Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, eliks napisał:

Większość kotłów radzi sobie z peletem innym niż din+ ale to omawiane zdjęcie nie można nazwać peletem. 

@palacz66 otręby,  zboże powoduje nawet większa kaloryczność peletu bo sprawdzałem,  ale garażowi producenci przesadzają z ilością dodatków,  stąd takie kwiatki. Ale mit piasku w pelecie jest nadal żywy jak widzę.  Pelet może być zanieczyszczony, może coś się przypadkowo tam znaleźć ale nie piszcie głupot o dodawaniu piachu specjalnie, bo to nie wychodzi nikomu na dobre, zwłaszcza producentowi, ktoremu zależy aby peleciarka "żyła" jak najdłużej.  

Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców,  lepszych, gorszych.  Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi,  żaden nie miał piachu.

Eliks nikt specjalnie piachu nie sypie pporostu minimalne ilości są w trocinie i stąd takie kwiatki tylko pytanie skąd brać czystą trocine bez grama  piasku? Może że stolarki 

Opublikowano

To jest prawie tak niemożliwe jak czysty węgiel.

Opublikowano

Panowie, macie może problem z połączeniem do econetu? Czerwony X u mnie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie działa.

Opublikowano

U mnie też działa. 

Opublikowano

Mam łącze po kablu a INTERNET mi działa więc nie wiem.

Opublikowano

U mnie działa jak zawsze. 

Opublikowano

Działa:))

Opublikowano

Ktoś btu kiedyś pisal o jakiejś aktualizacji i telefonie do pluma.

Opublikowano

Kurcze obserwacje moich testów wzięły w łeb!

Opublikowano

A diody w module econet?

Opublikowano

Świecą się od zasilania, połączenia z regulatorem i tyle, tak jakbym nie miał połączenia z routerem. A palczone jest kablem, do 20 było ok.

Opublikowano

Zresetuj router i powinno wrócić do normy.

Opublikowano

Juz działa, chyba jestem za bardzo przewrazliwiony.

Opublikowano

Juz działa, chyba jestem za bardzo przewrazliwiony.

Opublikowano

U mnie coś podobnego dzisiaj się wydarzyło , przy czym mam wrażenie , że wpłynęło to na całą prace kotła.

Na etapie kąpieli, stwierdziłem , że woda wydaje się chłodniejsza niż zazwyczaj, próbuje połączyć się przez stronę by sprawdzić jaka temperatura jest na sterowniku i widzę taki sam wielki czerwony krzyż jak kolega powyżej.

Zrestartowałem moduł econet, wypiąłem wtyczkę ecomax - econet i po chwili wszystko wróciło do normy, ale sam sterownik dziwnie się zachował, bo przez czas niedziałania econetu kocioł był cały czas w trybie wygaszanie, w związku z czym przestał przestrzegać zadanych temperatur, wrażenie takie jakby się przyblokował. Temperatura CWU ustawiona na 50, mimo braku zużycia zeszła poniżej 40.

Pozdrawiam

2018-12-06 10_55_2018-12-06 22_55.png

Opublikowano (edytowane)

@palacz66 przecieram tarcicę od 1996r, rodzinny biznes :)

Rozmawiam z producentami, którzy myślą że im wiecej otrębów tym lepiej, to już taki standard. U mnie w mieście chłopak też klei zbożem, ale daje takie ilości, że o spieku nie ma mowy. Chłopak dopiero wchodzi w rynek, pellet olcha-dąb-sosna. Ciemny, smacznie nie wygląda ale spala się bardzo dobrze i nie ma z nim problemów. Jeśli będzie trzymał poziom to pewnie wezmę od niego na przyszły sezon.

Aha, wiem że tam piachu w próbkach nie miałem bo wszystko mam wysuszone i do dziś zachowane w woreczkach :)

Edytowane przez eliks
Opublikowano
5 godzin temu, eliks napisał:

Większość kotłów radzi sobie z peletem innym niż din+ ale to omawiane zdjęcie nie można nazwać peletem. 

@palacz66 otręby,  zboże powoduje nawet większa kaloryczność peletu bo sprawdzałem,  ale garażowi producenci przesadzają z ilością dodatków,  stąd takie kwiatki. Ale mit piasku w pelecie jest nadal żywy jak widzę.  Pelet może być zanieczyszczony, może coś się przypadkowo tam znaleźć ale nie piszcie głupot o dodawaniu piachu specjalnie, bo to nie wychodzi nikomu na dobre, zwłaszcza producentowi, ktoremu zależy aby peleciarka "żyła" jak najdłużej.  

Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców,  lepszych, gorszych.  Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi,  żaden nie miał piachu.

image.thumb.jpeg.d16ea7c1268cd8ffc4bbc122d3e9af03.jpeg

U mnie takie coś wychodzi po 24h pracy palnika  po 48h wyszło podobnie to znaczy dzisiaj tym palnikiem palę od 3 dni zmieniłem z kostrzewy  to ten sam pellet na dwóch palnikach platinum po 24 się zapchał . W jednym i w drugim parametry ustawiał instalator

image.thumb.jpeg.439e6e4bce03436267d870bcb091d596.jpeg

Od tego dostawcy mam pellet 2 sezon w zeszłym roku było ok (sytuacje z dostawcą opisywałem wcześniej na forum).

Jest zejście na pellet więc walą co mogą aby sprzedać  pellet za 720 mam tego 4 tony i jak pisałem wcześniej tona tonie nie równa co najmniej 2 sorty a jedna dostawa . Dodam tylko że w zeszłym roku pod koniec sezonu jak zabrakło pelletu przynajmniej u mnie w okolicy zmuszony byłem kupić certyfikowany 1100 w ładnych workach z wieloma napisami świadczącymi o jakości i też był spiek i latałem do pieca co 24h . Dlatego zmieniłem palnik .

Opublikowano
7 godzin temu, eliks napisał:

@palacz66 przecieram tarcicę od 1996r, rodzinny biznes :)

Rozmawiam z producentami, którzy myślą że im wiecej otrębów tym lepiej, to już taki standard. U mnie w mieście chłopak też klei zbożem, ale daje takie ilości, że o spieku nie ma mowy. Chłopak dopiero wchodzi w rynek, pellet olcha-dąb-sosna. Ciemny, smacznie nie wygląda ale spala się bardzo dobrze i nie ma z nim problemów. Jeśli będzie trzymał poziom to pewnie wezmę od niego na przyszły sezon.

Aha, wiem że tam piachu w próbkach nie miałem bo wszystko mam wysuszone i do dziś zachowane w woreczkach :)

U mnie też otręby dodawane do pelletu nawet wiem jakie ilości a trocin sosna świerk i modrzew i pellet piękny że takiego jeszcze nie mialem. Ok zamykamy temat bo ten wątek zawalimy śmieciami nie potrzebnymi zresztą już jest cały w śmieciach. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
U mnie coś podobnego dzisiaj się wydarzyło , przy czym mam wrażenie , że wpłynęło to na całą prace kotła.
Na etapie kąpieli, stwierdziłem , że woda wydaje się chłodniejsza niż zazwyczaj, próbuje połączyć się przez stronę by sprawdzić jaka temperatura jest na sterowniku i widzę taki sam wielki czerwony krzyż jak kolega powyżej.
Zrestartowałem moduł econet, wypiąłem wtyczkę ecomax - econet i po chwili wszystko wróciło do normy, ale sam sterownik dziwnie się zachował, bo przez czas niedziałania econetu kocioł był cały czas w trybie wygaszanie, w związku z czym przestał przestrzegać zadanych temperatur, wrażenie takie jakby się przyblokował. Temperatura CWU ustawiona na 50, mimo braku zużycia zeszła poniżej 40.
Pozdrawiam
693482014_2018-12-0610_55_2018-12-0622_55.thumb.png.95fab30be28792fe9ece1ddef36fee3c.png
U mnie palnik podczas awarii econetu pracował normalnie ale na wykresie widać tak jakby był cały czas w postoju0d86e6740d15eaf61cd27eafabbde208.jpg

Opublikowano

Podejrzewałem , że econet użył ostatniego znanego mu stanu i potem liniowo połączył z nowym stanem po resecie econeta, ale to nie tłumaczy u mnie obniżenia temp. CWU poniżej 40 C , zakładając ,że mam ustawione 50 C z histerezą 5.

Opublikowano

Witam posiadam piec Cichewicz futura s dual 26kw i zainstalowany przez instalatora palnik kipi do 26kw we środę. Oczywiście w miejsce starego podajnika. Jako że według mnie montaż był trochę na odczepne kupiłem płytę izolacyjną krzemiano-wapienna i poprawiłem mocowanie palnika bo rura ocierała o otwór w płycie montażowej. I później zaczęły się schody bo ukruszył się lut od zasilania wentylatora w wielo pinowej wtyczce regulatora, ale zanim do tego doszedłem z serwisem kipi, instalator telefonicznie powiedział żebym przywrócił ustawienia fabryczne (sterownik plum ecomax 350) i to był duży błąd. Teraz nie mogę sobie poradzić z ustawieniem sterownika/palnika i piec nie rozgrzewa się bardziej niż do 44 stopni, zadane 55. Pomóżcie proszę. pellet mam z Barlinka 8mm. Rozpala się bez problemy, palnik po wygaszeniu czysty, zaglądałem lusterkiem.

Opublikowano

No tak. Kolejny kolega ze sterownikiem 350... Ręce opadają... Choć chyba trzeba pogratulować instalatorom za dar przekonywania.