Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Matusz napisał:

@pingus21

A masz może jakieś dodatkowe namiary na gościa? 

PelletGliwice.pl

@robin60 mi nie chodziło o reklamę  czyli ta kopułka ma wystawać poza tą mufkę   w instrukcji montażu tej sondy widać na rysunku ze jest schowana sonda w w tulei tylko nie pisze ile schowana dziś jak piec się włączył byłem  w garażu i patrzyłem jak się piec zachowuje po wprowadzeniu ustawień podanych od pana piec nie przekroczył 165 stopni   ale to było pod koniec pracy pieca jak piec już wyrównał temp pieca i ciągną dalej mam wł. ochronę 4d pieca ustawioną na 47 st.c. i histerezę 5 st.c. przez co zawory 4d które sterują temp na grzejniki z temp ustawioną na 44 st.c chodzą góra duł po pewnym czasie się to wyrównuje i w tedy temp spalin doszła 165 st.c ustawiony tlen przy 17kw 8,9% a pod koniec oscylował miedzy 8,2% a 9,2% przy maks 90% nadmuchu ogulnie od wł pieca  do momentu jak piec z pracy przeszedł w wygaszanie piec  chodził niecałe 59 min skrócę tą mówkę i zrobię jeszcze raz kalibrację dziękuje za pomoc 

Wyłącz ochronę powrotu 4D gdyż masz większe spalanie paliwa. Jeśli zawór jest zamontowany prawidłowo to kocioł tylko na krótko dostanie zimnym powrotem , ale tego bym się nie obawiał. Kocioł w pierwszej kolejności dba o siebie a jak ustabilizuje już powrót dopiero zawór puszcza na grzejniki. To tak w skrócie.

Temp. spalin bardzo wysoka musisz ją obniżyć do poziomu max 125 st. Spalanie powinno też spaść  znacznie. (jakieś zawirowywacze).

Jeżeli wartość % nadmuchu sięga 90 to znaczy , że kocioł ciągnie lewe powietrze i sonda stara się to zniwelować stąd takie wartości osiąga. Śmie twierdzić , że przez tak wysoki % nadmuchu część pelletu jest wydmuchiwana, i dopala się w popielniku gdzie powinna w palniku też masz przez to stratę. Uszczelnij palnik wokół komory nadmuchowej po jej zewnętrznej części , oraz wszelkiego rodzaju wyczystki i drzwiczki. Powinno pomóc.

A najlepiej jak masz inne pytania i wątpliwości to dzwoń w porze dziennej, postaram Ci się pomóc. Pomału już to pisanie mnie zniechęca.

@robin60zawirowacz jest oryginalnie  w  piecu zamontowany w rurze w samym już czopuchu/ wymienniku dodatkowo są załamania z blach w piecu zdejmę palnik i potraktuje go silikonem do 300 stopni tam gdzie jest otwór na styku z palnikiem ale innych nie szczelności nie widzę a druga sprawa zmieniłem parametr w ust serwisowych sondy z 20% tolerancji nadmuchu na 50% i przez to went. dochodzi do 90% bez sondy nie mogłem ustawić większych obrotów wentylatora  niż 45% muszę jeszcze pomyśleć nad regulatorem ciągu kominowego ale sprawdzę czy to pomoże jak otworze wyczystkę na kilka mm i zobaczę jak z temp. spalin będzie dziś niedziela to nie będę zawracał głowy telefonami dziękuje i pozdrawiam dam znać czy te operacje coś pomogły  

Witam, uzytkuje 3mc kociol Lumo Bio Max z Kipi 15KW.

Dom 120m ocieplony styro 25cm

Od poczatku kociol osiagal max temp wody CO w okolicach 44-46'C (temperatury zadanej dla kotla jak i dla CO nigdy nie osiagal) nie przeszkadzalo to do teraz jak spadla temp otoczenia. Brakuje juz pomyslow kociol wyczyszczony, wsad w kominie z kwasowki czysty, kociol chodzi non stop na maxa 15kw!

Bojler odlaczony, brak bufora, posiadam zawod 4D z silownikiem, 10 grzejnikow purmo, pellet dobry sprawdzany na innym i to samo.

Instalacja wyglada podobnie jak na schemacie 

20201129_141305.jpg

20201129_141330.jpg

20201129_141343.jpg

20201129_141354 (1).jpg

6613f1bab39e921ce6c8f021efa133ae.jpg

Edytowane przez elesgi

@elesgi a masz termostat pokojowy jezeli masz to moze w domu jest osiagnieta temperatura zadana i przez to piec nie osiaga wiekszej temperatury sprubuj obnizyc temperature zadana mieszacza i zobacz jak sie piec zachowuje

Weź zawór 4D na 5 na początek, bo masz na 10 jak dobrze widzę.
Witamy w gronie poszukujących złotego Graala

@elesgi zaopatrz się w ten czujnik powrotu będziesz mógł obserwować jaka jest temp powrotu ewentualnie ustawić tak żeby automatycznie to robił 

• Lubię to 1

No jak masz zadana kotła 48, sorry, 53 to tak będzie do wiosny.

Na schemacie, który sam wstawiles masz sugerowane temperatury.
Daj temp kotła na 65-70 a powrót sam podejdzie pod 50 i w górę. I daj mu się rozpędzic na tym zaworze przymkniętymi na 4-5.
Masz zawór z siłownikiem, to sam Ci będzie regulował. Kup ten czujnik.

No tak, ale zawór miałeś pewnie otwarty na sztywno na 10. U mnie z siłownikiem chodzi od 2 do 6 teraz, zadana ok. 38 stopni.
Luknij jak u mnie to pracuje. Mam ochronę powrotu na 42 stopnie i dotąd kręci, aż ja utrzyma. Potem powrót szybko idzie w górę.

Przy pelecie czujnik powrotu konieczny. Teraz nawet nie wiadomo ile rzeczywiście wraca z instalacji.
Przy 10 grzejnikach Purmo i 25 cm izolacji powinieneś mieć migiem 23 stopnie w chacie, szczególnie z tym kotłem.

• Lubię to 1

@elesgi kup ten czujnik albo go załóż jak @papen76 radzi ja go mam w palniku kipi 5-20kw ze sterownikiem ecomax850p2-c i mi na początku jak się piec włączy to sterownik sam reguluje temperaturę powrotu o ustawioną histerezę powrotu piec się w końcu rozkręca do zadanej o ile wcześniej go panel pokojowy nie wyłączy ale ostatnio dochodzi mi do 71 stopni zanim temperatura w pokoju osiągnie zadana a mam 21,8 st.c zadana z histerezą 1 st.c ale to indywidualna sprawa 

Edytowane przez olo231
  • Lubię to 1

@elesgi u mnie bylo tak ze dostalem w komplecie czujnik do powrotu ale nie wiem jak u ciebie jest

Edytowane przez olo231

Instalator zapomniał zamówić, bo w standardzie dają chyba tylko czujnik temperatury kotła. I może CWU, ale nie pamiętam. Tak patrzę, że około 50 Zeta teraz kosztuje. Wołaj gościa, niech to montuje, łaski nie robi. Jak wstawił zawór z siłownikiem, to gdzie sterowanie do niego? Ech...

@elesgi

Prześlij mi na priv foty ustawień albo wrzuć tutaj. Tak jak pisałeś mi na priv robił nam to ten sam instalator, te same podzespoły poza pompami, więc mysle że będę wstanie Ci to ogarnąć. Ja już doszedlem do moich ustawień, chociaż spalanie na poziomie 24-26kg doba, w sumie to dobry wynik na mój dom.

Co do czujnika to instalator go nie daje, jeśli go nie zamówiłeś.

Edytowane przez Matusz
  • Lubię to 1

@robin60 uszczelniłem palnik skróciłem tą mufkę zrobiłem kalibracje i nic to nie zmieniło wydaje mi się że to   nie jest problem lewego powietrza bo by było go za dużo i sterownik zwalniałby obroty wentylatora a nie dawał je na maksa jak otworzyłem drzwiczki do awaryjnego paleniska miedzy czopuchem a palnikiem to zawartość tlenu zaczęła od razu lecieć do góry mam rurę doprowadzającą powietrze w pobliże palnika doprowadzoną może za mały jest ciąg z tej rury, rura ma fi 160 i jest z tej samej strony co czujnik pogodowy zamontowany 

Edytowane przez olo231

@elesgi

Poszło priv.

Być może masz niskie histereze kotła i niechęć dobić, znam tych serwisantów (prawdopodobnie był Pan M i P)

Więc Histereze możesz mieć zle ustawioną do tej Tem zadanej.

Odpisz na priv to porównam z moimi. Obecnie palnik ustawiłem na 15kw i smiga jak ta lala.

O, to bardzo się cieszymy

@papen76 ja też.

Dużo mi użytkownikow tego forum pomogło.  Przeprowadziłem analizę z econet wraz z waszymi popowiedziami i doszedlem do parametrów.

Dziś spróbuję jeszcze włączyć opcję by kocioł wygasił się między 00- 03. Może tu uda mi się zyskać jakieś 2 kila pelletu, a jak nie to się pogodziłem z moim spalaniem

Powiem Ci, że co zaoszczędzisz przez te trzy godziny w nocy, dołożysz przed południem do odgrzania domu. Masz "grubą" instalację, która ciężko rozpędzić. Ja niedługo przejdę też na stałą temperaturę, pisze właśnie o zaworze 4D a potem wezmę się za obniżenie nocne.

@robin60 chyba wiem dlaczego on tak pracował jak kupiłem pellet w tym roku tj sylvan 6mm2 ma certyfikaty w zbiorniku miałem jeszcze 1/3 pojemności zbiornika więc zasypałem do pełna i zrobiłem test wydajności podajnika czas testu ustawiłem na 10 min powtórzyłem test 3 razy i wyniki zsumowałem i podzieliłem przez ilość wykonanych testów czyli podzieliłem przez 3 wynik który wyszedł czyli 2.650 wpisałem teraz powtórzyłem operacje i waga była około 300 gram większa 2,920, 2,925 , 2,910 średnio 2,918... nie wiem czemu tak wyszło ale wyszło może ten świeży kupowany we wrześniu ma więcej wilgoci ale wyszło na to ze dostawał za dużo paliwa i musiał jakoś to nadrobić dmuchawą zobaczę teraz jak się uruchomi czy będzie jakaś znacząca różnica a co do wyłączenia ochrony 4d to piec dłużej chodził temperatura na piecu spadła poniżej temperatury załączenia pompy i w efekcie sterownik wyłączył pompy także zostawię ochronę boczną włączoną zmniejszyłem jedynie histerezę powrotu na 2 st.c

Edytowane przez olo231