Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za objaśnienie  tych funkcji 

A może ktoś by doradził jakie ustawienia wprowadzić delikatnie skorygować żeby był idealny popiół po wypaleniu.

Opublikowano

Witam serdecznie po dłuższym czasie nieobecności. Mam pytanie, mianowicie kocioł z palnikiem kipi posiadam od 2019 roku i w tym roku pierwszy raz samodzielnie robiłem serwis. Kilka miesięcy przed serwisem zacząłem mieć problemy z zacinającym się ślimakiem podajnika 2. Zbiegło się to wszystko czasowo z monitem "nieudana próba ładowania zasobnika". Początkowo myślałem, że jest to powiązane lecz kilka dni temu wymieniłem kondensatory w obu podajnikach. Cichy monit  ładowania zasobnika dalej się pojawia. Co jest jego przyczyną bo nie bardzo rozumiem? 

Opublikowano

Zobacz czy czasem nie masz poluzowanej śrubki minusowej na ślimaku, wtedy silnik chodzi ale nie podaje pelletu bo się ślizga ślimak.

Opublikowano

Śrubka przykręcona i bardzo dobrze trzyma. Wszystko kręci tak jak powinno, brak luzów. Wiem, że jest to cichy monit i na nic nie wpływa, ale tak mnie wq... jak akurat się przy mnie zapali że ho😂

Opublikowano

Szukam informacji o palniku 10kw Kipi. Jak to się sprawuje na tle większych braci. Posiada ktoś takowy? Podzieli się opinią?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Koledzy,

mam problem z częstym wygaszaniem, czyszczeniem i ponownym rozpalaniem. Albo coś nawaliło, albo coś niechcący przestawiłem w sterowniku i teraz nie mogę wykryć co jest powodem.

Kocioł z palnikiem Kipi 16 kW pracuje w standardzie z użyciem nadzoru, bez termostatu pokojowego. Nadzór ustawiony na 60 min. Od jakiegoś czasu, po osiągnięciu temperatury zadanej i wejściu w nadzór, po kilku minutach wygasza, czyści i wchodzi w postój, a powinien pozostać w nadzorze do 60 min. Czyszczenie palnika ustawiłem na 72 godz, ale to nie pomaga. Po każdym cyklu grzania kocioł wygasza i czyści, w różnym czasie nadzoru.

Co może być przyczyną ?

Opublikowano (edytowane)

Jaką masz ustawioną moc w nadzorze?

Jaka temperatura zadana i jaką temperaturę osiąga kocioł w nadzorze, czy temperatura dalej rośnie czy spada?

Jaka jest wartość płomienia?

Edytowane przez 600
Opublikowano (edytowane)

2 kW w nadzorze, temp zadana 55 st C w nadzorze dobija do 57 stC, histereza kotła 2 stC

Wartość płomienia od 5 do 25 w nadzorze. Na takich ustawieniach pracował 2 lata i było dobrze.

Edytowane przez alekss
Opublikowano

Witam znów problem powrócił mianowicie mam mały plomien na max 16 kw ogien jest mniej więcej z 10 cm i czasem nawet maleje plomien skacze od 100%  do nawet 60% wspomnę jeszcze ze palnik w srodku robi mi się czarny już nie mam pomysłu co przestawić robiłem już nawet wydłużenie między podaniami peletu poprawia się na chwilkę ale jakby tego peletu nie dopalal do końca czy wie ktoś co to może być nadmuchy dawałem i w dół i w górę i nic czy powrócić do ustawień fabrycznych i od nowa wszystko próbować 

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 20:21, alekss napisał(a):

2 kW w nadzorze, temp zadana 55 st C w nadzorze dobija do 57 stC, histereza kotła 2 stC

Wartość płomienia od 5 do 25 w nadzorze. Na takich ustawieniach pracował 2 lata i było dobrze.

Postój przy kotle jak wejdzie w nadzór i obserwuj wartość płomienia. Może po prostu zanika płomień o dlatego się wygasza 

Opublikowano

Pewnie jest jak kolega wyżej napisał , albo zwiększyć nadzór do 3 kw , albo spróbować czas cyklu praca w nadzorze dać na 60 s .

Opublikowano (edytowane)

Czas cyklu w nadzorze jest ustawiony na 40 s, jak zmienię na 60 s to co się zmieni ? Czy to jest czas między podawaniem paliwa i będzie go mniej ?

Edytowane przez alekss
Opublikowano

Myślałem że masz 15  ,20 sekund  wtedy dając na 60 s mogło by zrobić różnice .

Musisz sprawdzić kiedy palnik się wygasza , czy w trakcie nadzoru bo mu paliwa za mało i po pewnym czasie żaru coraz mniej i płomień schodzi poniżej progu detekcji , czy podczas wznowienia pracy z nadzoru , tak też może sie zdarzyć jak malutko żaru już w palniku zostało i ledwo sie tli , wznowienie pracy. palnik sypnie więcej i świeży pellet przykryje płomyk czujka nie widzi ognia czs detekcji krótki i następuje wygaszenie i ponowne odpalenie .

Opublikowano

Co powoduje zmiana czasu pracy w nadzorze ?

Opublikowano

Słaby płomień? A może fotodioda zakurzona lub walnięta? też tak niedawno miałem.

Opublikowano
43 minuty temu, alekss napisał(a):

Co powoduje zmiana czasu pracy w nadzorze ?

Przy tak małej mocy jaki ma nadzór 2kw i ustawieniu cyklu np 15 s to czasem podajnik nic nie zapoda bo on ledwie co drgnie ,jest mało precyzyjny , jak zwiększysz cykl pracy to podaje rzadziej ale większą ilość .

Ale masz cykl 40 s więc raczej zwiększenie na 60 s różnicy nie zrobi .

Jak chcesz tak długo nadzorować , nie wiem po co. to pewnie musisz zwiększyć moc nadzoru , a może ci wydajność podajnika spadła ? Tam trzeba zaglądnąć co jest w palniku jak się wygasza trzy jeszcze ma co świecić diodzie a nie gdybać .

Opublikowano

Ok, poobserwuję, jak do czegoś dojdę to dam znać. Na razie dziękuję za pomoc.