwy i wentylacji przy manualu i jak pracuje a nie w podtrzymaniu?

...a takie... :)

i pracuje... pali się i podtrzymuje ;)

Edytowane przez Dzi4d3k
Opublikowano

A czy zdarzyło się tak, że pellet nie przeszedł wodnej próby a palił się dobrze?  Wydaje mi się że  do każdego pellet trzeba małe korekty powprowadzać i będzie się palił 

Opublikowano
Teraz, Dzi4d3k napisał:

...a takie... :)

U mnie nie kopci w czopuchu przy wentylacji 28 a u ciebie nisko nie sprawdzasz w czy jest biały dym?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Pabloxx napisał:

A czy zdarzyło się tak, że pellet nie przeszedł wodnej próby a palił się dobrze?  Wydaje mi się że  do każdego pellet trzeba małe korekty powprowadzać i będzie się palił 

Zaciekawiło mnie czego dodali że ma taki brązowy kolor mam podejrzenie ze dodali korę a z tego dużo ciepła nie będzie lub jakiś torf.

Edytowane przez lisek311
Opublikowano (edytowane)

Jakie macie obroty docelowe na ekranie testowym a jakie są aktualne wskazania u mnie jest 864 aktualnie a docelowe 564 jak top jest u was?

Temp ognia. jaką wartość maksymalnie dobija?

Dzi4d3k jakie masz ustawienie max temp spalin. Bo widzę że ma to też wpływ na obroty wentylatora i jak wysoko spaliny u ciebie dochodzą?

Edytowane przez lisek311
Opublikowano (edytowane)

No Panowie od dziś ruszam w nową przygodę :) Praca bezPID, ustawienia jak wyżej, no i obserwujemy :)

No i oczywiście klapka na dole zamknięta.

Edytowane przez breaku