Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

temp spalin przy max mocy 150-180 st, przy min mocy  ok 80 - 100st

Opublikowano (edytowane)

@Miros kup taki termometr bo czujnika nie podłączysz i mierz temperaturę https://allegro.pl/termometr-z-sonda-do-pieca-miesa-wedzarni-0-300c-i6906122833.html.

Jak będzie wyższa jak 100 st to ją obniżaj poprzez położenie zawirowywaczy na półkach . By spowolnić temp spalin , a do tego jeszcze pomyślał bym nad regulatorem ciągu bo może być tak że ciąg wysysa Ci ciepło z kotła.

Za duża grzejesz atmosferę. Obniżaj.

Obecnie Twoja sprawność kotła jest rzędu około 65 %. Na tak niskich mocach jak mówisz , że obniżyłeś a mimo to taka temp spalin.

Jak wypali się kocioł i jego sprawność wzrośnie i jeszcze go doposażysz w regulator i zawirowywacze podnieś temp zadaną kotła na minimum 68 st.

Edytowane przez robin60
Opublikowano
41 minut temu, Dragster napisał:

Kolega @Miros ma ecoMax350 a tam nadzór jest "okrojony".

Nie spodziewaj się, że pelletu pójdzie mniej. Kolega @robin60 dobrze pisze, wyczyścić dobrze wymiennik, sprawdzić jaka jest temperatura spalin i minimalizować spalanie ile się da. Kolega pisze, że dom nieocieplony. @Tomek0407 z tego co pamiętam może coś na ten temat powiedzieć. Poczytaj wątek od początku.

Czyli węgla spalałeś tyle co ja po przejściu na pellet ( nowa instalacja, palenie z buforem ) to pelletu mi poszło 7t od grudnia do końca sezonu, a do grudnia około 1,5t węgla. Śmiało więc można powiedzieć, że przy domu nieocieplonym 9 t pelletu, po ociepleniu 4t mi schodzi

• Lubię to 1
Opublikowano

Z tym ciągiem kominowym to chyba może być coś na rzeczy, bo po osiągnięciu temp przez piec i min obrotach wentylatora, wiater  ;) hula w palniku i piecu , temp spalin ok 90-100st. czyli wychodzi na to że idzie w komin i ciąg za duży.

Ktoś poleci jakiś sprawdzony regulator ciągu kominowego, najlepiej montowany na górze komina, bo nad piecem nie mam miejsca, za też.

Opublikowano

Tzn. że na czopuchu nie dasz rady? A nie masz wyczystki w kotłowni?

e4949e7d49b4a518145d5d6fbcc3.jpg

Opublikowano

Jeśli komin ceglany to RCK tak średnio się nadaje.

Opublikowano

Dobrze mówi...

Opublikowano

no ceglany, 9m,  a piec stoi 20cm od ściany i wyczystka jest ale w pomieszczeniu po drugiej stronie komina.

to co nie ma sesu regulować ciągu, czy jakieś inne opcje

Opublikowano

Komin ceglany średnio nadaje się do kotła peletowego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

komina nie zmienię, a te regulatory montowane na kominie, czy taki zdał by egzamin czy to dobre rozwiązanie, coś znalazłem o regulatorach smartflow, ktoś coś

Opublikowano

Kolega @robin60 ma zamontowanego Smartflowa i go chwali.

Opublikowano

Też to jakieś wyjście jest, ewentualnie jakby się komin pocił, to frezowanie i kwasówke wstawić.

Opublikowano

Jak palnik będzie pracował non stop to pół biedy, poci się dopiero jak chodzi cyklicznie z dużymi przerwami. 

Opublikowano

Witam. Czy rzeczywiście ten regulator smartflow daje takie rezultaty jakie są obiecane na stronie producenta i jak to jest przedstawione na filmikach użytkowników? Bo jeżeli tak to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Ktoś kto ma to cudo mógłby wtrącić kilka słów komentarza odnośnie tego regulatora? Pozdrawiam

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

popieram, kilka słów by sie przydało

Opublikowano

Witam no co ja mam Wam powiedzieć mm go już przeszło 4 sezon , nie mam odniesienia do RCK  więc nie będę go porównywał. 

Nie jest to tanie urządzenie bardzo proste w swej budowie , facet zrobił na tym badania posiada certyfikaty mówiące o jego użyteczności z tego co wiem opatentował ze względu na prostotę produkcji by nikt ni próbował go skopiować,

A to co pisze w swym opisie na stronie to mówi prawdę według mnie w 100 %.

Uważam , że wydane pieniądze na niego już mi się zwróciły.  A jak już Lazar to potwierdził to co ja mam więcej do udowodnienia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam RCK bo taki mam, komin średnicy 110mm gatunku 1.4404 i RCK przy pracy palnika na 100% (15kW) cały czas uchylony a jak wieje to dopiero się "uchyla", spaliny od 110*C do 140*C w zależności od peletu i zabrudzenia kotła.

Opublikowano

Czyli warto zamontować regulator ciągu? Pytam z czysto ekonomicznego punktu widzenia, nie zauwazylem u siebie " pocenia się " komina a może tego nie widzę. Zależy mi na oszczędnościach tak jak to jest obiecywane w opisach tych urządzeń

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Warto.

Opublikowano
21 godzin temu, Miros napisał:

stałem się właśnie posiadaczem palnika Kipi 26KW zamontowanego w kotle zasypowym z Kołtona model Master 25, sterowanie ecomax350, zawór 4D plus sterownik Tech st 341n + st290. dom ok 180m2, zład wody ok 500l ,

To wychodzi prawie 3 litry wody na 1m2 czyli np. 3 stare żeberka żeliwne na 1 m2 czyli 3 razy więcej niż trzeba czyli piekło!

Opublikowano

Koledzy, mam problem z tym nowym pelletem. Było to już wałkowane, ale problem pojawił się teraz i nie mogę znaleźć...
Otóż przesypuje niedopalony pellet do popielnika. Płomień na mocy MAX waha się od 10-30%, a zdarza się ze spada do 0 i palnik się wygasza. W rurze palnika widać, ze pellet pali się w przedniej połówce, a z tyłu zalega kupka (więcej niż z jednego podania) nie rozpalonego paliwa.
Początkowo miałem nastawy:
Moc 14/8/5C
Nadmuch 38/34/28%
H2 6C
H1 3C
H kotła 2C
Nadzór 3kW z nadmuchem 22% i czasem nadzoru 30min
Cykl pracy i cykl pracy w nadzorze 15s
Kaloryczność 5,3kWh/kg (wg producenta)
Intensywność czyszczenia 15% co 120s

Wczoraj zmieniłem kaloryczność na 6 i Rotacyjne oczyszczanie co 100s, ale nadal przesypuje niedopalony pellet do popielnika...

Może to mniej istotne, ale grzeje cały czas tylko CWU i kocioł chodzi wg harmonogramu.

Pomożecie?

Opublikowano (edytowane)

Daj kaloryczność 5.3 tak jak pisze producent. Zrób ponowne przeważenie i zwiększaj "Czas cyklu w trybie PRACA", nawet do 30. Wygląda na to, że pellet musi poleżeć by się wypalił. Czyszczenie zostaw na razie standard. Wyłącz ten nadzór, do CWU jest nie potrzebny kompletnie.

Sprawdź też jak wygląda komora w środku może trzeba wyczyścić, tak samo czujnik płomienia.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Czyszczenie rotacyjne za często i obrót za duży, do tego cykl pracy zwiększ na początek do np. 25 sekund. I testy.

Opublikowano

@Dragster nadzór włączyłem za namową jednego z kolegów na forum, bo nie mogłem dogrzać CWU (piec szybciej osiągał zadaną i się wygaszał niż CWU osiągała zadaną temperaturę), ale z tym problemem poradziłem sobie podnosząc bieg pompy CWU, więc słusznie - nadzór do wyłączenia...

Co do komory, to w niedzielę robiłem gruntowne czyszczenie palnika i wymiennika. Wcześniej dopalałem resztki noname wymieszanie z Maximerem i było w miarę ok, choć czasem pojawiały się spieki. W niedzielę wszystko wyczyściłem i teraz leci już tylko Maximer.

Właśnie zastanawiałem się czy lepiej iść w krótsze podawanie i częściej (dlatego zwiększyłem kaloryczność "oszukując" palnik) czy podawać tyle samo, ale rzadziej. Doświadczenia z ekogroszkiem wskazywały na to pierwsze.

W takim razie wracam do kaloryczności 5,3 i wydłużam cykl pracy. A jak ustawić czyszczenie? Nie pamiętam, jak jest fabrycznie, a nie chcę kasować wszystkich ustawień. Instalator przy pierwszym uruchomieniu ustawił "zapobiegawczo" intensywność czyszczenia 15% co 120s, ale powiedział, że trzeba to poobserwować. Jak radzicie ustawić?