Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Obnizajac zakres proporcjonalnosci i zwiekszajac  stala okresu calkowania uzyskasz plynniejsza prace i mniej niepotrzebnych ruchow silownika. Sensownie najnizszy zakres to 2. Stala okresu mam u siebie na 185. Wazna przy tym bedzie jeszcze nieczulosc mieszacza. Ja mam 0,3 stopnia. na twoim miejscu zaczalbym od wyzszej wartosci.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak pisze @Visitor1230, zmniejsz zakres proporcjonalności np do 2 i zwiększaj stałą czasu całkowania np o 10 aż uzyskasz stabilną pracę zaworu bez oscylacji. Na stabilność układu patrz w dłuższej perspektywie czasu.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

ok, u mnie wyjsciowymi wartosciami bylo :

- zakres proporcnonalnosci - 0 , wczoraj zmienilem na 1

a dzis przed odpaleniem bylo znowu 0 , dziwne

- stala calkowania - 160

- a nieczulosc mieszacza mam na 2 st

Edytowane przez wojtas85
Opublikowano
21 minut temu, wojtas85 napisał:

Jaki macie ustawiony w ustawieniach serwisowych -> ustawienia mieszacza 1 -> zakres proporcjonalnosci ? na jaka wartosc ?

oraz stala czasu  calkowania ?

mowa o sterownikach ecomax

bo mam problem z mieszaczem , ktory jak narazie nie zostal rozwiazany

najpierw manual:

"Zakres proporcjonalności
Parametr ma wpływ na wielkość ruchu siłownika mieszacza. Zwiększenie jego wartości powoduje szybsze dochodzenie temperatury mieszacza do wartości zadanej, jednak zbyt wysoka wartość parametru powoduje przeregulowanie temperatury i niepotrzebne ruchy siłownika. Prawidłową wartość dobiera się doświadczalnie. Zaleca się ustawianie wartości parametru w zakresie 2 – 6 [3].
Stała czasu całkowania
Im większa wartość parametru, tym wolniejsza reakcja siłownika na uchyb temperatury. Ustawianie zbyt małych wartości może prowadzić do niepotrzebnych ruchów siłownika, zbyt duża wartość wydłuża czas znalezienia wartości zadanej temperatury. Prawidłową wartość dobiera się doświadczalnie. Zaleca się ustawianie wartości parametru w zakresie 100 – 180 [160]."

nastawy mam odpowiednio 2 i 130.

Opublikowano (edytowane)

Dla każdego układu te wartości będą inne.

Na jednym układzie mam 3 i 160 ana drugim 2 i 190 :)

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

to jak prawidlowo to sie powinno dobierac ? instalacje mam grzejnikowa,

i jak w pozniejszym czasie to wplywa na sterowanie z pogodowki ?

czyli wylaczam reczna nastawe temp i przechodze na sterowanie pogodowe, czy wtedy musze to korygowac ?

Opublikowano

@dragster Czyli które parametry masz na którym układzie?

Opublikowano (edytowane)

podłogówka 2,160,nieczułość 0.5, grzejniki 2,190, nieczułość 0.5

11 minut temu, wojtas85 napisał:

i jak w pozniejszym czasie to wplywa na sterowanie z pogodowki ?

czyli wylaczam reczna nastawe temp i przechodze na sterowanie pogodowe, czy wtedy musze to korygowac ?

Już napisałem. Najprościej. Zakres proporcjonalności ok 2-3. Ja mam 2. Nieczułość 1. Zwiększaj stałą czasu całkowania o 10. Wyłącz sterownik, ustaw zawór ręcznie na 0, włącz sterownik i obserwuj. 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
14 minut temu, wojtas85 napisał:

U mnie jest 3/160 instalacja grzejnikowa.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Mi instalator ustawił tak: kaloryfery 3 / 160 / 2 st., podłoga 3 / 160 / 1 st. Spróbuję Twoich ustawień.

Opublikowano (edytowane)

@papen76 oscylują zawory?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No właśnie mam na wykresach piłę. Zacząłem grzać od 30 października i wygląda to tak jak poniżej. W międzyczasie kombinowalem trochę z krzywymi grzewczymi, bo zadałem 22'C, temperatura doszła do 21 i rosła bardzo powoli. 8a0d7a2094890d742419fdac3f18b2e4.jpg&key=ec39db4e8f4a740e9c5dd5b10327c1306ebc43303edb5b7532edf00d22717427

bdd622876b223159bf17b3280bd8e28f.jpg

Opublikowano

Daj wykres z 24h.

Opublikowano

Niebieski 1 - kaloryfer
Różowy 4. - podłoga3385ad29202a02f1d80ed76f1e22dff1.jpg4ac2aab5c331068547a0cb89a87dfb18.jpg

Opublikowano

U mnie w tej chwili wygląda tak:

image.png.c28cf5fe8a658f73d72bea02f89dad43.png

Mieszacz 4 - podłoga, Mieszacz 5 grzejniki.

Opublikowano

@Dragster, na jakich mocach i histerezach obecnie śmigasz? CWU chyba nie grzejesz kotłem, tylko prądem  z tego co widzę :) Jaka jest pojemność wodna Twojego kotła?

Opublikowano (edytowane)

5/8/14kW, histereza kotła 23stC (zadana 75). H1 7stC, H2, 15stC. CWU w drugiej taryfie plus ewentualnie kotłem jak było by zapotrzebowanie poza tanią taryfą. Na powrocie zawór ATV 334 50st. Pojemność kotła 86l.

Edytowane przez Dragster
uzupełnienie pojemności wodej kotła.
Opublikowano (edytowane)

Mam podobnie, testuję ustawienia, które jeszcze miesiąc temu, gdybym je widział, pukałbym się w głowę heheh. Cegła na ruszcie pełni funkcję deflektora dopalajacego spaliny.Oprócz drastycznego spadku zużycia pelletu, żadnych negatywnych zmian nie zauważam, nie ma sadzy ani smoły, wymiennik czysty. Dodam, że obecnie palę super jakości pelletem. Moje ustawienia:

6/8/10, Hk=23, temp. zadana kotła 76, h1=5, h2=16

Kocioł odpala się 6-8 razy na dobę, w dużej mierze zależne od rozbioru CWU

Lambda widzę robi robotę u Ciebie :) Płomień jak talala :)

Edytowane przez Benton661
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Benton661 napisał:

Lambda widzę robi robotę u Ciebie :) Płomień jak talala :)

A no pewnie, że robi. W ogóle sobie głowy tym nie zawracam. Ustawiam tlen i trzyma. Spalanie mam na poziomie 14kg/doba w ostatnich 2 tygodniach. Jeszcze coś tam uszczknę bo sporo testowałem i jest jeszcze obszar do poprawy. Wymiennik jest u mnie ciemnobłękitny, pył schodzi z pod normalnej miotełki.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Też mam poniżej worka na dobę spalanie, ale grzeję jeszcze 200L CWU

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak to będzie, póki co CWU(140l) na prądzie u mnie od 3 dni. Zużycie 15kWh w taniej taryfie.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

U mnie tak wygląda wykres obecnie:

uu.png

Opublikowano

Zawirowacze spalin na tych półkach już masz?

Opublikowano

Jeszcze nie. Szukam blachy heheheh

Opublikowano

No to jeszcze będzie poprawa :)