Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

aha, u mnie sama podłogówka, ja chciałbym zachować temperature 23-24 stopnie, teraz pale weglem i jak się przesadzi to i 27 stopni złapie,a to dla mnie już za dużo, wiec lepiej by było np 23stopnie ale cały czas

Opublikowano

To wszystko zależy jak długo dom utrzyma temperaturę pracując w cyklach , ale przy podłodze to aż się prosi o bufor.

Opublikowano

własnie ale miejsca brak

Opublikowano

U mnie ostatnia doba dla podłogówki wygląda tak. Kocioł odpala się i wygasza, stąd te fale. Przy stałej pracy wykres jest bardziej płaski. Zwróć uwagę na temperaturę na mieszaczu, w domu 22'.f8df34b3fd10efd6c4a9cbfc0263c396.jpg

Opublikowano

Papen a jak wyglada sprawa ze spalaniem? ile idzie tego towaru jak się pali w taki sposób?

Opublikowano

Powiem szczerze, nie liczyłem nigdy dobowego spalania. Przy moim gorniaku i za wielkim kominie od końca października do połowy maja szlo mi 4 do 4,5 tony pelletu no name (razem z CWU). Dom ok. 140 m2. U Ciebie jest o niebo lepszy wymiennik, więc już tu jesteś na plusie

Opublikowano

ok dzięki, to chyba nie mam się co zastanawiać nad przesiadką z wegla na pellet 

Opublikowano

Będziesz zadowolony. Ale jeśli mogę doradzić, bierz palnik 5-20. Lepiej radzi sobie z kiepskim pelletem. Po przejściu z węgla na pellet pomalowałem kotłownie na biało.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak wygląda u mnie palenie ciągłe i cykliczne , specjalnie zostawiłem temperaturę pokojową i zewnętrzną , ale jak temperatura spada to muszę jechać na ciągłym. Dom nie ocieplony ,ale już nie długo .

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2019-01-17 11_51_2019-01-18 11_51.png

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2019-01-18 19_51_2019-01-22 19_51 (1).png

Opublikowano
43 minuty temu, papen76 napisał:

Będziesz zadowolony. Ale jeśli mogę doradzić, bierz palnik 5-20. Lepiej radzi sobie z kiepskim pelletem. Po przejściu z węgla na pellet pomalowałem kotłownie na biało.

Potwierdza nigdy więcej  węgla. Palnik 5-20  850 ster

Opublikowano

Koledzy radzą  Ci brać palnik 5-20 Kw . Ja osobiście bym tego nie robił przy 90 m2 powierzchni domu. Tam 16  nie będzie miała wiele do roboty. Jak kupisz normalny pellet ale uprzednio go sprawdzisz , że jest OK to będziesz palić aż miło. A tak będziesz wiecznie kombinował z ograniczaniem mocy itp. Uważam , że nie warto.

Spytaj kolegi @Darek21 jak 16 pali pellet z płyty mdf za 650 zł który kupił to Ci powie sam.

Pzdr.

Opublikowano

Z całym szacunkiem, przy 90 M2 to i "szesnastkę" trzeba mocno ograniczyć, więc co za różnica? Osobiście poszedłbym w powietrzna pompę ciepła, ale to już duży wydatek...

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak wyłączyć monit ALARM  brak paliwa w zasobniku tak by znów po jego załadowaniu ustawić 100 %. 

Proszę o wskazówkę ponieważ nie widzę w ustawieniach jak to wyłączyć.

Sterownik 850 TOUCZ i panel TOUCZ

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)

w 350 po prostu zasypałem zasobnik i jak jest monit alarmu na ekranie to przy kliknięciu odrazu pyta czy ustawić na 100%, podejrzewam ze jest u ciebie podobnie tylko nie masz pokrętła.

Edytowane przez Joke00
Opublikowano (edytowane)

Przytrzymujesz pokrętło i zapyta czy ustawić 100%

Sorki tak się robi na zwykłym nie dotykowym. 

Edytowane przez misiek30
Opublikowano
2 godziny temu, szumik83 napisał:

ok dziękuje, a jak w moim przypadku lepiej palić? ciągle czy cyklicznie? jak by było najekonomiczniej z waszego punktu widzenia?

Ja mam 22,5 dzień 21,5 noc same kalafiory bez podłogówki mieszacz ręcznie ustawiony na 7 przy -9 i więcej jak - 5 i mniej to na 5 .Na piecu 66 modulowane FL i tak się pali nic więcej nie robię .Wcześniej mała modyfikacja FL po konsultacji na forum . Teraz jest u mnie -9 i spalanie około 35 na dobę no name  Dom jak w opisie . 

Opublikowano (edytowane)

chcesz wyłączyć aby nie pokazywał alarmu? to w ustawieniach alarmów, odhaczasz pole przy danym alarmie i zatwierdzasz ok

ustawienia serwisowe->ustawienia kotła->Sygnalizacja alarmów

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)

@robin60, u mnie w touchu jest tak:

W ustawieniach kotła zmniejszasz  poziom alarmowy jak najniżej , aż wyskoczy OFF. Wtedy jest wyłączony i nawet econet go nie widzi :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Panowie ja już sam nie wiem jak palić, w sumie nie wiem czy coś zmieniać czy zostać przy obecnej sytuacji...( ecoster i 0.3 histereza )

Kombinuje jak koń pod gorę, co rusz inne ustawienia...

dom 160m2, dół podłoga, góra grzejniki, spalanie dobowe 20 kg ( 9,5 worka tygodniowo )

zzz.png

Opublikowano (edytowane)

Spalanie masz ok jak na dzisiejsze temperatury

Tylko nie wiadomo czy nie załatwisz szybko kotła takimi temperaturami na kotle i powrocie

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

20 kg to bardzo dobry wynik

Opublikowano
21 minut temu, Benton661 napisał:

Spalanie masz ok jak na dzisiejsze temperatury

Tylko nie wiadomo czy nie załatwisz szybko kotła takimi temperaturami na kotle i powrocie

Sugerujesz podnieść temperaturę kotla ? 3d na podlodze z silownikiem. 4d na grzejniki jeszcze bez silownika skala 4/10 na sztywno. Troszke kociol moze zalewac bez przymkniecia. Chyba ze dodatkowo podniose jeszcze temp. Zalaczenia pompy ? Aktualnie 53 stopnie

Opublikowano

Witam Panowie a u mnie przy takich temp okres miesięczny

1720449177_Beztytuu.thumb.jpg.a05ed9550f3a54ef885908a8aac1943f.jpg

Spalanie takie i muszę powiedzieć nie wiem jak te tęgie głowy w Plumie  zrobiły te wyliczenia, ale może różnicy jest + / - do 1kg max.83523994_OperaZdjcie_2019-01-23_073229_www.econet24_com.thumb.png.e177e2500b28d875b1535996c43c1c02.png

Także jak na takie warunki u mnie panujące jestem bardzo zadowolony. Dom całkowicie od strony północno wschodniej do południowo wschodniej nie osłonięty , czyste pole , czasami żubry mnie odwiedzą.

Dzięki Panowie za pomoc przy poj, zbiornika uwagi były cenne.

Jak ktoś z forumowiczów był by zainteresowany zakupem econet o cenie i zakupie zapraszam na PW.

Pzdr.