Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzony Eko-Groszek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z retopala nie ma pylku tylko lekki zuzel ale spala sie bardzo latwo nawet dla poczatkujacego palacza.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przyszedł do mnie dzisiaj retopal z pgg i o dziwo ę jest suchy pierwszy raz zamówiłem zobaczymy.

Jak sie pali ten retopal?

Dzwoniłem do sklepu internetowego PGG i pani mi powiedziała ze tona tego 890 w workach 25kg i ,ze za bardzo to on suchy nie jest...

Opublikowano

Panowie, na dniach po raz pierwszy chcę zamówić ekogroszek z PGG ale mam wątpliwości co do szybkiego zrealizowania zamówienia. Generalnie została mi połowa zasobnika ekogroszku i nie wiem czy ten zamówiony z PGG zdąży "dojść"

Jak u was z szybkością zrealizowania zamówienia ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jaki ekogroszek polecilibyście do pieca z retortą (14kw- per eko)? Jestem od niedawna posiadaczem domu o powierzchni grzewczej 100 m2, dotychczas grzałem jak poprzedni właściciel pelletem i powiem szczerze, że pięknie się wypala i nie ma żadnych problemów, ale obawiam się, że gdy przyjdą większe mrozy to pellet może mi "topnieć w oczach" ;)  . Przejrzałem forum i doczytałem, że do retorty (stała) lepiej kupić określony ekogroszek, tym bardziej do pieca o małej mocy. Czytałem o ekogroszkach Jaret plus, ekoret.Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, linki.

Opublikowano

Tylko nie JaretPlus :)

Opublikowano (edytowane)

Ok, a jakieś sugestie? Wcześniej mieszkałem w bloku, tak więc jestem zielony w tym temacie, ale szybko się uczę ;)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jeszcze niedawno w ciemno poleciłbym Retopal ale ostatnio paru kolegów na forum miało jakieś problemy, może się popsuł?

Szukałbym np Skarbka Piekary 26Mj i zwykłego Jareta 22Mj (nie J. Plus!).

Jeden na cieplejsze dni drugi na mroźniejsze. A gdyby jeden był za słaby a drugi za mocny to zawsze możesz je zmieszać.

Jeśli palisz pierwszy rok i masz stałą retortę to odpuść sobie na razie węgle typ 32.x.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, dzięki za pomoc, możesz mi tylko jeszcze uświadomić co to znaczy węgiel typu 32.x. ?

Edytowane przez kubryn
Opublikowano (edytowane)

Za Zawijanem:

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/klasyfikacja-wegli/

I jeszcze to:

http://czysteogrzewanie.pl/opal/katalog-polskiego-wegla/

Ten ostatni link może zawierać dane nieaktualne ale warto looknąć.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Dzięki :)

Opublikowano

W sierpniu wziąłem miał z PGG w Big Bagu. Cena 620zl/ obecnie 660. Frakcja bardziej 0-10 bardzo mało frakcji 10-20. Po drugie wilgotny co przy drobnej frakcji powodowało problemy ze spalaniem (zawieszenie się w zasobniku i problemy z przebiciem się żaru). Dopiero lekkie suszenie załatwiło sprawę. Kaloryczność/cena OK. W grudniu zamówiłem Retopal w Big Bagu. Cena 820. Suchy. Frakcja OK. Jeszcze nie palę. Kończę miał.

Opublikowano

JAS FBG

Opublikowano

A coś takiego jak Czarny Jan? Doczytałem na forum jeden temat, ale w sumie konkretów żadnych nie było. Mam tu w okolicy coś takiego, pod kątem właściwości fizykochemicznych przedstawia się całkiem dobrze. Będę chciał wziąć na próbę z 250 kg tego Skarbek i 250 kg tego Czarnego Jana

Opublikowano

Zeby tylko komuś do głowy nie wpadł pomysł kupienia miału sianego w karenie-dramat to mało powiedziane.To zupełnie inny opał niż w ubiegłym roku

Opublikowano (edytowane)

A co składa się na ten dramat ? Ktoś na forum pisał że Karena ma drogo bo wyrobiła sobie markę

sprawdzonym opałem. Ja zakupiłem coś podobnego w innej firmie, gdzie taki towar nazwali "kruszony węgiel"

Gdyby nie woda w towarze bym sobie nie narzekał, ładnie się spala i niewiele więcej niż grochu schodzi.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

W ubiegłym roku kupiłam na próbę 3 tony sianego po uprzednim sprawdzeniu paczki testowej.Paliło się super bez spieków bez sadzy a moc siany miał większą niż ekogroszek  rubin z bartexu i ekobran.W tym roku zamówiłam 10 t.Przyszły po wielu problemach 2 dostawy po 5 ton. Że mokre-trudno -rozsypane by przeschły ale to zupełnie inny towar-mimo zapewnień mego sprzedawcy że jest dokładnie taki sam.Pojawiły się latem negatywy na muratorze i chciałam odwołać zamówienie ale gwarantowano mi jakość z ubiegłego roku.Opał jest na całą zimę więc i obawy były.Człowiek stary i głupi.Mierzy ludzi swoją miarą..Zaufałam sprzedawcy w zapewnienia i teraz mam za swoje.Negatywy okazały się potwierdzone-to nie sam żwir z ubiegłego roku tylko żwir z pyłem który fruwa po palniku i zapycha dysze nadmuchu.Jak dasz mały nadmuch -nie przebije się jak większy to spieka.Wszedł na palnik po miale z PGG i spalanie wzrosło i to znacznie.A większy dramat czeka mnie przy paleniu drugą dostawą bo w niej jest jeszcze więcej tego pyłu.Złozyłam reklamację i co...olewano mnie przez miesiąc i nawet tel już nie odbierali.Napisałam wreszcie przez fb -tu trwała wymiana zdań na temat ich opału-uznano mnie za wyłudzacza.Stwierdzono że są sami zadowoleni klienci a tylko ja jedna składam reklamację i narzekam.

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie ma pozytywnych opinii o nim

Edytowane przez Ryszard