Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tedi90 -  w sumie niezły pomysł

Opublikowano

Heh w niektorych przypadkach po przesianiu 1/3- ą trzeba by dać do ponownego sprasowania. U gościa pellet aż się swieci.

Opublikowano

Panowie czy ktoś może uaktualniał oprogramowanie ecoMAX850P1-C, i mógłby wrzucić zrzuty jak wygląda oprogramowanie po aktualizacji ?? 

Opublikowano

Panowie, duża jest zależność pomiędzy temperaturą spalin a "zabrudzeniem" kotła?

Opublikowano

Hoho, ja spaliłem pewnie z tonę bez czyszczenia. Więc pewnie wypadałoby to ogarnąć...

Opublikowano (edytowane)

Darek21 Ja kupiłem w MRÓWCE ale widzę że przepłaciłem i właśnie brak jakiejś szczotki https://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzatanie-i-pielegnacja-odziezy/odkurzanie/odkurzacze-kominkowe/odkurzacz-kominkowy-001746?gclid=Cj0KCQiAs9zSBRC5ARIsAFMtUXEyX0dohxuXxoYoItk14BCiHQ8Z_xx_W7-fGZ0KvVsieTt2eRlWVLcaArcmEALw_wcB

I niedawno w Biedronce jakiś przemysłowy był min. wodę zbierał lecz po rozmowach z "fachowcami" stwierdzili że przemysłowy nie nadaje się do popiołu i go zatrę.

Edytowane przez rzegus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Do popiołu z pelletu tylko odkurzacz 8ff25e43e7c1cbb294e6b74e6ba4693d.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

A gdyby tak dorzucić 10zl i wziąć wersję z dwoma filtrami? Zawsze to dodatkowa ochrona silnika. Ogólnie w tych tańszych wersjach zauważyłem, że użytkownicy narzekają na zbyt krótki wąż, małą moc ssącą i ewentualnie brak wąskiej końcówki.

Sprawdzałem wersje bez silnika, tj. podłączenie odbywa się przez tradycyjny odkurzacz, zdecydowanie nie polecam.

Opublikowano
papen76

właśnie podobnego mam i dokładnie jest jak

laptop napisał krótki wąż za szeroka końcówka - mam BUDERUSA i przydało by się tam między żeberka cieńszą rurkę wsadzić obecnie mam problem i z szczotką aby tam się dostać bo za sztywne, najlepsza była by chyba taka z miękkim włosiem może do butelek po mleku tylko te są trochę za małe albo jakaś taka do czyszczenia kurzu .  Mój odkurzacz za to na razie ciągnie nieźle.
Opublikowano

Wszystko się zgadza, też mam takie odczucia. Tylko, że to odkurzacz do KOMINKÓW za 89 zeta.

Mój kocioł to prosty gorniak z jedną półką. Czyszczę go druciana szczotka mniej więcej co dwa tygodnie. To co spadnie do popielnika (a dużo tego nie ma) wyciągam odkurzaczem i jest git. A co cztery, pięć dni czyszczę popielnik i do tego ta rura wystarcza.

Opublikowano
papen76 no to trochę tego czyszczenia zazdroszczę, mnie denerwuje ten pył który leży tam na żeberkach i nie mogę się do niego dostać. Odkurzacz przydał się jeszcze do wyczyszczenia rury kominowej łączącej piec z kominem długa na około 1.20 m tam mi się tego pyłu nazbierało dał rade. 

Temperatura spalin przy pełnej mocy kotła czasem 220 i przy małym wietrze 30% raczej za duża.

Mam pytanko czy Anemometr "be836" on pokazuje wiatr czy na PA ciśnienie w kotle da się to jakoś przeliczyć bo instrukcja od Kipi mówi że w kominie powinno być 10 PA

Opublikowano

Czyści się w miarę wygodnie, ale za to chyba za dużo leci mi w komin Pora zacząć szukać peleciaka... Poniżej przekrój mojego kociołka. 878b018c459f7e087e25fb0fc2cd8c12.jpg

Opublikowano

Panowie bez przesady żeby jeszcze przesiewać pellet :blink:

Zgadzam się Darek21 a wręcz to już paranoja. Nawet gdy przesiejemy to podajnik podając nowy pellet też potrafi go pokruszyć i dalej mamy kurz marnotrawstwo z tego kurzu i trocin też trochę kaloryczności jest.

Opublikowano

papen76 a w Twoim piecu da radę palić drewnem ? Bo jeśli tak i masz możliwość dostaw peleciaka a ten piec też zostaw. Mam dwa zawory do przełączenia i przełącznik temperatur kotła - dalej wszystkim steruje Plum . Mam ochotę to palę drewnem a jak jestem za leniwy to pelletem. Miało to chodzić w automacie że gdy wygasza się piec na opał stały to załącza się peleciak, niestety koszty termozaworów mnie przestraszyły może kiedyś.

Opublikowano

Myślałem o tym, ale trochę mało miejsca w piwnicy. Dom z tym kotłem kupiłem cztery lata temu, spaliłem w nim kupę drewna. Ale jak zacząłem dużo pracować poza domem, to wstawiłem palnik. Poprzedni właściciel nie potrafił w tym kotle palić i liczę, że muszę na przyszły rok i tak go wymienić. Będzie miał 10 lat.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, duża jest zależność pomiędzy temperaturą spalin a "zabrudzeniem" kotła?

A no jest. Co prawda ekogroch ale u mnie brudny wymiennik objawia się temperaturą ~180st

e26501d9a8dcb544gen.jpg

Po czyszczeniu 120-130st. Dzisiaj będę czyścił i jutro uzupełnię o screena. I to nie będzie dokładnie oskrobane bo się nie da. Dokładne wyczyszczenie ekogrocha tylko młotem udarowym :/.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

@rzegus ja mam taką szczotkę http://allegro.pl/szczotka-do-balonow-gasiora-butelek-mala-90-cm-i6465452022.html a do odkurzacz dokup rurkę do kabli fi 22 dotnij na długość kotła  i taśmą dopasuj do rury ssawnej odkurzacz, można na ciepło spłaszczyć końcówkę

Edytowane przez reded
Opublikowano

Ja odziedziczyłem po poprzednim właścicielu takie coś66dc33cf21a0f466bde3f53b57b6b162.jpg

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu