Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładny wynik ale w zeszłym sezonie to zimy nie było :)

Opublikowano

Może u Ciebie ☺

Opublikowano

U mnie była. A i tak grzałem 24/h od końca września choć w październiku to ciepło było. 

Opublikowano
W dniu 17.11.2017 o 22:53, zygu72 napisał:

Czytam wszystkie Wasze opinie i uwagi. Wszedłem także na inny wątek "Jak kupujecie dobry pellet" i zaczynam się bać. Robię przymiarki aby zamontować palnik w moim klimoszu aby było wygodniej i bezobsługowo. Zakładam że będzie trochę drożej - coś za coś. Ale okazuje się że o dobry pellet nie tak łatwo, a do pieca trzeba chodzić 2 razy dziennie, bo spieki , zanik płomienia...... to jak to wreszcie jest? Na forum o pellecie są te same osoby więc opinie powinny być spójne. Co z tego że będę miał zapalarkę, połączenie internetowe, zasobnik na parędni jak i tak bez mojej obecności się nie obędzie. Teraz też na śmieciuchu chodzę do pieca 2 razy na dobę i zajmuje mi to łącznie pół godziny.

Mi się takie coś w palniku robi spieka palNIK znakomicie daje sobie z tym radę sam się czyści i do kotlowni Nie musze zaglądać 2 razy dziennie 

20180930_104116.jpg

Opublikowano

A czym palisz? 

Opublikowano

Widać na zdjęciu, ze płacisz za pellet z piachem! 

Opublikowano

Za to piasek na kopalniach przed sezonem opałowym schodzi jak ciepłe bułeczki. Normalnie to odpad... :)

Opublikowano

Nie musi być piachu. Miałem kiedyś coś podobnego na próbę.  Żadnego piachu,  było za dużo zboża i otrębów. 

Opublikowano

Albo odpady z produkcji mebli. Pył z płyt wiórowych, trochę kleju, lakieru itede. Też to przerabiałem. Nawet identyczny nalot miałem na palniku. Ale fakt, kipi dał radę przemielic.

Opublikowano

Przemielić przemielil ale najgrosze jest to że wszyscy przymykaja na to oko bo jakoś spalilo. Ja podobno byłem jedynym który powiedział właścicielowi że to syf a sprzedają tego przyczepami.  Potem mamy pelet jaki mamy.

Opublikowano

Powiedziałem (pewnie nie tylko ja) i na rok pomogło. Ciekawe, jak będzie teraz. Właśnie przywiozłem pierwsza tonę z nowej dostawy...

Opublikowano

Ja palę przemysłowym, więc popiół jest ale drobny, prawie pył, i nie spieka się , można coś pokombinować z  czasem i % obrotu.

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Nie musi być piachu. Miałem kiedyś coś podobnego na próbę.  Żadnego piachu,  było za dużo zboża i otrębów. 

Zboże spała też się w pył. Ja miałem kiedyś pellet z dodatkiem słomy wychodziły podobne kiełbaski. 

Opublikowano

Ten jest z poprzedniej tony od tego samego gościa. f744c18ab7f9119b9077f3fd5267bf2c.jpg

Opublikowano

Po to ten palnik jest zeby palil pellet tanszy niz DIN A1 za 1000 pln / t.   Nie ma sie co podniecac popiolem ze ma troche spiekow - a nie sama maka. Wazne ze palink trawi i oddaje cieplo w instalacje a $$ zostaje w kieszeni.

Opublikowano
5 godzin temu, misiek30 napisał:

A czym palisz? 

Pelet no name gościu mówił ze to A1 haha wydaje mi się to nawet A2 nie jest zamówiłem tego gówna 4 tony oczywiście zadzwoniłem do niego że co to ma być towar niezgodny z opisem cena za 1t 760 zł po negocjacjach przez tel. Gościu zwrócił mi 300 zł heh dobre i to pomyślałem ale powiedziałem mu ze ostatni  raz u niego biorę i nikomu  nie polecę.Mówicie że może to nie piasek a mi się wydaje ze chyba tak nawet to w usta brałem żeby to trochę pogryżć nie śmiać się proszę :)no i wyczułem jak by piasek w buzi robiłem też próbę wody ale ten paseczek musi być bardzo drobniutki i nić nie było widać po tygodniu palenia jest tego szajsu takie wiaderko 15 litrowe!

Opublikowano

Jaki masz czas rotacyjnego czyszczenia palnika i procent obrotu?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko na utawieniach fabrycznych śmiga tylko intensywność czyszczenia dałem na 10% reszta to bez zmian i wagę zawyzyłem z testu wyszło 14 kilo ale zostawał nie spalony pelet teraz mam 17 kilo i jest ok tylko ten zgorzelina zostaje 

Edytowane przez Xmareckix
Opublikowano
2 godziny temu, wojtas85 napisał:

a tutaj wykres prawie z ostatniej doby.

kipi_wykres.png

A to już 11 h palenia na maksa,jakieś 50-60kg,chyba że coś źle wyczytałem

Opublikowano
23 minuty temu, Xmareckix napisał:

Wszystko na utawieniach fabrycznych śmiga tylko intensywność czyszczenia dałem na 10% reszta to bez zmian i wagę zawyzyłem z testu wyszło 14 kilo ale zostawał nie spalony pelet teraz mam 17 kilo i jest ok tylko ten zgorzelina zostaje 

Ja mam co 180 sekund 2% , czas pracy 35 sekund. Ale ja palę  pelletem 8mm. Noi waga wpisana taka jak wyszła w teście.

Opublikowano
2 godziny temu, wojtas85 napisał:

Po to ten palnik jest zeby palil pellet tanszy niz DIN A1 za 1000 pln / t.   Nie ma sie co podniecac popiolem ze ma troche spiekow - a nie sama maka. Wazne ze palink trawi i oddaje cieplo w instalacje a $$ zostaje w kieszeni.

Większość kotłów radzi sobie z peletem innym niż din+ ale to omawiane zdjęcie nie można nazwać peletem. 

@palacz66 otręby,  zboże powoduje nawet większa kaloryczność peletu bo sprawdzałem,  ale garażowi producenci przesadzają z ilością dodatków,  stąd takie kwiatki. Ale mit piasku w pelecie jest nadal żywy jak widzę.  Pelet może być zanieczyszczony, może coś się przypadkowo tam znaleźć ale nie piszcie głupot o dodawaniu piachu specjalnie, bo to nie wychodzi nikomu na dobre, zwłaszcza producentowi, ktoremu zależy aby peleciarka "żyła" jak najdłużej.  

Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców,  lepszych, gorszych.  Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi,  żaden nie miał piachu.

Opublikowano

Piasek dostaje się do pelletu z korą , drewno wyciągane z lasu często ma nabity piach do kory . Może nie zdarza się to często ,ale jednak.

Opublikowano

Brawo. Dokladnie jak Kolega pisze z kora a są duże ilości piachu na mokrej korze np widzę to na moim tartaczku i trocinie byś się zdziwił kolego eliks. Nie wiem czy pracowałeś na tartaku ale ja tak. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, eliks napisał:

@palacz66

Ja przed sezonem badalem 5 różnych dostawców,  lepszych, gorszych.  Najgorszy zostawial spiek jak rzeźbione posągi,  żaden nie miał piachu.

Jak to sprawdziłes? A co robiło ten spiek!? Bo ja sprawdziłem 10 może 15 dostawców po wysuszeniu peletu na sitkach widać piach jak cholera niestety. A spiek robił się od tego najgorszego jak piszesz rzeźbione posągi dokładnie. 

Edytowane przez palacz66