Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja teraz zgłupiałem - przy ustawieniu kaloryczności na 5,0 jednorazowa dawka jest mniejsza niż przy np. 5,4? Cały czas myślałem, że większa kaloryczność = mniejsza jednorazowa i ogólna dawka.

No bo tak powinno być, kaloryczność w górę to dawkowanie w dół

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o czystość to po 2 tygodniach nie porządków tak to wygląda u mnie 

no i lipa teraz nie dodaje mi zdjęcia

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

Jakoś tak dziwnie zrozumiałem Tomek0407 i zacząłem się zastanawiać.

Czyli jutro wrzucamy foto płomienia :) Minusem mojego kotła jest to, że ciężko ocenić płomień, bo sporo drzwi trzeba uchylić.

Opublikowano (edytowane)

a tak to wygląda u mnie nareszcie zdjęci poszło i na dodatek zdjęcie lekko zamglone ;(

post-76031-0-45553600-1518212932_thumb.jpg

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

No ładne cacko! Jak ten kociołek się nazywa?

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Ekogreń multi duo. Firmowo miał palnik brucer ekoenergii retortę. Teraz pyka na kipi  :D. I po przeżyciu tego tygodnia jestem spokojny o jego funkcjonowanie. Tak zmienne temperatury przy nieznajomości palnika mogą człowieka doprowadzić do zawału. Ale jak to mówi powiedzenie "człowiek się uczy całe życie a i tak głupi umiera" 

Opublikowano

Albo z "Gwiezdnych Wojen" post-71795-1518213871,5777_thumb.png

Opublikowano

No i to jest pomysł na biznes pewnie fani gwiezdnych łykali by taki kocioł jak gęsior kluchy  :o

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A teraz Panowie mały pokaz i ustawienia. Moc 26 kw, nadmuch 46% temperatura spalin 134,5 stopnia a płomień 

post-76031-0-56618200-1518214458_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wiecie co chłopy, a śmiejcie się ze mnie do rozpuku i używajcie sobie ze mnie ile wlezie...A niech tam. Niech Wam na zdrowie wyjdzie... Ale kuźwa, naprawdę myślałem, że kocur wstawił jakiś fotomontaż i ściemnia ... A on chyba naprawdę ma taki kocioł (kosmiczny) i to w dodatku stojący poziomo,  a nie pionowo... Albo mi się coś na oczy rzuciło ... Ale jaja... Pierwszy raz coś takiego na oczy widzę.   

Opublikowano

Cezar nie wiem czemu ale wrzuciło zdjęcie w poziomie. Kocioł stoi w pionie  :rolleyes: i fakt że fajnie wygląda. Ma 4 lata więc jest 3 kategorii ale jak dla mnie działa całkiem spoko. Spaliłem w nim jakieś 30 ton pelletu (w pierwszym roku 9)To nie miejsce bo piszemy o palniku jednak ja ze względu na to iż mam podłogówkę napisze że żadne certyfikaty dotyczące paneli desek barlineckich i innych wyrobów z drewna nie mają racji bytu przy ogrzewaniu podłogowym. Drewno to zły przewodnik więc trzeba to mieć na uwadze. Różnica w temperaturach u mnie w domu to na poziomie 0 to 24 stopnie na poddaszu 20,5 przy takich samych temperaturach w instalacji .

Opublikowano

Kocur, aleś mnie nabrał. Już myślałem, że to faktycznie jakiś kosmiczny wynalazek... Fakt, kociołek wygląda super, ale żeby poziomo???  :D

Opublikowano (edytowane)

A teraz Panowie mały pokaz i ustawienia. Moc 26 kw, nadmuch 46% temperatura spalin 134,5 stopnia a płomień

To mi wygląda na za duży wiater Edytowane przez misiek30
Opublikowano (edytowane)

I tu własnie problem, bo jak za mały wiart dawałem po zasypaniu nowego pelletu to wyrzucał z palnika niedopalony. Jak przywróciłem ustawienia fabryczne i schodziłem z nadmuchem z 65% do dzisiaj 46% to tak to wygląda. Nie mniej jednak wraz ze spadkiem nadmuchu temperatura spali też spada. Ale ponieważ kocioł pracuje teraz stabilnie na max mocy 26kw i min 8kw to na razie obserwuję go nie szukając lepszego płomienia. Jutro znów zejdę z nadmuchu 1% i zobaczę co będzie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

No, po procencie obniżaj i zobaczysz kiedy będzie dobrze

Opublikowano

Jakoś tak dziwnie zrozumiałem Tomek0407 i zacząłem się zastanawiać.

Czyli jutro wrzucamy foto płomienia :) Minusem mojego kotła jest to, że ciężko ocenić płomień, bo sporo drzwi trzeba uchylić.

Ja też się zacząłem zastanawiać ale dobrze Ci napisałem.

Kocur 34 ten "jęzor płomienia" to chyba jakiś żart. Nie masz przypadkiem przekręconej przesłony nadmuchu na min. Weź zdejmij osłonę palnika i sprawdź imbusem czy nie masz przypadkiem możliwości przekręcenia w prawo i zrób sobie na maksymalną wartość

Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie. Po jakim czasie pracy z mocą 26kW zostało to zdjęcie zrobione?

Opublikowano (edytowane)

Kocur bez urazy ale taki płomień to mam na mocy minimalnej czyli 7kw. U mnie nadmuch teraz przy 20kw - 36% język ognia długi na ok 35cm przy mocy maksymalnej.

post-56498-0-47572200-1518245259_thumb.jpg

post-56498-0-07846400-1518245269_thumb.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

Ja mam przy 20kw na 20-25cm kite i jest trochę poszarpana więc za pewnie też za dużo powietrza.  Trochę doczyściłem też wymiennik i przy 25kw temperatura spalin max 135st przy wietrze 47%. Trochę nagaru jeszcze zostało, trzeba będzie poczekać aż odpadnie.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Koledzy zmiana cyklu pracy nie powoduje zmiany strumienia paliwa czyli w ciągu godziny tyle samo nam wsypie przy cyklu 15 s ja i 30 s jedyna różnica to że przy 15s będzie podawało częściej a po mniej ja dałem cykl 32 nie dlatego że mi wyrzucało pellet do popielnika tylko dla tego że mi po pewnym czasie czujka gubiła płomień poniżej progu detekcji na potwierdzenie tego wczoraj zmieniłem na 15 i po około 10 minutach znów mi zasypało , peletty które dużej się dopalają to te które mają więcej popiołu mój ma 2%.   Jeśli wam się dobrze pali na 15 cz 20 s nic nie kombinujcie ,

Opublikowano

Kocur bez urazy ale taki płomień to mam na mocy minimalnej czyli 7kw. U mnie nadmuch teraz przy 20kw - 36% język ognia długi na ok 35cm przy mocy maksymalnej.

Taki kiepski płomień jak Kocur, miałem jak paliłem pelletem brązowym niby dębowym połowa piasku tam była. Gdy za dużo mu dawałem to zasypywało palnik a płomień i tak kiepski był

Opublikowano (edytowane)

w ciągu godziny tyle samo nam wsypie przy cyklu 15 s ja i 30 s jedyna różnica to że przy 15s będzie podawało częściej a po mniej

No właśnie o to chodzi.

A z płomieniem... Pelet peletowi nierówny

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Dokładnie płomień zależy od pelletu przede wszystkim.