Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę uprzejmie20f7d1dddff01f3db8098c4c8880fce8.jpg

Opublikowano

Ok dzięki zlokalizowałem. Na ecoNet u mnie jest to "Czas cyklu pracy podajnika (podawanie + przerwa podawania)"

Opublikowano
2 godziny temu, mhosaja napisał:

Ja bym obstawiał, że z braku surowca, dają co mają, czyli odpady (płyty meblowe, wiórowe, kora itp.).

Mam pellet od tego samego producenta z dwóch różnych źródeł. Takie same opisy na workach, jeden lekko ciemniejszy.

I tak: jaśniejszy rozpada się w wodzie do 1min., ciemniejszy potrafi po 10min. mieć jeszcze kawałki całego pelletu.

Po wysuszeniu w jaśniejszym widać wyraźnie więcej trocin w ciemniejszym pył jak po płycie wiórowej.

Jaśniejszy na FL bez ustawień ma płomień 40'C-45'C, ciemniejszy 25'C-35'C

Ciemniejszy tak mi zabrudził piec jakbym mokrym drzewem palił. I popiołu zdecydowanie więcej.

Ciemniejszy ... 4zł droższy na worku

Że też nikt nie pilnuje tych dinów srinów :-(

A tak przy okazji, napiszcie mi proszę gdzie dokładnie umiejscowiony jest ten czujnik płomienia? W tym otworze na dole? Czyściłem ostatnio cały piec, i jak się przyglądałem to widzę tam tylko przód grzałki (tak trochę w głębi).

Opublikowano

W palnikach 16 kw i20 kw  jest w szczelinie u góry a  w palnikach z regulowaną przysłoną w otworze też u góry .

Opublikowano (edytowane)

A przepraszam nie napisałem. Palnik 5-20. A to kurcze tam na górze nic nie widziałem. Jutro muszę to sprawdzić. To będzie jakaś maleńka dziurka pewnie?

Ps. Jak się patrzy w środek paleniska to tak po prawo na górze? (tam była jakaś szczelina jak pamiętam)

Edytowane przez wróbel75
Opublikowano

Tak po prawo na górze w 20 szczelina długości około  3 cm i szerokości ok 0.5 cm .

• Lubię to 1
Opublikowano

A to wiem, widziałem ją ale się tam nie przyglądałem.

Kurcze, to ile pelletu sypie niektórym że przykrywa tą szczelinę? (nieraz czytało się tu że by sprawdzić czy pellet nie zakrywa szczeliny - dlatego myślałem że jest na dole)

U mnie podajnik by musiał z godzinę na wygaszonym palniku podawać aby się taka górka usypała  he,he

Opublikowano

Nie koniecznie aż tak dużo musi sypać , tylko jak masz pelet który  potrzebuje pere sekund więcej żeby się rozpalić od żaru w dodatku 8mm  i żle dobierzesz cykl pracy podajnika , plus rotacyjny obrót  komory to  z każdą nową dawką , żar czyli to miejsce rozpalania nowej dawki zostaje przesunięte coraz dalej ku wylotowi i w efekcie każda nowa dawka ni nadąża się wypalić do końca , zpalnika bucha ogień a czujka gubi płomień , na dodatek  te pellety które się wolniej spalają  na ogół mają  wiecej popiołu który też zalega w postaci żaru w palniku  , dlatego płomień tak czasami nam skacze zwłaszcza w tych mniejszych  palnikach  .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 minut temu, Kordjano napisał:

dlatego płomień tak czasami nam skacze zwłaszcza w tych mniejszych  palnikach 

U mnie ciągle skacze. Historia w ecoNet wygląda jak wykres u kardiologa. :-(

Jutro muszę trochę przysiąść w kotłowni (ciągły brak czasu)

Ale teraz już wiem gdzie dokładnie doczyścić aby wyeliminować jeden czynnik - brudny czujnik.

Opublikowano

Czujnik albo ciąg kominowy. Za duży ciąg też będzie rwał płomień...

Opublikowano

Jak ktoś nie ma RCK to tak. Np. u mnie.

Opublikowano

Dobra decyzja! U mnie chwilowo brak chętnych do montażu wkładu kominowego... Zycie...

Opublikowano
52 minuty temu, Kordjano napisał:

Nie koniecznie aż tak dużo musi sypać , tylko jak masz pelet który  potrzebuje pere sekund więcej żeby się rozpalić od żaru w dodatku 8mm  i żle dobierzesz cykl pracy podajnika , plus rotacyjny obrót  komory to  z każdą nową dawką , żar czyli to miejsce rozpalania nowej dawki zostaje przesunięte coraz dalej ku wylotowi i w efekcie każda nowa dawka ni nadąża się wypalić do końca , zpalnika bucha ogień a czujka gubi płomień , na dodatek  te pellety które się wolniej spalają  na ogół mają  wiecej popiołu który też zalega w postaci żaru w palniku  , dlatego płomień tak czasami nam skacze zwłaszcza w tych mniejszych  palnikach  .

Potwierdzam. Mam palnik 16 kW. Pellet noname 8 mm. po 3 tygodniach spędzonych na podglądaniu pieca u mnie dokładnie tak się zachowuje. No i powstają spieki...Chociaż u mnie raczej nie dużo popiołu.

Opublikowano

Panowie często przy problemach ze spalaniem proponujecie wydłużenie czasu cyklu z 15 na 30 itp. Wydaje mi się że wydłużenie cyklu spowoduje jeszcze większe problemy bo jednorazowo podajnik będzie wsypywał przy dwukrotnym wydłużeniu cyklu dwa razy więcej pelletu. Ja u siebie próbowałem dla eksperymentu wydłużyć cykl i zaobserwowałem tylko bardziej spadający % płomienia. Wydaje mi się że w takiej sytuacji lepiej próbować zmian czasu i intensywności czyszczenia.

Opublikowano

To też prawda. U mnie akurat wydłużenie czasu pomogło w tym konkretnym przypadku. Kiełbasy więcej się nie zrobiły na tamtym pellecie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na moim pellecie  próbowałem kiedyś cyklu 15 s  niestety było gorzej  więc chyba to zależy od pelletu trzeba jedno i drugie próbować , do tego jeszcze nadmuch ,myślę że ecolambda tez by pomogła .                                                Tak to by wystarczyło żeby ktoś kto ma super płomień podał nam swoje nastawy ,cykle ,nadmuchy  i było by po problemie niestety tak nie jest .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Ja mam cykl 35 sekund i jest dobrze.

Opublikowano

Misiek ty masz ten sam pellet co ja i ja mam cykl 32 sekundy ,popatrz  jak podobnie my ustawili  .

Opublikowano

No dokładnie, ja się jeszcze teraz bawię z nadzorem.

Opublikowano

Panowie zauwazylem ostatnio ze dmucha mi w rure spiro przez ktora sypie sie pellet do palnika czym to moze byc spowodowane jezeli palnik ma dobra odleglosc od tylnej sciany? Komin 14/14 wysoki ok. 10m Kociol ma komore podobna do kostrzewa mini bio. Palnik leci mocami 6/10/15 kw przeslona otwarta na maksa. Kociol ma 20kw.