Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Regulator (termostat) dwukanalowy.

Chodzi o dwa osobne wyjscia przekaznikowe oddzielnie programowalne z histereza. Czujnik zewnetrzny moglby byc jeden.

Powyzej -5 +/- histereza jest zgoda na prace PC

Ponizej -5 +/- histereza jest zgoda na kociol pelletowy

https://allegro.pl/oferta/podwojny-regulator-temperatury-termostat-czujnik-6694760543

Lepsze rozwiazanie to srednia dobowa z progiem przelaczania bo wtedy nie ma taktowania dzien - noc.

Opublikowano

Dzięki. 

W nocy u mnie ogrzewanie nie pracuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 30.05.2022 o 11:55, Tomek0407 napisał:

Z tego powodu chyba doładuje do  bufora pompę ciepła na okresy przejściowe, a pelet na mrozy😪

No ja właśnie tak czynie .

Opublikowano

Jak będziesz miał rozwiązaną sprawę współpracy między tymi dwoma kotłami? Sterowanie.

Opublikowano

Hydraulicznie będzie mógł pracować kocioł na bufor a mieszacz 3d z bufora na grzejniki , cwu grzana wprost z kotła .

Pc będzie grzała wprost na grzejniki mieszacz i pompa mieszacza pominięta , cwu grzana przez zawór przełączający 3d .

Pc tylko w okresach przejściowych lub okresach lekkich mrozów , reszta kocioł .

Co do przełączania źródła ciepła to na razie za pomocą sterownika manualnie , z czasem zobaczymy być może coś się wymyśli albo podpatrzy ,podpyta 🙂

Zamówiłem dziś pellet ,cena 1400 zł za tonę nie gwarantowana bo surowca nie ma , mają dać znać po 20 czerwca , na poprzedni sezon płaciłem po 580 zł bez żadnego czekania ,normalnie masakra nic nie idzie kupić .

• Lubię to 1
Opublikowano

Byłem ostatnio zapytać o pellet niedaleko mnie, jeszcze w tamtym roku prosili się by ktoś to kupił, miał po 500 teraz 900, dziś gość ma 3 kartki zapisane rezerwacji i nie zapisuje już bo nie wie czy się do zimy wyrobi, pytam go czy robi czyste trociny czy z dodatkami a on mi na to że same płyty i nie dodaje trocin i dziś już nikt nie kręci nosem, to jest ta ekologia ale z drugiej strony patrząc to sam bym mu stare meble zawiózł by mi pelletu zrobił

• Lubię to 2
Opublikowano

U mnie pelet, który we wrześniu kosztował 750,-, w pażdzierniku 800,- w marcu 1200,-, w kwietniu 1400,- a teraz - nie wiem, znajomy mówił, że 1900! Za Barlinek ub. roku płaciłem 1150,-.... 

Qffa, ekologii się zachciało! Na szczęście na najblższą zimę opał mam- kupione w marcu po 1200,- Ale co dalej?!

Opublikowano
W dniu 31.05.2022 o 16:45, Tomek0407 napisał:

Muszę tylko pomyśleć jak ustawić by w automacie przejść z pracy PC na kocioł peletowy. Będę wdzięczny za pomysły.

Można kupić czujnik temperatury który odłączy prąd do pompy. Do bufora z pieca powinien być podłączony czujnik temperatury z histerezą po spadku zadanej temperatury kocioł sam się odpali. Tak myślę. 

Tomek jakiej wielkości masz bufor bo też myślę nad taka hybrydą tylko ze ja nie mam bufora i zastanawiam się jakiej wielkości założyć. 

Myślę nad pompą 5 do 8KW powinno wystarczyć nawęd nad pompa CWU myślałem. 

Opublikowano

Panowie , jak u Was z działaniem strony Econet ? Bo u mnie po ich pracach serwisowych to jakaś masakra...

Opublikowano

Czy jak mam sterownik w domu z termostatem, to jest sens zakładać czujnik pogodowy do kotła ? Jak tak to jakie to korzyści przyniesie

Opublikowano

Panowie czy ktoś ma jakieś namiary na agropellet na Śląsku? 

Opublikowano
11 godzin temu, Mcgiwer napisał:

Czy jak mam sterownik w domu z termostatem, to jest sens zakładać czujnik pogodowy do kotła ? Jak tak to jakie to korzyści przyniesie https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji848.png

To już musisz sam ocenić , czujnik pogodowy wyświetla temperaturę zewnętrzną na wyświetlaczu ecostera i rejestruje w econecie , więc w historii danych możesz sprawdzić jaka temperatura była o tej i tej godzinie , no i jak masz mieszacz to za pomocą krzywej steruje jego temperaturą , ecoster może dodatkowo korygować tą temperaturę , jak jest bufor to jeszcze lepiej to wygląda , czujnik pogodowy nie jest to jakiś straszny wydatek , więc dla samego podglądu temperatury przydaje się .

• Lubię to 1
Opublikowano

No nic, nie jest to jakiś wielki wydatek więc chyba dokupie i zamontuję, tym bardziej że i tak muszę zasobnik zdjąć z kotła bo będę podłączał kabel do ecostera to przy okazji podłącze pogodówke.

Opublikowano

Pany, zamówiłem sobie do kotła sterownik pokojowy ecoster touch, przyszedł mi ecoster90, czy to jest to samo ? Po podłączeniu do kabelków i uruchomieniu kotła, ekran się odpala tylko w kotle ale z napisem brak połączenia i brak jest wskazań, nawet kod serwisowy nie wchodzi, ten pokojowy nawet się nie odpalił. Coś mi się wydaje że wysłali mi nie to co trzeba

Opublikowano

Musi być dedykowany do palnika kipi . Może coś żle podłączyłeś kabelek gdzieś nie łączy ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Już działa, instrukcje podłączenia pisał jakiś matoł, odwrotnie zdjęcie zrobione tyłu co sugeruje odwrotne podłączenie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy palnikami 10kw a 16kw? Bo na stroni KIPI wszystkie wymiary są takie same. A pomiędzy 16 a 20 już jest różnica. 

Opublikowano

10kW jest krótszy. Byc moze sa tez inne otworki lub ich rozmieszczenie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam. Jak u was z cenami pelletu? Na to wychodzi, że potrzebuje minimum 12tys na sam opał na zime 😕 Poważnie zastanawiam się nad zmianą kotła. Najchętniej to bym wstawił kocioł na wszystko i miał wywalone na tą ekologie.Jak to wygląda w wielkopolsce prawnie co do kotła? Coś muszę wymyślić. Najzwyczajniej w świecie nie stac Mnie na taki wydatek na zime na opał.Jakies sugestie? Pozdrawiam

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem że jak wpiszę delikatnie wyższą kaloryczność niż na worku to teoretycznie kocioł może palić mniej, oczywiście przy dobrym spalaniu

Opublikowano

Witam ,dziś robiłem próbę instalacji z buforem jak to mniej więcej działa jako paliwo chrust hehe na ruszcie ☺️

zostało mi jeszcze pompę ciepła podpiąć elektrycznie  ,rury ocieplić ,wszystko jest już zalane i odpowietrzone , tak że u mnie zmiana spora w kotłowni , peletu kupiłem cena po 1600 ,na zeszły sezon płaciłem po 600 zł za to samo ,masakra .

image.thumb.png.3c2cf1c5d3b25fb74373a26aee83b9ec.png

• Lubię to 1
Opublikowano

@Kordjano pobawisz sie buforem 😉 pompa pc i bedziesz zadowolony (tylko nie z ceny peletu rzecz jasna niestety)

dxiala ci to jak chciales?

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak pompę odpale to coś więcej będę wiedział , kocioł grzeje fajnie bufor i cwu nawet chrustem 😊

Opublikowano (edytowane)

Od chrustu bedziesz kociol skrobal szybko ci sie odechce 😉

Z porad to dociepl porzadnie bufor. Z moich wnioskow i zapiskow przy buforze 700l (mozna w przyblizenu wyliczyc powierzchnie przyjmujac walec ~1,8 m) i temperaturze ~65C trace ~6kWh energii na dobe. Przy 1/2 pojemnosci grzania do 45-50C trace 2kWh na dobe. Ocieplenie to 15cm.

Edytowane przez PioBin