Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obudowa jest na tyle szczelna że deszcz nic jej nie zrobi, montuj na zewnątrz a najwyżej osłon przed działaniem promieni słonecznych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam z racji że już Cieplutko. Co zmienić w ustawieniach kotła aby odpalał się jak mu sterownik pokojowy da sygnał ? Teraz sterownik steruje mieszaczem a kocioł odpala się od histerezy. A mam  ustawione 25 stopni histerezę .Mimo że w domu ciepło i sterownik nie daje sygnału to kocioł się odpali jak temp na kotle spadnie o te 25 stopni.Co zmienić aby odpalił się dopiero jak spadnie temp.w domu.?

Opublikowano

Ustawienia serwisowe- menu serwisowe-ustawienia kotła-wybór termostatu. I tutaj ustawiasz swój termostat. Wtedy kocioł odpali od sygnału z termostatu i wygasi po osiągnięciu temperatury.

Opublikowano

Właśnie tak mam i odpala od histerezy kotła a nie od termostatuScreenshot_20230324-131816.thumb.png.7552f2d3097b54bf9d948c4080101bd8.png

Opublikowano

A u Ciebie jest Funkcja termostatu  wyłącz palnik a u mnie pompę .To może jeszcze to zmienię.

Opublikowano
3 godziny temu, PINIOJ napisał(a):

A u Ciebie jest Funkcja termostatu  wyłącz palnik a u mnie pompę .To może jeszcze to zmienię.

Tak to zmień , jak masz wyłącz pompę to kocioł będzie się odpalał od histerezy dogrzewając samego siebie .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Lipa Panowie. Mimo zmian kocioł nadal odpala od histerezy. Temp. w domu nie spadła do zadanej histerezy termostatu a kocioł się odpalił.

Screenshot_20230325-190022.png

Screenshot_20230325-185955.png

Opublikowano

@PINIOJ a co to jest za parametr stop od instalacji hydraulicznej ?

• Lubię to 1
Opublikowano

? Nie wiem za bardzo może to wyłączyć ? 

Screenshot_20230325-200544.png

Opublikowano

Ja tego nie mam , może zobacz do instrukcji co to daje ? 

A pompę mieszacza posiadasz?

Opublikowano

Pompę mieszacza ? Mam dwie pompy od CO i CWU

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.03.2023 o 17:43, PINIOJ napisał(a):

Witam z racji że już Cieplutko. Co zmienić w ustawieniach kotła aby odpalał się jak mu sterownik pokojowy da sygnał ? Teraz sterownik steruje mieszaczem a kocioł odpala się od histerezy. A mam  ustawione 25 stopni histerezę .Mimo że w domu ciepło i sterownik nie daje sygnału to kocioł się odpali jak temp na kotle spadnie o te 25 stopni.Co zmienić aby odpalił się dopiero jak spadnie temp.w domu.?

Bo przydał by ci się jeszcze czujnik temperatury zewnętrznej. Ustawiasz wtedy tryb lato/zima. W trybie lato kocioł nie odpali się (gdy temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej zadanej wogole - nawet jak spadnie temp. w domu) odpala tylko gdy spadnie temp CWU, w trybie zima kocioł stara się utrzymać temperaturę kotła w okolicy zadanej temperatury i nawet jak nie grzeje pomieszczeń to jak spadnie poniżej temperatury zadanej minus histereza to znów się odpali żeby się zagrzać. 

Przy takiej pogodzie jak teraz była (temp powyżej 15st i słońce) u mnie powyżej 12 stopni przełącza się kocioł na tryb lato i stoi praktycznie cały dzień, odpala się wieczorem i w nocy gdy spada temperatura zewnętrzna (poniżej 12 stopni) i dogrzewa dom.

Chyba najprostsze rozwiązanie.

Edytowane przez olekjaw
Błędy
Opublikowano
11 godzin temu, PINIOJ napisał(a):

Pompę mieszacza ? Mam dwie pompy od CO i CWU

A bo ty masz na 4d , a pompę na co masz podłączoną do zacisku pompy kotłowej czy mieszacza ? 

Z tego co tam pisze to parametr stop od instalacji hydraulicznej jeśli jest włączony to wyłączy ci kocioł z chwilą osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu oraz cwu mimo że kocioł nie osiągnął swojej temperatury zadanej , jeśli ten parametr  będzie wyłączony to kocioł będzie pracował dalej do osiągnięcia swojej temperatury zadanej i dopiero wówczas się wyłączy .

