Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W trybie normalnej pracy, w moich ustawieniach można ustawić cyklicznie obrót palnika oraz zwiększoną siłę wentylatora i u mnie działa tylko wentylator, natomiast w pracy ręcznej - w moim przypadku ta funkcja nazywa się ruszt - no i nic... po prostu nie startuje....

pellet to https://www.biomasapartner.pl/  - wydaję się w porządku, ale bez tych obrotów rusztu po prostu zalega i z biegiem czasu robi się spiek o wielkości kilku centymetrów....

Napiszę jutro do serwisu kotła, bo nie wierzę w pomoc sprzedawcy/instalatora...

Opublikowano

Kolego nie chodzi o tryb ruszt tylko wyłączasz sterownik wchodzisz w sterowanie ręczne i tam możesz sprawdzić poszczególne elementy palnika na zasadzie ON /OFF

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymek13 napisał:

Użytkuję od miesiąca kocioł Kołton Bio Pellmax 20 kW z palnikiem KIPI. Zauważyłem że mechanizm obrotowy nie funkcjonuje, co wpływa na dużo słabsze działanie urządzenia oraz występowanie spieków. Co począć ? Miał ktoś podobny problem ?

Kolego jaki masz sterownik ? wydaje mi się że w twoim kotle ni ma palnika kipi .

Opublikowano (edytowane)

Palnik kipi rot power 20 kW - info pewne bo spisane z tabliczki znamionowej na palniku ;) Natomiast sterownik to standardowy dla Kołtona  - Sterownik ST-979

P/S Poza tym widziałem jak jeszcze jakiś czas temu działał, np. nawet regulowałem jego częstotliwość bo była za duża i pellet mi spadał niedopalony...

Edytowane przez Szymek13
Opublikowano (edytowane)

Ano właśnie, niestety nie znamy tych sterowników  , takie pytanie czy ten obrót komory kiedyś w ogóle działał bo jedyne co mi do głowy przychodzi to żebyś sobie sprawdził  połączenie elektryczne  , czy jest podpięte w odpowiednie styki w sterowniku .                                                                                                                                                     Widzę że kiedyś działało.

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano (edytowane)

Kolego od kiedy to KIPIM steruje TECH co to za nowość kto Ci to sprzedał albo inaczej wcisnął. 

Czekamy na konkret informacji co to za twór.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Może jakiś prototyp lub też wyszła jakaś seria z TECHem?

Opublikowano

Jak możesz kolego to daj foto tego kotła z tym palnikiem bo na stronie producenta nic nie ma , że mają kotły  z KIPI.

Opublikowano

Proszę bardzo. Jutro faktycznie sprawdzę połączenie kablowe na palniku. Na listwie przy sterowniku jest wpięte odpowiednio w styk oznaczony literą "L" . Poniżej zdjęcie tabliczki znamionowej kotła,na której opisany jest zarówno sterownik jak i palnik.

IMG_20181028_194908.jpg

Opublikowano (edytowane)

...a komora spalania? Sam palnik?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Może w tym palniku nie ma obrotowej komory.

Opublikowano

Kolego  Szymek 13  jak to nie kłopot to faktycznie zrób  zdjęcie swojego palnika , bo nie mogę uwierzyć że jakiś geniusz mógł spiąć Kipiego z jakimś  standardowym sterownikiem  Techa  robionym dla Kołtona , bo jak niby poprawnie ma to działać.

Opublikowano

Witam,

przywitać się chciałem na początku, stałem się właśnie posiadaczem palnika Kipi 26KW zamontowanego w kotle zasypowym z Kołtona model Master 25, sterowanie ecomax350, zawór 4D plus sterownik Tech st 341n + st290. dom ok 180m2, zład wody ok 500l , do tej pory pałiłem węglem, metodą od góry i na sezon szło ok 6t węgla, ale że roboty przy tym co nie miara a i mnie czesto w domu nie ma to wymyśliłem ze zamontuje palnik na pellet. Narazie testuje ustawienia i narazie nie wygląda to dobrze, bo spala duzo wieksze ilości peletu niż zakładałem. Na rozgrzanie pieca i instalacji, a trwa to ok 2-3 godz worek to mało, a nagrzanie to drugi worek ehh.  I teraz pytania :

Czy u was też takie ilości palą te palniki,

czy lepiej palić w FL czy w standardzie

Czy palić ciągle czy z postojami, i jak ustawić żeby paliło się ciągle a nie postój po przekroczeniu zadanej (nadzór max 10min)

bo na same testy spale tonę ...

Co do postu powyżej, to Tech robi dla Kołtona spersonalizowane dla nich sterowniki do pieców z pelletowymi włącznie. A Kołton do swoich pieców na pellet montuje właśnie palniki KIPI ze spersonalizowanymi sterownikami od Techa. Dlatego w Kołtonie zamówiłem sobie oryginalne drzwi do pieca z wyciętym idealnie otworem pod palnik Kipi . Chcieli mi sprzedać palnik ale cena była u nich o ponad 1000zł większa niż normalnie na rynku, a w komplecie był sterownik Techa

Pozdr

Opublikowano (edytowane)

Test wydajności podajnika robiłeś? Jaką kaloryczność masz ustawioną? Jaki jest płomień? Pellet dobrze się spala?

P.S. Widzę, że ostatnio sterowniki 350 strasznie zyskały na popularności...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Pojemność kotła 25 kW - 120 litrów, powierzchnia wymiennika to 2.5 m2. Ma to swoje plusy i minusy. Masz dość dużą pojemność instalacji, ale nie wiem, jakie masz zapotrzebowanie na ciepło.
Myślę, że trzeba ustawić palenie jak przy jeździe samochodem. Najwięcej pali przy zimnym silniku i na krótkich odcinkach. Duzo odpaleń = większe zużycie paliwa. Temperatura na kotle - 70'C, podobnie jak w dieslu . Ja mam FL i pompy chodzą cały czas, temperatura ustawiona na +22'C, bez obniżeń nocnych. To tak z grubsza. Popytaj @alfiorz, on zdaje się ma podobną instalację jak Twoja.97a90841d8b0cccf34272165d9931555.jpg

Opublikowano

Jakieś ustawienia tego sterownika? FL czy standard? ile masz tych rozpaleń? Jakie jest faktycznie dobowe spalanie. 

Opublikowano (edytowane)

No Panowie robi się ciekawie , faktycznie KIPI w Kołton są spięte z TECHEM , ja wymiękam , ponieważ nie znam całkowicie tego sterownika i nigdy nie miałem okazji się nim pobawić.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Pierwsze kipi np ten co do mnie trafił , z resztą przez przypadek miały tylko techa, nie pomnę modelu,

Ale to był chłam, pewnie teraz się poprawiło zarówno ster jak i sama konstrukcja.

Ale niesmak i niechęć do tej konstrukcji pozostała

Opublikowano

Sterownik chodzi aktualnie na FL, wydajnosć podajnika 1340, kaloryczność 5,2, płomien oscyluje w ok 100, mam dwa rodzaje pelletu: Lave, którą pali sie fajnie ,praktycznie zero spieków i mało popiołu , ale kosztuje łooo 1060zł/T to przy takim spalaniu to bankrut jestem - ale ładnie pachnie w kotłowni. Mam tez jakiegoś dziada za 650zł/t, ten kaloryczność ma też dobrą, temperaturę osiąga i płomień 100%, ale powstaje dużo spieków, jest dużo więcej popiołu i żużluje się, no i niestety nie pachnie drzewem, tylko płytami meblowymi hehe. 

Dwie ostatnie doby staram sie palić ciągle, temp ustawiona na 60, w domu jest 21 i to jest wystarczające, na kaloryfery puszczone 28-32 st. na zewnątrz 5st, dom spory i nieocieplony.  Paląc tym gorszym pelletem wyszło mi ok 35kg/dobe

co jeszcze mogę zrobić aby obniżyć spalanie

i jak zrobić zeby nadzór był dłuższy niż 10min

Pozdr

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Miros trochę spadnie spalanie bo w pierwszej kolejności musi kocioł się w środku wypalić , Jak się wypali i będą gołe blachy w tedy wymiennik odbierze szybciej i mniej pójdzie pelletu, a tak dogrzewasz atmosferę. Póki co na razie jest jak jest. Jak możesz to drapnij tam codziennie w kotle  to szybciej się oczyści. 500 litrów wody w układzie to dużo zanim to ma się zagrzać i jak oddaje to też musi się dogrzać..

Opisz podstawowe ustawienia mieszacza ile puszczasz na grzejniki jak ustawienia pomp itd. Jak temp w domu .

OK Miros.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

W plumie nadzór jest do godziny, a jeżeli chodzi o Pellet to w Kipi roto power pali się każdy. 

Opublikowano (edytowane)

Nie chce być złym prorokiem ale tak jak nasz kolega @sambor uważa cienko to widzę. I żeby czasem poprzez pazerność producenta palnika nie skończyło się to dla niego źle.

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, misiek30 napisał:

W plumie nadzór jest do godziny, a jeżeli chodzi o Pellet to w Kipi roto power pali się każdy. 

Kolega @Miros ma ecoMax350 a tam nadzór jest "okrojony".

11 godzin temu, Miros napisał:

do tej pory pałiłem węglem, metodą od góry i na sezon szło ok 6t węgla

Nie spodziewaj się, że pelletu pójdzie mniej. Kolega @robin60 dobrze pisze, wyczyścić dobrze wymiennik, sprawdzić jaka jest temperatura spalin i minimalizować spalanie ile się da. Kolega pisze, że dom nieocieplony. @Tomek0407 z tego co pamiętam może coś na ten temat powiedzieć. Poczytaj wątek od początku.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Tak Dragster, wiem bo mam 850.

Opublikowano

No brakuje mi tego dłuższego nadzoru, ale ustawiłem min moc kotła na 1KW a nadmuch na 16% i od kilku godzin nie wszedł w nadzór.

Ale zauważyłem że popiół nie jest już tak szybko usuwany z palnika.

Kocioł ustawiony aktualnie na 62st. pracuje  cały czas, ochrona powrotu 54st, pompa mieszacza 50st, pompa małego obiegu 45st. różnica pomiedzy zasilaniem a powrotem przy nagrzanym piecu 1st, pogodówka ustawia temp. na grzejniki na zaworze 4D, tak jak teraz na zewn. 8st, to za zaworem 32st, po osiągnięciu 21st w mieszkaniu, zawór obniża temp na grzejniki o 6st. czyli teraz instalacja jest tylko delikatnie podgrzewana żeby całkowicie jej nie wychłodzić. W domu utrzymuje sie prawie cały czas 21st. 

a jeszcze jest cwu 300L ust na 52st, ale to dogrzewa raptem 2 razy na dobe

i przy takich ustawieniach spala mi ok 35 kg/dobe. a co bedzie jak na zewnątrz bedzie -10st, to zakładam stare drzwi i pale węglem ehh

A jeszcze komore wyłożyłem szamotem, bo jest tam okrutnie wielka, to mi troche pomogło tzn dłużej utrzymije temp, ale tylko przy nagrzanej instalacji.