Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczę na ile jest  ustawiona minimalna temperatura kotła 

Opublikowano

Zerknij jeszcze na ten parametr, on decyduje od jakiej temperatury mają załączyć się pompy.

Bez tytułu.jpeg

Opublikowano

Max. temperatura mieszacza istawiona na 40

Zadana temperatura mieszacza ustawiona na 40

Nie korzystam z tego sterownika ale mozliwe ze dlatego pompa robi STOP.

Obniz temp. zadana tak aby nie osiagala max.

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź była  zaniska temperatura na kotle i odcinało pompę tak jak pisał kolega post wyżej po dogrzaniu kotła problem ustąpił. 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam forumowiczów. Mam pytanie. Co muszę kupić oprócz sterownika pokojowego żebym miał sterowanie pogodowe. Czujnik jest już kupiony i założony. Ale jak robię krzywą grzewczą 1.2 to dla 5 stopni na zewnątrz pokazuje mi temp. zadaną na piecu 43 stopnie. Coś musi być jeszcze dokupione? 

Opublikowano

Dokup instrukcji obslugi i przeczytaj.

Opublikowano (edytowane)

Zawór 4D jest założony ale w sterowniku nigdzie nie ma nic o mieszaczu. Sterownik ecoMAX860P3-C. Panowie jestem trochę zielony. Bądźcie dla mnie wyrozumiali 😀

Edytowane przez Woziu
Opublikowano

Do sterowania pogodowego potrzebujesz czujnik pogodowy, no coś tą temperaturę z zewnątrz musi ci mierzyć, do tego nie jest potrzebny termostat pokojowy. Od czujnika zewnętrznego możesz sterować kotłem jak i mieszaczem, jedno jak i drugie ustawisz w sterowniku, tam możesz włączyć sterowanie pogodowe kotłem i mieszaczem, o ile mieszacz wyposażony jest w siłownik.

Opublikowano

No to pogodynka nim sterować nie będzie

Opublikowano

Nie, potrzebny dodatkowy. Skąd sterownik ma wiedzieć jak ustawić mieszacz , jeśli nie będzie znał jego temperatury? Sterownik ustawia mieszacz na podstawie temperatury, nie na podstawie skali na zaworze 4D. 

Opublikowano

Żeby była jasność, ze sterownika musisz mieć podłączony min. czujnik kotła i czujnik mieszacza, podejrzewam że je masz, by sterować pogodowo mieszaczem, potrzebujesz jeszcze czujnik pogodowy zewnętrzny.

Opublikowano

Histereza CWU: 8, temperatura zadana kotła 65, histereza kotła 10. Moce w tym przypadku nieistotne.
Opis przypadku. Przychodzę do kotłowni, temperatura CWU w bojlerze: 52, temperatura kotła 75 i właśnie się wygasza. Ktoś w tym momencie umył ręce. Temperatura CWU spadła o 1 stopień. Włączyła się pompa CWU. Kocioł szybko oddał ciepło do CWU: po kilku minutach od wygaszenia kocioł zaczął się rozpalać, tym razem, żeby zagrzać CWU. A przecież nie o take ekonomie my walczyli! Przecież większa histereza CWU powinna bronić kotła przed zbyt częstym rozpalaniem (i tak się zasadniczo dzieje), ale przecież nie przed ogrzewaniem. Kiedy kocioł się grzeje, a temperatura bojlera jest niska, to przecież pompa (moim zdaniem) powinna się przecież włączyć i przy okazji zagrzać CWU!
Jak to zrobić, żeby było normalniej i uniknąć takich durnych sytuacji: rozpalania jednego po drugim?

Opublikowano

Palisz od histerezy kotła czy termostatu pokojowego?

Opublikowano (edytowane)

Termostat pokojowy jest. Ustawione jest puszczanie 40 na kaloryfery na okrągło, a jeżeli termostat pokojowy mówi "za zimno", sterownik puszcza 55.
Histereza CWU, o której pisałem (8) jest ustawiona na sterowniku przy kotle.
Nie rozumiem, w czym miałoby to pomóc.

Edytowane przez Mordulec
uściślenie
Opublikowano

A ja nie rozumiem o co Tobie chodzi , jak ustawiłeś histerezę zasobnika 8st to kocioł tego się trzyma, po co ma puszczać pompę i dogrzewać skoro jeszcze nie spadło poniżej histerezy , sterownik nie wie że ktoś za chwilę puści parę litrów wody ,

A kocioł od czego się odpala ? wygląda że pilnuje swojej zadanej i odpala się od histerezy kotła .