Masz tam u ciebie jeszcze parametr wyłącz pompę i palnik , tak czy siak powinno Ci wyłączać kocioł od termostatu i od niego odpalać , pamiętaj że kocioł odpali się również jeśli zajdzie potrzeba doładowania cwu mimo że dom będzie dogrzany , dlatego jak wyłączysz pompę i palnik od termostatu to mimo że kocioł będzie grzał cwu , nawet w trybie zima to na co nie powinno pójść ciepło , chyba że instalacja nie właściwie wykonana.

Opublikowano (edytowane)

Tak mam 4d a pompa normalnie podłączona pod mieszacz . Mam też ten czujnik pogodowy ale ustawiony na ZIMA  . Przestawić na AUTOMAT ? Nie mam pojęcia co jeszcze spróbować . Odpala cały czas od histerezy pieca

A przypadkiem w Ustawieniach serwisowych -Ustawienia Palnika-Praca-Tryb termostat nie powinien być Włączony . Ja mam OFF czyli wyłączony. 

Spróbuje tego - włączę ten Tryb termostat 

Chyba strzał w dziesiątkę. Na razie temp na kotle spadła niżej histerezy i nie załączył się piec bo w domu jeszcze ciepło. 

Edytowane przez PINIOJ
Opublikowano

A czy wybór termostatu  ecoster  T 1 masz potwierdzony również w termostacie pokojowym ? 

Może Ci się wyłączyło przez przypadek .

Obawiam się że ten tryb termostat to nie to 

Opublikowano

Ustawienia serwisowe -Ustawienia Palnika-Praca-Tryb termostat   Zmieniłem na On i jak na razie na kotle spadła temp już o 5st poniżej histerezy i kocioł nie odpalił się jeszcze . Zobaczę czy jak w domu spadnie do zadanej histerezy pokojowej to czy się odpali

Opublikowano

Przy tym trybie temperatura kotła jest ignorowana , palnik działa z pełną mocą bez modulacji aż do rozwarcia styków termostatu 28 29 ,wiec możesz kocioł przegrzać , ten tryb służy np jak byś grzał tym palnikiem  jakiś piec w piekarni czy coś w tym stylu .

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

OK to wyłączę to z powrotem DZIĘKI . Ale bym narobił . Zmieniłem to i od razu się rozpala mimo osiągniętej temp w domu ???

Co do twojej sugestii odnośnie czy mam potwierdzone w termostacie pokojowym lub się rozregulowało .To mogę dopiero za tydzień sprawdzić Ja kontroluje ten piec przez Econet on jest u rodziców . Z racji wieku Oni nic nie ruszają przy piecu być może cos przestawili w pokojowym termostacie.

Opublikowano

Gdyby działało to od termostatu to nawet jak kocioł by się sam dogrzewał to pompa mieszacza czy kotła przy parametrze wyłącz pompę od termostatu powinna się wyłączyć i nie powinno dogrzewać co .

Chyba że masz sterowanie pogodowe mieszaczem włączone .

Opublikowano

Tak właśnie teraz zmieniłem na "wyłącz pompę od termostatu " aby sprawdzić czy działa termostat i wyłączy pompę bo cały czas miałem obniżenie o 10 st. po osiągnieciu temp w pomieszczeniu i zadziałało . Czyli termostat jest połączony nic się nie wyłączyło przez przypadek bo mieszacz zareagował na zmianę .

Sterowanie pogodowe mam wyłączone

A czy jest jeszcze taka możliwość ,że kocioł mimo temp osiągniętej w domu, odpalał się bo CWU nie miała osiągniętej temp. zadanej . Teraz jak zmieniłem wyłącz pompę od termostatu to pompa CWU cały czas działa aż osiągnie zadaną.  CWU mam ustawioną bez priorytetu ,może jak dogrzeje wodę CWU a w domu będzie ciepło to nie odpali się kocioł

Po prostu chyba odpalał się bo dostawał sygnał od CWU a nie od termostatu pokojowego bo tam temp była ok a woda użytkowa była za zimna i dawało sygnał do odpalenia 

Opublikowano

Na cwu zawsze się musi odpalić ,bez względu czy pomieszczenie dogrzane czy nie , natomiast przy wyłączonej pompie od termostatu kocioł będzie się odpalał jak ostygnie o histerezę , a pompy stop jak będzie wszystko dogrzane .

Przy opcji wyłącz palnik od termostatu kocioł musi się wygasić i nie odpali się do póty temperatura w pomieszczeniu lub zasobniku CwU nie spadnie o histerezę .

• Przydało się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam problem z podanikiem nr 2 w swoim kotle na pellet - kipi 20kw. Podajnik nr 2 podczas pracy wydaje dziwne dźwięki  "rzęzi, skrzypi" i nie wiem czy już się kończy bo w podajniku nr 1 wszystko ok. Szukałem podobnego tematu ale nic nie mogę konkretnego znaleźć. Może ktoś miał podobny problem ? Pozdrawiam