alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15701 Opublikowano 14 Listopada 2022 Koledzy, chcę uruchomić pracę w harmonogramie, ale coś mi nie wychodzi. Napiszę co robię, a co w tym jest źle ? W sterowniku kotła ecomax350 wyłączyłem pracę z termostatem pokojowym. Regulator jest wyłączony, w funkcji harmonogram ustawiam poniedziałek na godz 16:30 ciemne pole do godz 23:30. Czekam i nic się nie włącza. Czy ustawienie ciemnego pola to czas pracy kotła, czy przerwa w pracy ? Pomożecie ? Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15702 Opublikowano 14 Listopada 2022 O ile pamiętam to przerwa , jasne to praca no i jak włączysz prace na czas to termostatu pokojowego nie trzeba wyłączać , kocioł odpala się sztywno od harmonogramu , nie interesuje go temperatura w pomieszczeniu . Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15703 Opublikowano 14 Listopada 2022 W tym sterowniku ustawienie pracy wg. harmonogramu jest bardzo niezrozumiałe. Od czego zacząć, czy ustawiać na wyłączonym sterowniku, czy na włączonym podczas pracy kotła ? Cytuj
Multiwojt Opublikowano 14 Listopada 2022 #15704 Opublikowano 14 Listopada 2022 Ja ustawienia harmonogramu robiłem na wyłączonej pracy kotła z poziomu sterownika termostatu w pokoju przy piecu powinno być podobnie Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15705 Opublikowano 14 Listopada 2022 Myślę ze nie ma tam nic skomplikowanego , ustawiasz te pola słupki na każdy dzień z osobna , po tym klikasz harmonogram włączony i powinno śmigać , jak Ci się zechce z powrotem pracy od termostatu to klikasz harmonogram wyłączony i tyle , tak somo ustawiasz harmonogram obniżeń nocnych dla cwu czy temperatury zadanej kotła . Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15706 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Sterownik (regulator) do sieci jest podłączony, ale praca kotła jest wyłączona, w funkcji harmonogram ustawiam pokrętłem godz od i do (takie ciemne pole). Wychodzę z harmonogramu i niestety nic się nie dzieje, sterownik nie załącza pracy kotła. Co robię źle ? Po ustawieniu zakresu w funkcji harmonogram klikam okienko włącz i pojawia się "obniżenie nocne" do wyboru : NIE i TAK. Obojętnie co kliknę to nic nie daje. Edytowane 14 Listopada 2022 przez alekss Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15707 Opublikowano 14 Listopada 2022 Jakie obniżenie nocne? czego ? Nie mylisz ty czasem pracy na czas z obniżeniami temperatury kotła ? Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15708 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) To takie dziwne nazewnictwo programisty tego sterownika. Oprócz tzw. obniżenia nocnego w funkcji harmonogramu istnieje jeszcze inne oddzielne obniżenie nocne dotyczące temperatury kotła. Zatwierdzeniem pracy harmonogramu jest kliknięcie na tak w obniżeniu nocnym w funkcji harmonogramu. Mylące nazewnictwo, bo ja kocioł chcę wyłączyć akurat w dzień. Ustawiony zakres czasowy to czas przerwy w pracy ( postój ), tak jak pisał @Kordjano. Edytowane 14 Listopada 2022 przez alekss Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15709 Opublikowano 14 Listopada 2022 Wszystko się zgadza , tylko to co ustawiłeś to kocioł załączy się w nocy . Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15710 Opublikowano 14 Listopada 2022 Kocioł w tej chwili pracuje, a wyłączy się o g. 6:00 z postojem do g. 19:00. Oczywiście jutro, bo tak ustawiłem na każdy dzień. Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15711 Opublikowano 14 Listopada 2022 widzę tam postój do 19 30 , znaczy się że ogarnołeś . Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15712 Opublikowano 14 Listopada 2022 Razem daliśmy radę. Brakuje w tym sterowniku skopiowania zakresu na wszystkie lub inne dni tygodnia, no ale to jest najprostszy sterownik i nie można od niego za dużo wymagać. Ogólnie nie jest aż tak źle. Przy wszystkich moich ustawieniach kocioł włączony jest u mnie w pracy ciągłej z nadzorem 11 godzin na dobę ( jedno rozpalenie ) i reszta 13 godzin postój. Przy obecnej pogodzie bardzo mnie to zadowala, w razie potrzeby będą korekty. Praca z harmonogramem uwolni mnie od dwukrotnego codziennego schodzenia do piwnicy w celu włączenia i wyłączenia kotła. Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15713 Opublikowano 14 Listopada 2022 Ja mam 850 i też nie ma kopiowania . Jak ustawiłem ten harmonogram 3 lata temu to do dzisiaj są nic się nie skasowało , choć nie używam go . Natomiast niedziela się kasuje , nie wiem czemu , co pewien czas musiałem ją ustawiać od nowa . Cytuj
alekss Opublikowano 14 Listopada 2022 #15714 Opublikowano 14 Listopada 2022 Jak przyjdą mrozy to czas przerwy będę zmieniał, a jak będzie potrzeba to przejdę na pracę bez harmonogramu. Uważam, że harmonogram to bardzo pomocna funkcja, zobaczymy czy jutro o g. 6:00 wejdzie w postój. Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2022 #15715 Opublikowano 14 Listopada 2022 Wejdzie wejdzie ☺️ Ja wolałem prace od termostatu , Cytuj
tablo888 Opublikowano 16 Listopada 2022 #15716 Opublikowano 16 Listopada 2022 Witam z racji tego,że trafiłem najprawdopodobniej pellet złej jakości. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam takie pytanie którym parametrem eliminować takie szyszki które produkuje palnik? Po pewnym czasie dochodzi do zaniku płomienia i nie potrzebnych prób rozpalenia kotła. Poprostu ta szyszka jak na zdjęciu nie jest wstanie sama wylecieć z palnika do popielnika. Pierwsza tona paliła się elegancko.Druga kupiona takie cyrki.Pellet noname sosna ale najprawdopodobniej z piaskiem z tego czytam.Cos trzeba pokombinować z tym oczyszczaniem aby ten spiek poprostu wypadł. Nadmuchy wczoraj dużo zmniejszyłem z ciekawości z 32/30/28 i płomień jest dużo lepszy moim zdaniem. Rotacyjne oczyszczanie było 120 kaloryczność też była 5.0 Tak na logikę to pelletu poprostu powinno sypać mniej i częściej wyrzucać z palnika.Sterownik ecomax860 Pozdrawiam Cytuj
olekjaw Opublikowano 16 Listopada 2022 #15717 Opublikowano 16 Listopada 2022 Ja miałem to samo przy pellecie z traw, u mnie pomogło mieszanie z innym pelletem i podniesienie parametru Ustawienia palnika -> praca -> czas cyklu praca (u mnie jest obecnie 52sekundy) spieki są dalej ale palnik nie jest zasypywany, wydłużają powoli czas i obserwuj parametry płomienia, w końcu trafisz na odpowiedni parametr. Cytuj
mac65 Opublikowano 16 Listopada 2022 #15718 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) 7 godzin temu, tablo888 napisał(a): Witam z racji tego,że trafiłem najprawdopodobniej pellet złej jakości. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam takie pytanie którym parametrem eliminować takie szyszki które produkuje palnik? Po pewnym czasie dochodzi do zaniku płomienia i nie potrzebnych prób rozpalenia kotła. Poprostu ta szyszka jak na zdjęciu nie jest wstanie sama wylecieć z palnika do popielnika. Pierwsza tona paliła się elegancko.Druga kupiona takie cyrki.Pellet noname sosna ale najprawdopodobniej z piaskiem z tego czytam.Cos trzeba pokombinować z tym oczyszczaniem aby ten spiek poprostu wypadł. Nadmuchy wczoraj dużo zmniejszyłem z ciekawości z 32/30/28 i płomień jest dużo lepszy moim zdaniem. Rotacyjne oczyszczanie było 120 kaloryczność też była 5.0 Tak na logikę to pelletu poprostu powinno sypać mniej i częściej wyrzucać z palnika.Sterownik ecomax860 Pozdrawiam Z menu głównego wejdź w zakładkę "czyszczenie" a w niej będziesz miał dwa parametry czas czyszczenia po którym obowiązkowo palnik będzie się czyścił ale jeśli sposób pracy jest ciągły to ten parametr (jest w godzinach ) należy zmniejszyć natomiast drugi to % czyszczenia / rotacji - okresowy obrót rusztu palnika ( domyślnie 3 %) odpowiada za okresowy obrót rusztu i zruszenie paliwa na palniku co nie dopuszcza do powstawania dużych spieków których wentylator nie mógłby wydmuchać , zwiększ go przynajmniej dwukrotnie do np .6 %. Paliwo marne a na dodatek za długo leżakuje be zruszania na ruszcie stąd powstają duże spieki . Edytowane 16 Listopada 2022 przez mac65 Cytuj
johnybananas Opublikowano 16 Listopada 2022 #15719 Opublikowano 16 Listopada 2022 Witam piec 20kw palnik oczywiście kipi. Wczoraj zwiększyłem czas pracy chyba do 30 sek mam wrażenie ze piec szybciej dobija. A jaki wg was jest odpowiedni czas pracy (podawanie + przerwa)? Pozdrawiam. Ps tylko grzejniki i Cwu bez podłogówki. Pelet dobrej jakości Cytuj
olekjaw Opublikowano 16 Listopada 2022 #15720 Opublikowano 16 Listopada 2022 Godzinę temu, mac65 napisał(a): Z menu głównego wejdź w zakładkę "czyszczenie" a w niej będziesz miał dwa parametry czas czyszczenia po którym obowiązkowo palnik będzie się czyścił ale jeśli sposób pracy jest ciągły to ten parametr (jest w godzinach ) należy zmniejszyć natomiast drugi to % czyszczenia / rotacji - okresowy obrót rusztu palnika ( domyślnie 3 %) odpowiada za okresowy obrót rusztu i zruszenie paliwa na palniku co nie dopuszcza do powstawania dużych spieków których wentylator nie mógłby wydmuchać , zwiększ go przynajmniej dwukrotnie do np .6 %. Paliwo marne a na dodatek za długo leżakuje be zruszania na ruszcie stąd powstają duże spieki . Tylko że jak ma pellet tak kiepski jak mój to powyżej 7% obrotu "rozgarniało" żar i następna porcja pelletu nie chciała się zapalić i płomień też malał. Niestety z kiepskim pelletem jest tak że kocioł wymaga wypicia kilku kaw przy nim żeby jakoś to szło, dlatego nikt tu z forum nie poda ci "złotych ustawień", wszytko jest indywidualne w zależności od wielu czynników ale zawsze to jakiś punkt zaczepienia. 1 Cytuj
tablo888 Opublikowano 16 Listopada 2022 #15721 Opublikowano 16 Listopada 2022 Wiem,że do ustawień sam muszę dojść.Tutaj ewidentnie jest winny pellet pomimo wyglądu super to pali się dramat 😕 Jakoś to spalić muszę niestety. Tutaj ta szyszka jak by wypadła szybciej to by wszystko było dobrze.Najbardziej to interesują Mnie te parametry czyszczenia bo chyba tutaj jest problem z ustawieniami. Miałem naprawdę różne pellety od a1 po lokalne i nigdy takich cyrków nie było. Pozdrawiam Cytuj
Mcgiwer Opublikowano 17 Listopada 2022 #15722 Opublikowano 17 Listopada 2022 Rozumiem że pellet przeważyłeś ? Bo od tego trzeba zacząć, jaka Ci wyszła waga tego pelletu w 6 minutowym teście ? Cytuj
palacz66 Opublikowano 17 Listopada 2022 #15723 Opublikowano 17 Listopada 2022 W dniu 16.11.2022 o 08:24, tablo888 napisał(a): Witam z racji tego,że trafiłem najprawdopodobniej pellet złej jakości. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam takie pytanie którym parametrem eliminować takie szyszki które produkuje palnik? Po pewnym czasie dochodzi do zaniku płomienia i nie potrzebnych prób rozpalenia kotła. Poprostu ta szyszka jak na zdjęciu nie jest wstanie sama wylecieć z palnika do popielnika. Pierwsza tona paliła się elegancko.Druga kupiona takie cyrki.Pellet noname sosna ale najprawdopodobniej z piaskiem z tego czytam.Cos trzeba pokombinować z tym oczyszczaniem aby ten spiek poprostu wypadł. Nadmuchy wczoraj dużo zmniejszyłem z ciekawości z 32/30/28 i płomień jest dużo lepszy moim zdaniem. Rotacyjne oczyszczanie było 120 kaloryczność też była 5.0 Tak na logikę to pelletu poprostu powinno sypać mniej i częściej wyrzucać z palnika.Sterownik ecomax860 Pozdrawiam Wyszlo Ci w tescie prawie 3 kg pelletu? Cytuj
tablo888 Opublikowano 17 Listopada 2022 #15724 Opublikowano 17 Listopada 2022 Dokładnie 2720g w teście który trwa 6minut. 2 godziny temu, palacz66 napisał(a): Wyszlo Ci w tescie prawie 3 kg pelletu? Tak dokładnie 2700g na 6min. Cytuj
palacz66 Opublikowano 20 Listopada 2022 #15725 Opublikowano 20 Listopada 2022 @tablo888i jak sytuacja? Wez na probe inny pelet sosnowy i bedzie wszystko jasne. Bo ten najwidoczniej jak widac po zdjeciach sie nie nadaje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi