Dragster Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6226 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ładny wynik ale w zeszłym sezonie to zimy nie było :) Cytuj
palacz66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6228 Opublikowano 6 Grudnia 2018 U mnie była. A i tak grzałem 24/h od końca września choć w październiku to ciepło było. Cytuj
Xmareckix Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6229 Opublikowano 6 Grudnia 2018 W dniu 17.11.2017 o 22:53, zygu72 napisał: Czytam wszystkie Wasze opinie i uwagi. Wszedłem także na inny wątek "Jak kupujecie dobry pellet" i zaczynam się bać. Robię przymiarki aby zamontować palnik w moim klimoszu aby było wygodniej i bezobsługowo. Zakładam że będzie trochę drożej - coś za coś. Ale okazuje się że o dobry pellet nie tak łatwo, a do pieca trzeba chodzić 2 razy dziennie, bo spieki , zanik płomienia...... to jak to wreszcie jest? Na forum o pellecie są te same osoby więc opinie powinny być spójne. Co z tego że będę miał zapalarkę, połączenie internetowe, zasobnik na parędni jak i tak bez mojej obecności się nie obędzie. Teraz też na śmieciuchu chodzę do pieca 2 razy na dobę i zajmuje mi to łącznie pół godziny. Mi się takie coś w palniku robi spieka palNIK znakomicie daje sobie z tym radę sam się czyści i do kotlowni Nie musze zaglądać 2 razy dziennie Cytuj
palacz66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6231 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Widać na zdjęciu, ze płacisz za pellet z piachem! Cytuj
Dragster Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6232 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Za to piasek na kopalniach przed sezonem opałowym schodzi jak ciepłe bułeczki. Normalnie to odpad... :) Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6233 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Nie musi być piachu. Miałem kiedyś coś podobnego na próbę. Żadnego piachu, było za dużo zboża i otrębów. Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6234 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Albo odpady z produkcji mebli. Pył z płyt wiórowych, trochę kleju, lakieru itede. Też to przerabiałem. Nawet identyczny nalot miałem na palniku. Ale fakt, kipi dał radę przemielic. Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6235 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Przemielić przemielil ale najgrosze jest to że wszyscy przymykaja na to oko bo jakoś spalilo. Ja podobno byłem jedynym który powiedział właścicielowi że to syf a sprzedają tego przyczepami. Potem mamy pelet jaki mamy. Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6236 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Powiedziałem (pewnie nie tylko ja) i na rok pomogło. Ciekawe, jak będzie teraz. Właśnie przywiozłem pierwsza tonę z nowej dostawy... Cytuj
misiek30 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6237 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ja palę przemysłowym, więc popiół jest ale drobny, prawie pył, i nie spieka się , można coś pokombinować z czasem i % obrotu. Cytuj
palacz66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6238 Opublikowano 6 Grudnia 2018 2 godziny temu, eliks napisał: Nie musi być piachu. Miałem kiedyś coś podobnego na próbę. Żadnego piachu, było za dużo zboża i otrębów. Zboże spała też się w pył. Ja miałem kiedyś pellet z dodatkiem słomy wychodziły podobne kiełbaski. Cytuj
papen76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6239 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ten jest z poprzedniej tony od tego samego gościa. Cytuj
wojtas85 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6240 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Po to ten palnik jest zeby palil pellet tanszy niz DIN A1 za 1000 pln / t. Nie ma sie co podniecac popiolem ze ma troche spiekow - a nie sama maka. Wazne ze palink trawi i oddaje cieplo w instalacje a $$ zostaje w kieszeni. Cytuj
wojtas85 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6241 Opublikowano 6 Grudnia 2018 a tutaj wykres prawie z ostatniej doby. Cytuj
Xmareckix Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6242 Opublikowano 6 Grudnia 2018 5 godzin temu, misiek30 napisał: A czym palisz? Pelet no name gościu mówił ze to A1 haha wydaje mi się to nawet A2 nie jest zamówiłem tego gówna 4 tony oczywiście zadzwoniłem do niego że co to ma być towar niezgodny z opisem cena za 1t 760 zł po negocjacjach przez tel. Gościu zwrócił mi 300 zł heh dobre i to pomyślałem ale powiedziałem mu ze ostatni raz u niego biorę i nikomu nie polecę.Mówicie że może to nie piasek a mi się wydaje ze chyba tak nawet to w usta brałem żeby to trochę pogryżć nie śmiać się proszę :)no i wyczułem jak by piasek w buzi robiłem też próbę wody ale ten paseczek musi być bardzo drobniutki i nić nie było widać po tygodniu palenia jest tego szajsu takie wiaderko 15 litrowe! Cytuj
misiek30 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6243 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jaki masz czas rotacyjnego czyszczenia palnika i procent obrotu? Cytuj
Xmareckix Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6244 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Wszystko na utawieniach fabrycznych śmiga tylko intensywność czyszczenia dałem na 10% reszta to bez zmian i wagę zawyzyłem z testu wyszło 14 kilo ale zostawał nie spalony pelet teraz mam 17 kilo i jest ok tylko ten zgorzelina zostaje Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Xmareckix Cytuj
maronka Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6245 Opublikowano 6 Grudnia 2018 2 godziny temu, wojtas85 napisał: a tutaj wykres prawie z ostatniej doby. A to już 11 h palenia na maksa,jakieś 50-60kg,chyba że coś źle wyczytałem Cytuj
misiek30 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6246 Opublikowano 6 Grudnia 2018 23 minuty temu, Xmareckix napisał: Wszystko na utawieniach fabrycznych śmiga tylko intensywność czyszczenia dałem na 10% reszta to bez zmian i wagę zawyzyłem z testu wyszło 14 kilo ale zostawał nie spalony pelet teraz mam 17 kilo i jest ok tylko ten zgorzelina zostaje Ja mam co 180 sekund 2% , czas pracy 35 sekund. Ale ja palę pelletem 8mm. Noi waga wpisana taka jak wyszła w teście. Cytuj
eliks Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6247 Opublikowano 6 Grudnia 2018 2 godziny temu, wojtas85 napisał: Po to ten palnik jest zeby palil pellet tanszy niz DIN A1 za 1000 pln / t. Nie ma sie co podniecac popiolem ze ma troche spiekow - a nie sama maka. Wazne ze palink trawi i oddaje cieplo w instalacje a $$ zostaje w kieszeni. Większość kotłów radzi sobie z peletem innym niż din+ ale to omawiane zdjęcie nie można nazwać peletem. @palacz66 otręby, zboże powoduje nawet większa kaloryczność peletu bo sprawdzałem, ale garażowi producenci przesadzają z ilością dodatków, stąd takie kwiatki. Ale mit piasku w pelecie jest nadal żywy jak widzę. Pelet może być zanieczyszczony, może coś się przypadkowo tam znaleźć ale nie piszcie głupot o dodawaniu piachu specjalnie, bo to nie wychodzi nikomu na dobre, zwłaszcza producentowi, ktoremu zależy aby peleciarka "żyła" jak najdłużej. Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców, lepszych, gorszych. Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi, żaden nie miał piachu. Cytuj
misiek30 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6248 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Piasek dostaje się do pelletu z korą , drewno wyciągane z lasu często ma nabity piach do kory . Może nie zdarza się to często ,ale jednak. Cytuj
palacz66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6249 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Brawo. Dokladnie jak Kolega pisze z kora a są duże ilości piachu na mokrej korze np widzę to na moim tartaczku i trocinie byś się zdziwił kolego eliks. Nie wiem czy pracowałeś na tartaku ale ja tak. Cytuj
palacz66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #6250 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) 26 minut temu, eliks napisał: @palacz66 Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców, lepszych, gorszych. Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi, żaden nie miał piachu. Jak to sprawdziłes? A co robiło ten spiek!? Bo ja sprawdziłem 10 może 15 dostawców po wysuszeniu peletu na sitkach widać piach jak cholera niestety. A spiek robił się od tego najgorszego jak piszesz rzeźbione posągi dokładnie. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez palacz66 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi